Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Dylemat...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Dylemat...

Obecnie mam Tamrona 17-50, którego praktycznie nie używam - chyba głownie dlatego, że mam Sigmę 10-20 i stałki 50/1.8 oraz 85/1.8. Teraz pojawia się pytanie/dylemat - co w jego miejsce? Mocno zastanawiam się nad Sigmą 30mm f/1.4 i Canonem 50mm f/1.4. Moje 50/1.8 jest mocno wytłuczone (upadło, jest naprawione ale już nie jest to co było), więc przesiadka na 1.4 wydaje się kwestią czasu. Ogólnie chciałbym jakaś szerszą stałkę. Wiadomo, chciałoby się S20/1.8 ale jest niestety poza zasięgiem finansowym. Co polecacie do 2000 PLN? A może zostać przy 17-50?

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

No jezeli chcesz szerszą od 50mm to masz sigme 30/1.4 i canona 28/1.8

jak masz mozliwosc przetescic lub czas na kalibracje to moze ta sigma?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Właśnie chciałbym uniknąć tego typu sytuacji i to jedyna rzecz, która mnie odstrasza od Sigmy. Nad 28mm patrzyłem ale 2.8. Zaraz poczytam nt. 1.8.

Jeszcze jedno pytania - ile mogę dostać za używane 17-50?

Domyślnie

popatrz na gieldzie/allegro i mniej wiecej bedziesz wiedzial ile mozesz dostac.

to 28/1.8 jest calkiem mile. osobiscie chyba bym w nie wszedl, chyba ze w sklepie mieliby kilka sigm i bym sobie przebral.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Za 17-50 (jeżeli bez VC) to max 1100 jak dla mnie (w przedziale 900-1100).
    Co do sigmy to na forum masz trochę info o niej. Sam się do niej przymierzam na przyszły rok, jednakże ma 2 wady:
    -rozrzut jakościowy sigmy
    -EF-s (jeżeli planujesz pełną klatkę to będziesz musiał się w przyszłości pozbyć jej)

Zadzwoń do serwisu i zapytaj jak z kalibracją (czy robią od ręki czy trzeba czekać na płytkę do kalibracji z japonii) i sprawdź przed zakupem ostrość (FF i BF da rade skalibrować więc to mniejszy problem).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    -EF-s (jeżeli planujesz pełną klatkę to będziesz musiał się w przyszłości pozbyć jej)
    a co to za problem sprzedać pozniej szklo?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KowaliK Zobacz posta
    Nad 28mm patrzyłem ale 2.8.
    Jaki jest sens pozbywania się zooma f/2.8 i kupowania w jego miejsce stałki f/2.8? Mega krok wstecz.

Jest jeszcze Canon 35/2.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Jaki jest sens pozbywania się zooma f/2.8 i kupowania w jego miejsce stałki f/2.8? Mega krok wstecz.

Jest jeszcze Canon 35/2.

Dlatego tylko patrzyłem ;-), trafiłem na nią przy okazji, ktoś z tego forum akurat sprzedawał.

Póki co skłaniam się ku Sigmie 30mm za sprawą światła 1.4 i chyba tak zostanie. Przeczytałem kilka wątków na forum i szczerze mówiąc, ile osób/obiektywów tyle różnych opinii. W moim przypadku problem polega jedynie na tym, że zakup obiektywu odbędzie się zapewne przez internet, więc nie będzie szansy na porównanie kilku różnych egzemplarzy. :sad:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sigmy lepiej przestrzelać przed zakupem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie warto pozbywać sie Tamrona 17-50/2,8 bo to uniwersalny jasny zoom a patrząc na Twoją szklarnię to doskonałe uzupełnienie zakresu. Dobrym zakupem byłaby IMHO stałka C 50/1,4 zamiast C50/1,8
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów