Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Fotografia podwodna 7D, pytanie

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    A takie cos?
    http://opteka.com/optekadigitalgears...erstrap-1.aspx
    I na ile przydaje sie lampa blyskowa pod woda?
    Jesli pluskasz sie albo snurkujesz to worek da rade, ale:

1. Musisz caly czas uwazac i sprawdzac czy nie przecieka - mi sie to zdarzylo 2 razy na wodach otwartych.
    2. Wiekszosc zdjec bedziesz strzelac na slepo, bo nie widac nic w wizjerze, ciezko wymacac przycisk spustu i praktycznie nie da sie nic ustawic w aparacie jak juz jestes w wodzie.

Jesli do nurkowania to nie polecam, bo ponizej ok. 10 metrow trzeba miec lampe, zeby wydobyc prawdziwe kolory.

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczkus Zobacz posta
    Jesli pluskasz sie albo snurkujesz to worek da rade, ale:

1. Musisz caly czas uwazac i sprawdzac czy nie przecieka - mi sie to zdarzylo 2 razy na wodach otwartych.
    2. Wiekszosc zdjec bedziesz strzelac na slepo, bo nie widac nic w wizjerze, ciezko wymacac przycisk spustu i praktycznie nie da sie nic ustawic w aparacie jak juz jestes w wodzie.

Jesli do nurkowania to nie polecam, bo ponizej ok. 10 metrow trzeba miec lampe, zeby wydobyc prawdziwe kolory.

Jakie terminy wodne
    Potrzebne do fotografii przyrodniczej, na razie potrzebne zeby cos zrobic przy powierzchni wody i moze do 1 m pod woda?
    Czyli przy malej glebokosci smialo bez lampy?
    A gdzie Ci przeciekalo w zamknieciu?
    Przydalo by sie cos sztywne uniwersalne ale chyba nie ma takiego wynalazku?

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

2 razy lampa wysunela mi zaworek do wdmuchiwania powietrza i zaczela sie wlewac woda. Dobrze, ze w pore to zauwazylem bo mogloby sie zle skonczyc.

Do fotografii przyrodniczej przy powierzchni to faktycznie worek powinien wystarczyc, ale nie bedzie to wygodne. Z kolei twarda obudowa na powierzchni to zly pomysl, chyba ze jestes silny jak Pudzian, bo strasznie duzo to cholerstwo wazy.

Sztywna i uniwersalna to obudowa Leo, ale kosztuje ponad 10000zl.

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczkus Zobacz posta
    2 razy lampa wysunela mi zaworek do wdmuchiwania powietrza i zaczela sie wlewac woda. Dobrze, ze w pore to zauwazylem bo mogloby sie zle skonczyc.

Do fotografii przyrodniczej przy powierzchni to faktycznie worek powinien wystarczyc, ale nie bedzie to wygodne. Z kolei twarda obudowa na powierzchni to zly pomysl, chyba ze jestes silny jak Pudzian, bo strasznie duzo to cholerstwo wazy.

Sztywna i uniwersalna to obudowa Leo, ale kosztuje ponad 10000zl.
    To Ewa-Marine jest taki zaworek?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

aqua,

z linku co podałeś w PL do zdobycia tu :

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...ous-WP-X1.html

Poczytaj sobie. Ponoć lepsze zamknięcie. Ja już swoje napisałem, pchanie się z lustrzanką dla snorkowania nie warte ryzyka. OK - obudowa profi i nurkowanie na głębokościach (+ lampa) = TAK.

ps
    swego czasu nawet złożyłem zamówienie na to, ale nie otrzymali dostawy.

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    To Ewa-Marine jest taki zaworek?
    Tak. Ten zaworek jest potrzebny do wdmuchiwania powietrza do worka przed nurkowaniem. Im glebiej nurkujesz tym wiecej powietrza potrzeba.

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Coś już napisał Awatar mmosk
    Miasto
    Warszawa / Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmosk Zobacz posta
    Na efekty trzeba poczekac do końca wakacji, narazie tylko sprawdzałem czy wszystko działa, bez nurkowania tylko z samym ABC nurkowym.
    Witam
    Ja już spowrotem w kraju. Efektów jak narazie niezawiele. Fotografowanie w Arktyce to sztuka, pływanie po fiordach to kolejna a ich połączenie, i to pod wodą, to już sztuka do potęgi. Warunki były ciężkie, zmienna pogoda, niespodziewane sztormy, wywrotki na pontonach na fali sztormowej, zatopienie sprzętu nurkowego (na szczęście tylko jeden zestaw z dwu i nic wiecej ze sprzętu naukowego i osobistego - całość była zabezpieczona przed wypadnięciem, na nieszczęście zatopienie sprzętu własnego), kiespka widoczność pod wodą w okolicy przebywania (lepsza widoczność w południwej części firodu - ale tam trzeba przepłynąć kilkanaście kilometrów i powrót z takiego wypadu zakończył się wywrotką) no i do tego trzeba dodać, że osobiście dopiero zaczynam nurkować (na szczęście z wodą w tym rejonie mam do czynienia od kilku lat bo inaczej byłoby pewnie jeszcze gorzej). Tak więc jak narazie zdjęć nie ma i trzeba czekać conajmniej jeden rok aż będzie kolejna szansa (jak zdobędę nowy sprzęt nurkowy).
    Mateusz Moskalik
    http://www.arktyka.org.pl, http://www.wild-arctic.eu
    Canon 5D + obudowa Ikelite + Ikelite DS51, Sigma 24/1.8 EX, Sigma 70-200/2.8 EX, statywy GIOTTO's, plecaki Lowepro, skrzynie transportowe PELI

Domyślnie

Dzięki osobom z Waszego Forum które wchodziły na moją stronę www.gralmarine.com znalazłem Wasze forum.
    Od wielu lat oprócz oświetlenia podwodnego dla nurków i do filmowania produkuję obudowy do kamer wideo i aparatów. Wszystkie obudowy są zrobione z aluminium. Typowa głębokość pracy to 100m. "Nietypowe" to głębokości 150, 200, 250m. Wykonałem też obudowę do Canona 300D do pracy do 1000(tysiąca)m. Porty płaskie lub kopułowe (kopułowe szklane lub z poliwęglanu mają maksymalną głębokość pracy 60 lub 100m). Sterowanie przez port USB. Nie ma żadnych przycisków i pokręteł przechodzących przez obudowę. Dzięki temu aparat można swobodnie przesuwać na szynie w obudowie w zależności od użytego obiektywu.
    Bartłomiej Grynda
    GRALmarine

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Ja do snorkelingu kupiłem w ubiegłym roku D10.
    Też myślałem o workach, obudowach itp.
    Skończyło się na D10, bo każda inna opcja wychodziła horrendalnie drogo.
    Z efektów jestem bardzo zadowolony, 0 problemów i spora wygoda (kompakt vs duża i ciężka lustrzanka).
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów