Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Skala głębi ostrości na obiektywach pełnoklatkowych podpiętych pod cropa

Bywalec Awatar E.3
    Miasto
    Police/Szczecin

Domyślnie

aha...
    Moje graty: EOS 350D, C50 f/1.8 (plastik fantastik) i KIT

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Punky ma zupełną rację. Inna sprawa to że poprzez krążek rozproszenia bokeh zmienia nieco swój charakter i daje złudne wrażenie mniejszej GO (mam racje?)
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OsMax Zobacz posta
    Inna sprawa to że poprzez krążek rozproszenia bokeh zmienia nieco swój charakter i daje złudne wrażenie mniejszej GO (mam racje?)
    Prawdopodobnie tak - nie interesowałem się tym aż tak głęboko.

Na forum kiedyś był temat rzeka o GO FF vs CROP polecam poszukać i poczytać wypowiedzi kolegi MMM ,a może to rozjaśni bardziej.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

Przedstawię moją teorię (jeśli się mylę, to proszę o poprawę):

Załóżmy, że mamy matycę FF (idealną, o nieskończonej rozdzielczości, nieograniczaną wadami obiektywu, z wszystkimi zarejestrowanymi szczegółami idepe itede) na której zarejestrowało się zdjęcie z określoną GO. Na malutkiej matrycy szczegóły te są bardzo "upakowane" - gdybyśmy patrzyli na odbitkę o wielkości matrycy nie zauważylibyśmy niewielkich nieostrości wynikających z GO (wyjątkiem jest bokeh), bo są mniejsze niż rozdzielczość druku (a jeśli założymy że drukujemy z nieskończoną rozdzielczością, to i tak ograniczy nas rozdzielczość naszego wzroku).
    Teraz wykonajmy odbitkę 10x15. Niektóre szczegóły stają się większe niż rozdzielczość druku, i możemy je zobaczyć. Widzimy, że to, co było wcześniej ostre, teraz jest rozmazane - będzie się wydawać, że zmniejszyła się GO.
    Jeśli wykonamy odbitkę A4, obraz zostanie jeszcze bardziej powiększony, a GO będzie się wydawać coraz mniejsza. I tak dalej...
    Teraz załóżmy, że to samo zdjęcie zrobiliśmy na APS-C (lub odpowiednio wykadrowaliśmy zdjęcie z FF). Wykonując odbitkę 10x15, musimy bardziej powiększyć obraz niż przy FF - a skoro bardziej powiększamy, to więcej szczegółów ujawnia się na odbitce, i GO zdaje się być mniejsza.

Wniosek:
    GO nie zmienia się na APS-C, ale jeśli chcemy użyć odbitki tej samej wielkości co na FF, to obraz z APS-C będzie bardziej powiększony a GO będzie wydawać się mniejsza.

PS a skale i kalkulatory GO z zasady biorą w łeb, gdy zapominanamy o kryterium wielkości odbitki/projekcji
    No właśnie o to mi chodzi - zastanawia mnie tylko, dla jakich rozmiarów odbitek są w takim razie przewidziane te skale głębi ostrości na obiektywach...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian17 Zobacz posta
    No właśnie o to mi chodzi - zastanawia mnie tylko, dla jakich rozmiarów odbitek są w takim razie przewidziane te skale głębi ostrości na obiektywach...
    Wg Opacznych, np. 20x30cm/1m odległości od oka obserwatora
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShedirAchird Zobacz posta
    Jak to z tym jest?[...]
    Temat wraca jak bumerang.
    615 postów w wątku "FF vs crop - sample"
    C-F-K - forever