Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Fajny system. W zasadzie niespecjalnie mieści się w kieszeni a skutecznie ją drenuje. Czekam na kolejne propozycję cenowe pewnie od 1000eu w górę.
    Żeby nie było, mam gf1+20/1.7 i właśnie się zastanawiam nad pogonieniem.
    Ja mam to samo plus PL.45
    Z czystej ciekawości: nie dlaczego a na co chcesz zamienić? Mi do szczęścia brakuje 12/14mm czytaj jeszcze w tym roku.
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja mam to samo plus PL.45
    Z czystej ciekawości: nie dlaczego a na co chcesz zamienić? Mi do szczęścia brakuje 12/14mm czytaj jeszcze w tym roku.
    Hmmm, powiem tak: po kilkumiesięcznym używaniu wiem dobrze że nie lubię kadrowania na lcd. Zostawiam sobie co prawda 20-tkę na lepsze czasy. Paradoksalnie odpowiada mi obrazowanie jakie dostarcza gf1 ale nie ten komfort. Z drugiej strony ilość gadżetów idzie w debilnym kierunku a osobiście chciałbym coś vide m9 w cenie gf1) Chwilowym kompromisem u mnie jest dp1s i ... contax g2 z dwoma szkłami. Może się doczekam takiego gfx z optycznym wizjerem i 3 jasnymi stałkami. Pomarzyć zawsze można.

Domyślnie

Cosina oficjalnie przyłączyła do m43

http://www.olympus-global.com/en/new...urthirdse.html

podejrzewam, że niedługo zobaczymy również Noktona 35mm 1.4 który jest malutki poniżej 3 cm grubości, mógłby być również Nokton 40mm 1.4 w tej samej wielkości, oba szkła praktycznie mniejsze od Panasonica 20mm 1.7.

Cosina robi również małego Noktona 50mm 1.1 czy większego 58mm F1.4, może też przerobić Ultrona 40mm F2 - wielkość Panasonica 20mm F1.7

W praktyce można spodziewać się jeszcze 3 bardzo jasnych i bardzo małych obiektywów o ogniskowych 35, 40 i 50mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Cosina oficjalnie przyłączyła do m43
    W praktyce można spodziewać się jeszcze 3 bardzo jasnych i bardzo małych obiektywów o ogniskowych 35, 40 i 50mm.
    I tu jest problem, bo odkąd kupiłem GF1 wciąż brakuje 12-14mm. W chwili kiedy Oly puści swoje 50/2 macro pod m43 50 Cosiny straci sens nawet jak będzie F1 - do nex'a są już adaptery a jedyną wadą nex'ów są szkła...
    Imho Cosina by pociągnęła znacznie więcej jakby zaczęli od szerokiego.
    the silence is deafening

Domyślnie

Imho Cosina by pociągnęła znacznie więcej jakby zaczęli od szerokiego.

A z jakim światłem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    A z jakim światłem?
    Z jasnym 8), f/2.8 to ja się spodziewam od Olka (12mm), w Panasie ma być 14mm f/2.5.
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z jasnym 8), f/2.8 to ja się spodziewam od Olka (12mm), w Panasie ma być 14mm f/2.5.
    Niech zgadnę, cenowo będzie na poziomie zestawu epl1 z kitem? Niedługo się okaże że ten mały, dojny, system kosztuje przy dwóch szkłach (14 i 20) z korpusem tyle co 5d plus dwa obiektywy.

Uprawnienia umieszczania postów