Hmmm, powiem tak: po kilkumiesięcznym używaniu wiem dobrze że nie lubię kadrowania na lcd. Zostawiam sobie co prawda 20-tkę na lepsze czasy. Paradoksalnie odpowiada mi obrazowanie jakie dostarcza gf1 ale nie ten komfort. Z drugiej strony ilość gadżetów idzie w debilnym kierunku a osobiście chciałbym coś vide m9 w cenie gf1) Chwilowym kompromisem u mnie jest dp1s i ... contax g2 z dwoma szkłami. Może się doczekam takiego gfx z optycznym wizjerem i 3 jasnymi stałkami. Pomarzyć zawsze można.
Cosina oficjalnie przyłączyła do m43
http://www.olympus-global.com/en/new...urthirdse.html
podejrzewam, że niedługo zobaczymy również Noktona 35mm 1.4 który jest malutki poniżej 3 cm grubości, mógłby być również Nokton 40mm 1.4 w tej samej wielkości, oba szkła praktycznie mniejsze od Panasonica 20mm 1.7.
Cosina robi również małego Noktona 50mm 1.1 czy większego 58mm F1.4, może też przerobić Ultrona 40mm F2 - wielkość Panasonica 20mm F1.7
W praktyce można spodziewać się jeszcze 3 bardzo jasnych i bardzo małych obiektywów o ogniskowych 35, 40 i 50mm.
I tu jest problem, bo odkąd kupiłem GF1 wciąż brakuje 12-14mm. W chwili kiedy Oly puści swoje 50/2 macro pod m43 50 Cosiny straci sens nawet jak będzie F1 - do nex'a są już adaptery a jedyną wadą nex'ów są szkła...
Imho Cosina by pociągnęła znacznie więcej jakby zaczęli od szerokiego.
the silence is deafening