Pokaż wyniki od 1 do 10 z 239

Wątek: pytanie od mlodych: "a czy my moglibysmy sami wybrac ktore zdjecia beda na DVD?"

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dlatego umowa to 100% sukcesu. Wszystko trzeba tam dograć z najdrobniejszymi szczegółami. Osobiście mam w umowie zapis w którym mam pole: "Specjalne życzenia pary młodej" i dwukropeczek. A zaraz niżej zapis, że jeżeli w tym a tym punkcie nie zostanie nic wpisane, to fotograf ma prawo do wykonania zdjęć zgodnie z własną wizją artystyczną.

Co do wyboru zdjęć, to mam zapis, że wybór zdjęć do albumu/fotoksiążki dokonuje fotograf w porozumieniu z PM.
    tu jest podpis

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez azapala Zobacz posta
    Dlatego umowa to 100% sukcesu. [...]
    podstawą sukcesu, poza dobrym zdjęciami, jest odpowiedni custom service. fotografia ślubna to nic innego niż działalność usługowa i jak każdy usługodawca, trzeba wiedzieć że klient może i ma prawo wymagać. żeby nie było konfliktów trzeba po pierwsze określić w umowie lub w ofercie, warunki pracy. kto wybiera zdjęcia, czy je wybiera w ogóle, czy może ingerować w obróbkę, wygląd albumu itd. po drugie asertywność poparta argumentami(nie otrzymacie RAWów, bo jest to surowy materiał. rozumiem jednak że zależy Wam na plikach lepszej jakości niż JPG, więc proponuję Wam TIFF, które Wam wystarczą nawet do wielkoformatowych wydruków etc.). po trzecie - jak klient chce to nie ma problemu, ale rzecz jasna za dopłatą, bo to przecież Wasz czas, Wasza praca. a do tego wszystkiego trzeba pamiętać żeby być w miarę elastycznym - jak para chce ode mnie dwa zdjęcia babci, to nie doliczę im tego przecież.
    jeżeli nie lubicie rozmawiać z klientami na spotkaniu o tym jak pracujecie to możecie zrobić PDFa z FAQiem na stronie i poruszane kwestie zawrzeć w umowie.

hmmm...chyba tyle
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uprawnienia umieszczania postów