Strona 128 z 152 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 271 do 1 280 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Ratujcie bo zgłupiałem
    Z góry przepraszam za obszernego posta, i zrozumiem jeśli ktoś po prostu przewinie w dół Dla wyjaśnienia, jestem uważnym obserwatorem wątku, ale nie znalazłem, albo przegapiłem, informację na temat, czy PUP może zawęzić grono osób, które mogą starać się o dotację z Funduszu Pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej? Byłem przekonany, że warunkiem podstawowym i wystarczającym do złożenia wniosku jest fakt bycia zarejestrowanym jako bezrobotny. Planowałem złożenie dobrze opracowanego wniosku, z porządnym biznesplanem, analizą SWOT itd, tak żeby nie było się do czego przyczepić.

Spędziłem dziś trochę czasu na rozmowach z miłymi paniami z PUP, i okazało się, że nie jest to takie proste. Pierwsza, przekonywała mnie, że mogę dostać dotację jedynie w ramach środków EFS, a konkretnie Kapitał Ludzki 6.1 (Poprawa dostępu do zatrudnienia oraz wspieranie aktywności zawodowej w regionie - więc chyba w ogóle firmę foto ciężko byłoby tu podciągnąć). Termin składania wniosków mija jednak 31 sierpnia, wtedy, kiedy kończy się również okres wypowiedzenia mojej żony, bo to ona będzie zakładała firmę. Ponieważ wniosek może złożyć jedynie osoba bezrobotna, ta opcja odpada. Żona będzie bezrobotna od 1 września.
    Nie zamierzaliśmy się jednak starać o środki unijne, więc po kilku próbach, wytłumaczyłem pani, chodzi mi o środki z Funduszu Pracy, określone w rozporządzeniu ministra na temat przydzielania jednorazowych dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczych i zostałem połączony z osobą odpowiedzialną za środki z funduszu pracy. Byłem pewien że dowiem się wreszcie szczegółów, ale niestety, jest wręcz przeciwnie.
    Otóż według urzędniczki, aby złożyć wniosek o przyznanie środków, muszę łapać się na jeden z prowadzonych przez urząd programów, są dwa, jeden dla osób po 45-tym roku zycia, a drugi dla osób pragnących otworzyć firmę, której celem będzie aktywizacja bezrobotnych w regionie, czyli pewno jakieś prowadzenie szkoleń itp. Rozporządzenie ministra nic o tym nie wspomina, pani w urzędzie twierdzi, że urząd może sobie wprowadzać własne dodatkowe rozporządzenia, bo te ministerialne są "ogólne".
    Wniosków od osób które chcą po prostu założyć działalność gospodarczą, niezwiązaną z wymienionymi wcześniej programami, nie przyjmuje się. Podobno parę miesięcy temu przyjęli kilka takich "luźnych" wniosków i osoby otrzymały dotacje. Czy to tylko u mnie takie kłody pod nogi, czy to normalne praktyki, czy może pani urzędniczka jest niedoinformowana? Kiedy drążyłem temat warunków określonych w ministerialnym rozporządzeniu, usłyszałem argument że "ja tu pracuję, to lepiej wiem". Rozumiem, że w danej chwili urząd może nie mieć środków. Ale przecież rozporządzenie jest ważne do 2013 roku, więc zrozumiałbym gdyby odpowiedź była: zabrakło pieniędzy, proszę naszykować wniosek i czekać. Wystąpiliśmy o nowe środki do starosty, jak będą, ogłosimy... Tym bardziej, że pod koniec zeszłego roku w tym samym urzędzie dowiedziałem się, że tak to właśnie wygląda - w momencie kiedy kończą się środki, urząd występuje o kolejne, i zaczyna od nowa nabór wniosków.
    A może coś źle rozumiem, i powinienem mimo wszystko złożyć wniosek w którymś z wymienionych programów? Gdybym chociaż uzyskał informację, że wnioski będzie można składać od nowego roku, wiedziałbym przynajmniej że rozmawiam z urzędniczką o tym samym. Ale słyszałem jedynie "program 45lat albo EFS do 31 sierpnia". Z lektury postów w tym wątku wynika jednak, że są osoby które składały wnioski i otrzymywały dotację również w końcówce roku, a nie tylko na początku. Mam nadzieję że za bardzo nie zamotałem, i ktoś jest w stanie choć trochę rozjaśnić mi tą kwestię?
    Z góry dziękuję
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ps. Zapomniałem dodać, oczywiście nie łapię się na program 45+, a urząd pracy o którym mowa mieści się w Jeleniej Górze
    Ostatnio edytowane przez Erg ; 18-08-2010 o 17:10 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erg Zobacz posta
    czy PUP może zawęzić grono osób, które mogą starać się o dotację z Funduszu Pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej? Byłem przekonany, że warunkiem podstawowym i wystarczającym do złożenia wniosku jest fakt bycia zarejestrowanym jako bezrobotny.
    Oczywiście, że może. Są wymogi, czasami różne w różnych urzędach. Nie każdy dostaję pieniądze. Nawiasem mówiąc sprawdź sobie - bo nie wystarczy być bezrobotnym 1 dzień, niektóre urzędy wymagają przynajmniej okresu 1 miesiąca lub dłużej.

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xarfax Zobacz posta
    Oczywiście, że może. Są wymogi, czasami różne w różnych urzędach. Nie każdy dostaję pieniądze. Nawiasem mówiąc sprawdź sobie - bo nie wystarczy być bezrobotnym 1 dzień, niektóre urzędy wymagają przynajmniej okresu 1 miesiąca lub dłużej.
    Dzięki. U nas akurat jest jeden dzień.

A co do ograniczeń, ja zrozumiałbym różnego rodzaju kłody pod nogi, utrudniające złożenie wniosku. Ale w sytuacji obecnej wygląda na to, że duża grupa bezrobotnych jest po prostu odcięta od możliwości choćby ubiegania się o dotację, bo nie mieści się w tym konkretnym prowadzonym przez urząd programie. Czytając ten wątek nie natrafiłem na podobny przypadek. A przecież możliwość ubiegania się o dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej z funduszu pracy powinna być dostępna bez względu na profil działalności. Dla działalności o określonych profilach są właśnie te dotacje z EFS...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z mojej skromnej wiedzy, sprawa wyglada tak ze o dotacje z UP nalezy sie starac jak najwczesniej na poczatku roku, ja zlozylem wniosek w polowie kwietnia i w sierpniu dostalem pieniazki. Gosc powiedzial mi wowczas, trzeba bylo zlozyc wniosek w styczniu to juz (w kwiecietniu) mialby Pan kase na koncie. Rejestrowalem sie w tym samym dniu jako bezrobotny co zlozenie wniosku. Mniej wiecej 4 miesiace czekania bylo (gdy zabraknie kasy wnioski przesuwane sa automatycznie dalej, wg urzedniczek liczy sie kolejnosc skladania wnioskow) oczywiscie jest szereg innych tajemniczych czynnikow ktore wplywaja na przyznanie dotacji. Jedna z tajemnic otrzymania dotacji byly słowa "znajduje sie Pan w grupie osob po studiach, wiek mniej niz 30 lat czyli bardzo dobrze, bylabym spokojna o dotacje" Pozniej drobna rozmowa predyspozycyjna dla przedsiebiorcy i juz. Nie wiem jak bylo u innych ale u mnie biznesplan skladalo sie na samym koncu, po szkoleniu na ktore urzad wyslal nas ok 3 miesiace po zlozeniu wniosku. Taki biznes plan ucza pisac na owym szkoleniu, wiec nie martwcie sie ze nie macie biznesplanu, skladajcie wnioski. Inna "tajemnica" jest to, ze jesli wysla nas juz na szkolenie pieniazki raczej dostaniemy na bank. Tyle na szybko ode mnie
    A ja mam canona...

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co Urząd to zwyczaje

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Erg, no to napisz z zona taki wniosek, aby wynikalo z niego ze np. w 2gim roku dzialalnosci planuje ona zatrudnic jedna osobe - stworzcie do tego biznes plan i jazda ... i tak potem nikt nie weryfikuje tego z rzeczywistoscia, nie maja do tego prawa

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co PUP to zwyczaj .... ważne jest, bo teraz odblokowali, część środków dystrybuują z POKL 61 i 62 tam mogą być różniste wytyczne, w które trzeba się wstrzelić, jeśli mow o FP ... to moim zdaniem, składaj nie patrząc na PZO*, bo moim zdaniem powinni Ci wydać decyzję administracyjną, jeśli odmowa przyjęcia niesty często kolejność decyduje o rozstrzygnięciu, więc nie zwlekaj, odnośnie żony, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pracodawca poszedł jej na rękę ... ale muszę wiedzieć, czy sama się zwolniła, czy on jej wypowiedział ... poza tym, skąd ta wiedza o 31 sierpnia 2010 od PZO ? Musi być Regulamin

---
    * Pani Z Okienka
    * Fundusze z UE / Prawo - jeśli szukasz pomocy
    * Canon 350D + Canon 50mm 1/8 + Tamron 17-50mm 2/8

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    to wymysl innowacyjne zdjecia ktore mozesz robic w studiu, skoro studio samo w sobie nie jest innowacja
    Fotografia 3d? Będzie na czasie - właśnie wchodzą telewizory 3d.

Bywalec Awatar E.3
    Miasto
    Police/Szczecin

Domyślnie

Panowie a co po powiecie o unijnym działaniu 6.2?

Jak się do takiego czegoś przygotować?
    Jak wyżej co można podrzucić pod innowacyjność?
    Mam kilka pytań dotyczących samego podania. Mógłby ktoś mi pomóc, ktoś kto przeszedł walkę np z PUP'em?
    Moje graty: EOS 350D, C50 f/1.8 (plastik fantastik) i KIT

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja mam takie małe pytanie od znajomego, zastanawiam się czy kasa z UP musi być wydana w Polsce, czy sprzęt można np. zamówić w Niemczech?

Strona 128 z 152 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów