Spoko ja nie robię tego zawodowo. Są to głównie znajomi i rodzina a zapewne zdajesz sobie sprawę ile można na takich "klientach" zarobić, symboliczne kwoty![]()
Spoko ja nie robię tego zawodowo. Są to głównie znajomi i rodzina a zapewne zdajesz sobie sprawę ile można na takich "klientach" zarobić, symboliczne kwoty![]()
Ale nawet na slubie znajomych gdy Ci padnie sprzet bedzie siara![]()
No zgadza się. Szkoda że stara piątka już wycofana z produkcji. Dzisiaj za 3-4 tysiaki było by jak znalazł i na eLkę by starczyło. Używki jakoś mnie nie interesują. A znaleść taką z małym przebiegiem to graniczy z cudem.
Biorąc pod uwagę jak najbardziej używalne ISO1600 w 50D czy w tańszym 40D masz odpowiedź co da Ci lepszy komfort pracy, obiektyw lepszy o 1EV który i tak zwykle trzeba przymknąć (17-40 przymykania nie wymaga, przynajmniej mój) czy mniej szumiące o 2EV i do tego szybsze body.
Trzeba zrobić obliczenia. Jeśli w 50D na 1600 szum jest taki jak u mnie na 400 to mamy różnicę 2EV tak ? Czyli robiąć przy F4 i podnosząc ISO do 1600 efekt jest taki jakbym miał przysłonę otwartą na 2.0 (różnica 2EV). Jeśli kupię np 24 1.4 L to ile zyskuję ? Od f4 do 1.4 mamy jeśli dobrze liczę 3EV. Hmm, czyli co jednak szkło lepsze... w kwestii światła. Pozostają oczywiście jeszcze sprawy związane z szybkostrzelnością, prędkością zapisu/podglądu i jakością matrycy co także wpływa na jakość zdjęcia. O ergonomii nie wspominam bo tu nic się nie zmieniło. Aha no i mamy w rezerwie drugi body o czym wspominał Piotr w kwestii dania ciała na imprezie. Coś czuję, że zrobie tak jak w słynnym dowcipie na temat kobiet. Jednym mężczyzną podobają się blondynki, drugim brunetki, jeszcze innym rude a na koniec i tak wybierają te z największymi cyckami![]()
Tylko zobacz jaką będziesz miał GO na 1,4 i czy taka nada się do reportażu gdzie ułamek sekundy i już masz obiekt poza GO.
Też prawda. Jak to mówią pożyjemy, zobaczymy.
Czyli z motyką na księżycProponuję przejrzeć wątki jaki sprzęt do ślubów.
śluby = nisko szumiąca puszka = pełna klatka = 5D (obecnie Mark II)
śluby = 35L + 50/1.4 + 85/1.8 + 135L
Współczuję ci bo każde ze szkieł wymienionych powyżej w zasadzie jest na wylocie z katalogu produktów ze względu na swój wiek.
Ze względu na budżet i powyższe proponuję ci znaleźć kompromis pomiędzy wysokim iso Piątki, odpowiednią korektą lampy a f/4 obiektywu 24-105L IS.
Gdy zarobisz na stałki powinny być już na rynku 35L II jak i 50/1.4 II - tych, jasnych stałek będziesz używal najczęściej.
the silence is deafening
Powiedz mi lepiej skoro już tu zajrzałeś jak te szkła spisują się w świetle zastanym podczas ślubów ? Czy niskoszumiąca "piątka" na dużym ISO plus szeroko otwarte szkła umożliwiają ograniczenie używania lampy do minimum ?