Strona 17 z 25 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

To już raczej na 5D zbieraj.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Coś już napisał Awatar worms
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

5D nie kręci filmów, a na tym mi zależy.
    6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
    sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

To zbiera na 5dII
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    *zbieraj
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 05-08-2010 o 20:26 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Niestety, zawiodę pewnie tych, którzy liczyli na jakiś mój zawzięty bój - po prostu miałem już dość. Ernest potrzebował aparatu do filmowania, więc doprowadziłem (czy raczej Towers doprowadził) do zastąpienia niekorygowalnej już nigdzie (Żytnia, Berlin i niemiecki CPS) puszki - nową. Cieszę się, że Ernestowi ona ostrzy, ja sprawdziłem tylko czy migawka w niej kłapie. Dobrze że nie zostawiłem mu kompletnego syfu.
    Ten egzemplarz jest zupełnie sprawny
    A jak tam 5tka? Sprawdziła się na urlopie?
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    A jak tam 5tka? Sprawdziła się na urlopie?
    Cyknęli mi zdjęcie z wytopionym na koszulce paskiem od plecaka

Musiałem sobie na poczekaniu wymyślić teorię o wyższości zestawu ciężki+lekki nad pojedynczym lekkociężkim
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Niestety, zawiodę pewnie tych, którzy liczyli na jakiś mój zawzięty bój - po prostu miałem już dość.
    [...]
    AF pracuje w Canonach wyżyłowany do granicy błędu i mając pecha (którego prawdopodobieństwo z niektórymi modelami jest większe niż z innymi) dostajemy APARAT Z NIEUŻYWALNYM AF DLA DEKLAROWANYCH JAKO KOMPATYBILNE JASNYCH OBIEKTYWÓW.

Stawiam hipotezę, że jedyną sensowną receptą na problemy jest wymiana modułu AF. Której Żytnia oczywiście nie zrobi.
    Toś mnie, chłopie, podbudował.
    Ja pierniczę.
    Chyba rzeczywiście najlepszym wyjściem będzie odciąć się od tematu nawet ze spora stratą finansową zanim się z nerwów osiwieje lub wyłysieje.

Napisz jak była załatwiana sprawa wymiany sprzętu, jakich argumentów używano, do kogo skutecznie uderzać, skoro na serwis nie ma co liczyć.

Przetarłeś ścieżkę, może inni skorzystają, chociaż Ty akurat miałeś spore wsparcie ze strony sprzedawcy, na co ja i pewnie inne osoby nie mają co liczyć.
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cyknęli mi zdjęcie z wytopionym na koszulce paskiem od plecaka

Musiałem sobie na poczekaniu wymyślić teorię o wyższości zestawu ciężki+lekki nad pojedynczym lekkociężkim
    Czy faktycznie tak ciężko?
    Gorzej jakbyś miał 24-70 i 70-200/2.8 - te to swoje ważą (:
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaura Zobacz posta
    Napisz jak była załatwiana sprawa wymiany sprzętu, jakich argumentów używano, do kogo skutecznie uderzać, skoro na serwis nie ma co liczyć.

Przetarłeś ścieżkę, może inni skorzystają, chociaż Ty akurat miałeś spore wsparcie ze strony sprzedawcy, na co ja i pewnie inne osoby nie mają co liczyć.
    Sam bym nic nie zrobił, a moja sprawa jest dowodem na to, że warto kupić od dobrego sprzedawcy, choćby nie był najtańszy.

Ja sam zrobiłem co mogłem - wysłałem 2 razy na Żytnią. Możesz wysłać od razu do Berlina, oni być może już - jak to podobno jest w CPS-ie - mają kilka takich 550d na półce.

Sprzedawać - dla mnie było by to nie do końca fair w stosunku do kupującego. Ale skoro serwis Canona twierdzi lub z dużym prawdopodobieństwiem stwierdzi że z aparatem jest wszystko ok? Trudno mi Ci pomóc w tych dylematach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Czy faktycznie tak ciężko?
    Gorzej jakbyś miał 24-70 i 70-200/2.8 - te to swoje ważą (:
    W Hagia Sophia widziałem gościa - raczej turystę nie profi - z D3s i 24-70. Wyglądał, jakby postanowił tu zakończyć życie sprzętofila...
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 06-08-2010 o 11:51 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Sam bym nic nie zrobił, a moja sprawa jest dowodem na to, że warto kupić od dobrego sprzedawcy, choćby nie był najtańszy.
    Zawsze tak robię kupując cokolwiek -- sprzęt sportowo-rekreacyjno-turystyczny, elektronikę, nawet auto kupiłem przepłacając ale za to pewne, bo od człowieka z forum mojego modelu. Nie wiem czemu tym razem kupiłem najtaniej. Nie ma zmiłuj, prawo Murphy'ego zadziałało. A jedyne co mi oferuje FJ to pośrednictwo w przekazaniu sprzętu do serwisu, co przy darmowej przesyłce kurierem door-to-door nic mi nie daje.

Ja sam zrobiłem co mogłem - wysłałem 2 razy na Żytnią. Możesz wysłać od razu do Berlina, oni być może już - jak to podobno jest w CPS-ie - mają kilka takich 550d na półce.
    Najpierw dam szansę Żytniej.
    Jeśli mój przypadek nie jest odosobniony, a przecież nie jest, to musi dojść do przejścia od incydentu do problemu, jego eskalacji, opisania, solucji i w końcu zmiany procedury serwisowej na skuteczniejszą.
    No tak działa każdy HelpDesk.

Sprzedawać - dla mnie było by to nie do końca fair w stosunku do kupującego.
    No wiem i właśnie dlatego tak mnie to gryzie, bo to nie jest tania zabawka. Najwyżej pogonię jako uszkodzony. Trudno, człowiek się uczy na błędach.

Ale skoro serwis Canona twierdzi lub z dużym prawdopodobieństwiem stwierdzi że z aparatem jest wszystko ok?
    Nawet jeśli stwierdzi, że wszystko jet OK, to można spróbować podważyć tę opinię.
    Mnie się z nimi 6 lat temu udało wygrać.
    Po dwukrotnym odsyłaniu mi nie taniego wtedy kompakta A70 (1700 zł) z adnotacją że "sprzęt spełnia normy producenta" wkurzyłem się i poskarżyłem do Canon Polska.
    Dostałem nowy aparat...
    Ale teraz się pewne wycwanili i nie dadzą się tak łatwo spacyfikować.
    Ale cóż, mam prawie 9 miesięcy czasu na przepychanki z serwisem, z Canon Polska, z Canon Europe itd.
    Szkoda tylko, że kasa umoczona i nie mam za bardzo czym skutecznie a przede wszystkim z zadowoleniem strzelać fotek, a inwestować w inny sprzęt nie odzyskując kasy za obecny to mnie za bardzo nie stać.
    Jedno jest pewnie: na 100% nie kupię już lustrzanki, poczekam aż bezlusterkowce okrzepną na rynku i wejdę w to.
    Zraziłem się do AF i wolę mieć sprzęt mniej profesjonalny, mniej funkcjonalny, nie dający tylu możliwości co lustrzanka, ale za to dający ostre zdjęcia w tym miejscu, w którym ja sobie tego życzę a nie tam gdzie jemu się podoba.
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Coś już napisał Awatar worms
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja jednak zostanę ze swoim 550D. Mając trochę wolnego czasu udałem się do sklepu fotograficznego i za zgoda obsługi wziąłem kilka modeli obiektywów na testy, oczywiście na miejscu.
    Wyniki były przeróżne i bardzo zaskakujące. Oczywiście wybierałem już tylko canona obiektywy.
    Po powrocie do domu wrzuciłem wszystko na kompa i się okazało że 50 1,8F ostrzy bardzo ładnie, 15-85 3,5 IS USM, też nienajgorzej i przede wszystkim nie mydli jak Sigma. 100 macro IS USM wypadła kiepsko, ale to taka sztuka była.
    Jeżeli kupiłbym w tym sklepie to 15-85 też bym już miał z bani.
    Postanowiłem zmienić obiektyw Sigmy na Canona 15-85 IS USM, co prawda miałem 3 wersje tego obiektywu, ale wiem że w końcu trafię ten idealny.
    Pierwszy na ogniskowej 15mm 4cm przed punktem ostrzył na tablicy.
    Drugi na każdej ogniskowej ostrzył przed punktem nawet do 8cm
    Aktualny na ogniskowej 15mm ostrzy nawet do 6cm przed punktem, później ze zmianą ogniskowej FF przechodzi w BF 6mm przy 85mm.
    Wiem że wszystko jest kwestią dobrania dobrego obiektywu, takiego który dogada się z naszą puszką.
    Jest to może bardziej skomplikowane, z czego to wynika nie ma pojęcia.
    Jednak jest to możliwe Canon 100macro is usm trafił mi sie juz drugi który przy 2,8 ostrzy idealnie.

Szkoda tylko że w serwisie nie dobierają obiektywu w ten sposób, bo może większe grono użytkowników byłoby zadowolone.
    6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
    sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L

Strona 17 z 25 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów