Jakbyś cokolwiek z tego co napisałeś rozumiał to nie pytałbyś
To napisz co rozumiesz może, bo tak to możemy sobie dywagować w nieskończoność...
Jakbyś cokolwiek z tego co napisałeś rozumiał to nie pytałbyś
To napisz co rozumiesz może, bo tak to możemy sobie dywagować w nieskończoność...
Silisz się na złośliwość? Pytam bo nie rozumiem i się tego nie wstydzę.
Kieruję aparat w niebo, nie wiem w jakiej odległości ode mnie odpalą fajerwerki. To gdzie w tym przypadku jest hiperfokalna?To napisz co rozumiesz może, bo tak to możemy sobie dywagować w nieskończoność...
Próbowałem sobie sam odpowiedzieć na to pytanie i po długiej lekturze doszedłem do wniosku że dla 18mm i F16 odległość hiperfokalna wynosi 1,08m. Czy właśnie tyle powinienem ustawić na skali obiektywu?
Czy też zupełnie błędnie rozumiem to pojęcie?
Dokładnie. Jak ustawisz ostrość na 1,08m (przy f/16 i 18mm) to będziesz miał głębię od ok. 54cm do nieskończoności.
Hiperfokalna to inaczej odległość ostrzenia, przy której uzyskujemy maksymalną głębię ostrości.
kalkulator głębi ostrości
Z prawej strony masz hiperfokalną.
Inną sprawą jest to, że f/16 to trochę zbyt dużo jak na fajerwerki...
Dzięki za pomoc i życzenia dobrych zdjęć.
Definicję rozumiem tylko nie bardzo wiedziałem że właśnie do jej wykorzystania przyda mi się skala na obiektywie. Nowicjusz jestem. Mam jeszcze kilka pytań, równie prostych i dla fachowców pewnie śmiesznych ale to już w innym dziale.
Pozdrawiam wszystkich.