Strona 10 z 48 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 472

Wątek: Kolor skóry raz jeszcze

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wiedząc jak uzyskać tak nienaturalny kolor skóry i jakimi narędziemi operować bede w stanie dojść do tego co mnie interesuje

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doovade Zobacz posta
    Aparaty rejestrują kolory( w mniejszym lub większym stopniu) takimi jakimi były
    Póki co jest tak, że matryce aparatów rejestrują obraz CZ-B. Reszta, w tym także dorobienie barw, to już obróbka komputerowa. Zatem te barwy zależą właśnie od obróbki.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Jeżeli jeszcze można, moja wersja:
    Jedyne co zrobiłem to zmiana WB rozjaśnienie, tinta i zdjęcie czerwonego i pomarańczowego Chyba nie jest najgorzej
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    Czytam i czytam i się zastanawiam, czy mając do dyspozycji tylko ACR, da się uzyskać taki kolor skóry jaki rzeczywiście był??? jeżeli się da, to po co te całe zamieszanie? Jeżeli się nie da, to w takim razie, firmy produkujące aparaty popełniają jakis dramatyczny błąd. No chyba że chodzi o całkiem inny kolor skóry, bardziej przyjazny dla oka, jednocześnie odbiega on od rzeczywistości. Wszyscy piszą o tym prawdziwym kolorze skóry, to jakiś chyba nosens, jeden ma czerwoną a inny zółtą i jak to pogodzić w jedna całość?.
    Na pewno nie chciałbyś mieć aparatu który oddaje "to co było" :-)
    Nasze oczy potrafią wyczyniać cuda. Wystarczy się pobawić w cieplejsze-zimniejsze. Bierzesz dowolną szarość i bez punktu odniesienia masz bardzo małe szanse na stwierdzenie że to szare (lub białe) jest bardziej czerwonawe czy zielonkawe. Zabawa się zaczyna kiedy podstawisz obok inny przedmiot.
    Jeszcze ciekawiej się robi kiedy zaczynasz robić to samo w zupełnie innym świetle.
    A wartości "idealne" pokazał Janusz w swoim przykładzie, który zjechaliście z góry do dołu. Problem w tym, że ani my ani żadna panna młoda nie zaakceptuje siebie na takiej odbitce.

Chciałbym zauważyć jeszcze jeden problem. Nasza obróbka, godziny spędzone przed LR, DPP czy PS, a potem oddajemy do gównianego labu i ja się pytam - po co w takim razie tyle postów na temat koloru skóry, zafarbu itd. (nie będę tu chwalił znowu konkretnego labu, żeby nie być posądzonym...) Ale niestety trzeba też pamiętać o porządnym oprofilowaniu się aż do tego etapu, a potem albo szukać innego labu albo wymagać poprawek, co już nie jest takie łatwe.
    Żeby daleko nie szukać przykładów, najprostsza na świecie operacja wywołania czarno-białej odbitki w labie. Jest idealnie czy z zafarbem? Zielonym, czy jakimś innym...?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

No teraz troszke rozumię, rózne warunki oświetleniowe i konieczna zmiana white balans etc., ale pociągnijmy wątek o kolorze skóry, jeżeli osoba na zdjęciu ma opaloną skórę, to jak możecie obrabiać skórę na różowo?, czy taka Pani młoda, ogladając zdjęcia, nie zwraca Wam uwagi? Moim zdaniem, jest to tak mocno odbiegające od właściwego koloru, że tutaj nie mają znaczenia nasz oczka czy cokolwiek., tak jak napisał Janusz, zdjecia są za różowe i w pełni sie z tym zgadzam. Jestem amatorem, ale jak robię zdjęcia, to pierwsze co mówi moja córa po obróbcer, tato ale ja nie mam takiej skóry:-D:-D:-D

Domyślnie

Pobawiłem się i ja:
    Finally I've found that I belong here

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

No teraz troszke rozumię, rózne warunki oświetleniowe i konieczna zmiana white balans etc., ale pociągnijmy wątek o kolorze skóry, jeżeli osoba na zdjęciu ma opaloną skórę, to jak możecie obrabiać skórę na różowo?, czy taka Pani młoda, ogladając zdjęcia, nie zwraca Wam uwagi? Moim zdaniem, jest to tak mocno odbiegające od właściwego koloru, że tutaj nie mają znaczenia nasz oczka czy cokolwiek., tak jak napisał Janusz, zdjecia są za różowe i w pełni sie z tym zgadzam. Jestem amatorem, ale jak robię zdjęcia, to pierwsze co mówi moja córa po obróbcer, tato ale ja nie mam takiej skóry:-D:-D:-D
    Bo córka jeszcze ma piękną i młodą ;-)
    Jakiś czas temu zrobiłem mojej mamie super fotkę, stwierdziła że tymtwoimaparatemzamocnowszystkowidać, więc trochę złośliwie zrobiłem wersję totalny, wredny plastik i co usłyszałem? - A zrobisz mi z tego odbitkę?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Dla tego właśnie metoda cyferek średnio mi podchodzi.
    Trzeba obrabiać zdjęcia z uwzględnieniem czyjegoś rodzaju skóry. Nie wszyscy mają idealną kaukaską białą cerę. Niektórzy są bardziej opaleni, mniej, mają ciemną karnację, bardziej żółtą itd. Dobrze jest próbować na zdjęciu grupowym kilku osób o różnej karnacji, gdzie będzie widać że przedobrzyliśmy.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Dla tego właśnie metoda cyferek średnio mi podchodzi.......

Sądzisz, że plug-iny robią to inaczej? Lepiej? Hmmmmmmm.... robią dokładnie to samo. Też działają "na cyferkach" czyli na proporcjach w poszczególnych kanałach tyle, że user działa suwaczkami a proporcje wylicza komputer "w tle".

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Sądzisz, że plug-iny robią to inaczej? Lepiej? Hmmmmmmm.... robią dokładnie to samo. Też działają "na cyferkach" czyli na proporcjach w poszczególnych kanałach tyle, że user działa suwaczkami a proporcje wylicza komputer "w tle".
    A chciałoby Ci się siedzieć nie wiadomo ile czasu nad jednym zdjęciem obsypanym samplerami? Mając do obrobienia całego ślubniaka? Bo mi się nie chce, dlatego poszukuję szybszej metody takiej jak właśnie ten plugin.

Strona 10 z 48 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów