Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Lightroom @ Canon 400D - kolor skóry

Mieszany widok

Domyślnie

wydaje mi się, że nie tu leży problem. chyba miałem podobnie. w lightroomie kolory wyglądają ok, a po wyeksportowaniu do jpg są przydko zażółcone? mi pomogła kalibracja monitora

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    wydaje mi się, że nie tu leży problem. chyba miałem podobnie. w lightroomie kolory wyglądają ok, a po wyeksportowaniu do jpg są przydko zażółcone? mi pomogła kalibracja monitora

Nie zgadzam się z tą opinią, monitor mam skalibrowany a po eksporcie rawa porównuję go z jpg z puszki, gdybym miał źle skalibrowany monitor, to i jpg byłby zażółcony.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    .... monitor mam skalibrowany...
    Sprzętowo? Tj. jakimś i1d2 czy czymś podobnym czy może "softwarowo" albo profilem z płytki CD? Jaki to monitor? WG i kolorymetr to niezabardzo :-)

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    ... a po eksporcie rawa porównuję go z jpg z puszki, gdybym miał źle skalibrowany monitor, to i jpg byłby zażółcony.
    Czym porównujesz? Czy program ma włączony CMS - np. FastStone domyślnie ma CMS wyłączony i jeśli w puszce masz ustawione AdobeRGB to może być różnie.

Tak jak już talarczyk napisał - profile zbliżone do stylów aparatu są w LR/ACR - Camera Portrait albo Camera Faithful albo co Tobie pasuje. Profile z przedrostkiem Camera usiłują naśladować profile Canona. Profile z przedrostkiem Adobe są tym co wymyśliło Adobe.

Po załadowaniu plików z profilami LR/ACR automatycznie wybiera profile dla danego typu aparatu. Dane o aparacie pobiera z exifa i jeśli zdjęcie pochodzi z 50D to Camera Portrait będzie dla 50D. Inny profil będzie użyty dla 5D itd.

@glasseye - Ciebie chyba dotyczy akapit o CMS - jeśli w LR (ma CMS domyślnie włączony) to na tym samym monitorze musi wyglądać tak samo. To oczywiście nie oznacza, że poprawnie ale nawet rozjechany monitor powinien pokazywać tak samo wyglądającego jpega.

W razie wątpliwości http://www.color.org/version4html.xalter i sciągnąć sobie wszytkie cztery obrazki no i porównać.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów