Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: filtry szare - nakręcane czy nasadzane?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie filtry szare - nakręcane czy nasadzane?

chcę kupic zestaw kilku szarych filtrów(0,3;0,6 i 0,9) i zastanawiam się nad tym czy kupić filtry nakręcane jednej średnicy - 77mm - i przejściówki na mocowanie filtrów pod inne, mniejsze średnice, czy kupić nasadzanie filtry Hiteca i holder(też nie wiem jaki). Filtry chce używać na obiektywach Canona w cyfrze i analogu, ale także na średnim formacie - Bronica Etrs. w przyszłości pewnie będą to i inne aparaty. co jest lepszym rozwiązaniem?
    senkju z góry za pomoc.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

realnie, to wystarczy kupic 0.9, bo innych sie niespecjalnie uzywa.
    co wybrac to zalezy od zastosowan. do krajobrazu wole prostokaty, bo moge laczyc z polowkami. ale do innych zastosowan lepsze beda nakrecane.
    www albo tez flickr

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

zastosowanie to głównie portret. a jako że robię o różnych porach foty, to dlatego myślę o takim zestawie. no ale w sumie równie dobrze mogę kupić 0,9 i potem dokupić w miarę potrzeby. w każdym razie czy przejściówki mocowań filtrów są jakieś upierdliwe? połówek nie stosuję i nie planuję, tylko polary, które mam nakręcane.

fotografia biznesowa

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no to lepiej nakrecany
    www albo tez flickr

Domyślnie

Nakręcane. Ja też mam nakręcane szaraki Hoya.
    Przed zakupem miałam podobny problem, ale ekipa Foto-Tipa rozwiała moje wątpliwosci i w końcu decyzją współną wybrało się 'nakrętki'.

Do portretu będą git

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Filtry szare do portretu? hmm.. nie mam pojęcia gdzie mógłbym je zastosować.
    Od siebie mogę dodać, że nakręcane są wygodniejsze, ale znowu w kwadratach można zmieniaż połozenie filtra bez ingerencji w kadr.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Od siebie mogę dodać, że nakręcane są wygodniejsze, ale znowu w kwadratach można zmieniaż połozenie filtra bez ingerencji w kadr.
    Że tak zapytam - po co zmieniać położenie filtra szarego???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Że tak zapytam - po co zmieniać położenie filtra szarego???

Pozdrówka!
    Teraz po Twoim poście doczytałem, ze chodzi o pełne filtry- cały czas miałem na myśli połówki i głupi się dziwiłem po co...
    Ale tak to jest jak człowiek zalatany, roztargniony i niewyspany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Np. kiedy chcesz koniecznie mieć to f1.4, ISO szoruje po chodniku a migawki dalej nie starcza - całkiem powszechna sytuacja.

Nakrętki są o tyle fajne że masz święty spokój z całym bałaganem, holder + filtry + adapter to już trochę zamieszania. Z drugiej strony holder to cała paleta możliwości (inne filtry, uberpro osłony przeciwsłoneczne i pełen lans ), poza tym zawsze taniej jest kupić adapter niż nowe filtry - tu masz znacznie większą swobodę.

Jeżeli jesteś pewien że nie będziesz używał nic poza polarem i pełnym szarym (i nie będziesz miał obiektywów z dziwacznymi mocowaniami filtra) śmiało bierz nakrętki, jeżeli chociaż błysnęła ci myśl o filtrach połówkowych, efektowych albo egzotycznych szkłach, dobrze zastanów się nad porządnymi filtrami do systemu z holderem. Uważaj tylko na masę badziewia które nijak neutralnie szare nie jest :wink:

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

zamówiłem nakręcane Marumi plus przejściówki na mniejsze mocowania w raysfoto. czekam na paczkę. dzięki chłopaki za pomoc

fotografia biznesowa

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów