Bierz canona 50D bo 300D jest większy od 500D i się cofniesz w rozwoju
Na serio 50D nie licząc filmowania ma to co trzeba by się cieszyć fotografią obecnie, szkła sobie tylko wymień na oba kity IS chociaż ... bo 15mpix pożera żury optyczne.
pozdr
Bierz canona 50D bo 300D jest większy od 500D i się cofniesz w rozwoju
Na serio 50D nie licząc filmowania ma to co trzeba by się cieszyć fotografią obecnie, szkła sobie tylko wymień na oba kity IS chociaż ... bo 15mpix pożera żury optyczne.
pozdr
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
No tak.. różnica między 40 a 50 dość znaczna, znaczy cenowo, no ale coś za coś chyba. 40 ma 10 mln, a 50 15. I jak to się ma do jakości zdjęć? A najbardziej mnie interesuje w razie dużych formatów wydruku i/lub w przypadku dużego powiększania w kompie. nie będzie się pikselować? chyba jednak skłaniam się do 50...
Świerzak
50d to kawał cegły. Trzeba, wg mnie, być mocno zdeterminowanym, żeby chciało się z nim chodzić w plener. A przy tym przyjemnie sobie pospacerować. Ale to moje zdanie i może dla Ciebie to nie problem.
Pozdrawiam.
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
no ja nie powiem bo mam zarówno XXD jak i XXXD... i od czasu jak w stajni pojawiła się 500tka to 40tka przestała chodzić na wycieczki... powody są dwa waga.... i drugi którego jeszcze jakiś czas temu nie brałem pod uwagę... bo zawsze uważałem że lustrzanka nie służy do kręcenia filmów... ale z 500D filmiki są naprawdę godne uwagi... i szczególnie na wypadach z dziećmi co raz częściej zaczynam używać właśnie trybu video... pewnie jakobym miał tachać kamerę ze sobą to bym zrezygnował z takiego rozwiązania.
Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48
No i po takich wypowiedziach ręce opadają. Przy takim toku rozumowania, na spacer warto zabrać tylko komórkę, bo i zadzwonić można i fotkę trzasnąć a i do kieszeni się zmieści
. 50D i cegła
- proponuję ponosić 5D z gripem i podpiętym 70-200/2.8 i wtedy pogadamy.
Dla mnie przyjemność, to właśnie obwiesić się sprzętem i czuć na karku, że masz to co kochasz.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
No widzisz. Dla Ciebie przyjemnaośc to obwiesić się sprzętem i czuć wszysktko na karku.
Ja natomiast lubię zabrać aparat i iść z rodziną na spacer. Przy tym aparat nie musi koniecznie być ciężarem, a tylko dodatkiem przypiętym do kabury i praktycznie niezauważalnym i nieodczuwalnym. Lubię jednocześnie jakość, której aparat zamontowany w komórce, ani nawet kompakt (którego jednak czasami biorę zamiast lustrzanki) mi nie daje. xxxd czy wmoim przypadku xxxxd jest super kompromisem między ciężarem, rozmiarem, komfortem noszenia, a jakością.
Zresztą był to jeden z gł. powodów dla których odsprzedałem swojego pentaxa, który był fajny i uszczelniony ;-), ale ciężki i leżał sobie w szafie podczas spacerów i wycieczek.
Mam podobnie, może nie obwieszam się wszystkim na raz, ale często zdarza się 1d+24-105 na szyi a na ramieniu 40d+70-200 i tak przez parę godzin na turnieju tańca na ten przykładWszystko jest pod ręką a masa nie jest aż tak uciążliwa. Może dla tego, że przy 190cm i prawie 90kg tego za bardzo tego nie odczuwam, ale i ktoś o mniejszych gabarytach nie powinien raczej targać obiektywem po podłodze
Co do tematu wątku to stanowczo 50d (lub 40d jeszcze lepiej). Poużywasz 50-tki, potem spróbuj pobawić się 500-tką i docenisz właściwy wybór.
5D, stałki, zoomy
seria XXD to zupełnie inna filozofia obsługi. 2 rolki obsługuje się zupełnie inaczej niż "krzyzaka" Wprowadzanie korekt +/- EV to bajka - robisz to nie odrywając oka od wizjera. Dodatkowo ten wizjer masz większy.
Ludziska zalecają Ci 40D bo on naprawdę niewiele ustępuje 50. (OK - 50 ma duuuuuuuużo lepszy wyświetlacz) a różnica w cenie jest już znaczna. Jest tylko jedno "ALE" nówki na 2-letniej gwarancji się nie kupia nie każdy zaryzykuje kupować używkę ...
Moja rada - podobnie jak poprzednika - kup 50D !
40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."