Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Fotografia a prawo

Norbibuc
    Guest

Domyślnie Fotografia a prawo

Witam
    Zastanawiam się nad pewnymi kwestiami prawnymi. Wiadomym jest, że nie wolno publikować zdjęcia bez zgody osoby która nań widnieje jeśli jest głównym 'obiektem'. Lecz jeśli jest to osoba publiczna, wtedy już nie potrzeba zgody. A mnie zastanawia kwestia imprez. Kiedy fotografuję na imprezach oficjalnych ludzi którzy występują na scenie, lecz są to ludzie którzy raczej nie bywają na scenach można takie foty publikować bez ich zgody?
    Przykładowo ostatnio byłem na Freestyle Battle, w małym miasteczku, ludzie którzy się tam pojedynkowali to zwyczajne osoby, chodzi mi o to że żadne sławy. I już sam nie wiem, czy oni na tę chwilę stają się osobami publicznymi? Można bez problemu i zgód publikować foty z tymi ludźmi?

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Norbibuc Zobacz posta
    Witam
    Zastanawiam się nad pewnymi kwestiami prawnymi. Wiadomym jest, że nie wolno publikować zdjęcia bez zgody osoby która nań widnieje jeśli jest głównym 'obiektem'. Lecz jeśli jest to osoba publiczna, wtedy już nie potrzeba zgody. A mnie zastanawia kwestia imprez. Kiedy fotografuję na imprezach oficjalnych ludzi którzy występują na scenie, lecz są to ludzie którzy raczej nie bywają na scenach można takie foty publikować bez ich zgody?
    Przykładowo ostatnio byłem na Freestyle Battle, w małym miasteczku, ludzie którzy się tam pojedynkowali to zwyczajne osoby, chodzi mi o to że żadne sławy. I już sam nie wiem, czy oni na tę chwilę stają się osobami publicznymi? Można bez problemu i zgód publikować foty z tymi ludźmi?
    Jak na fotce są 3 lub więcej osob to możesz

Norbibuc
    Guest

Domyślnie

Wiecej niz 3 osoby? Dziwne troche ;P
    A co w przypadku kiedy głównym motywem jest jedna osoba ale w tle widać innych ludzi?

Coś już napisał Awatar TIX
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jakiś konkretny tytuł prawny mozesz podać ? bo osobiscie nic nie znalazłem że 3 i wiecej umożliwia publikacje bez zgody. Znalazłem natomiast że jesli osoba jest rozpoznawalna na zdjęciu to jest chroniona prawem ( tj jej wizerunek)
    /sig w budowie/
    40D, Pancolar 50mm 1.8, C50 1.8 MkII, C35-105, Granit 80-200 mm , Jupiter 85/2.0 , 135mm, walizka różności

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przyjmuje się, że 3 osoby na zdjęciu to już tłum. A zdjęcia Tłumu można publikować.
    Przy czym dobry prawnik jest w stanie wygrać sprawę nawet jeżeli na zdjęciu jest i 100 osób, a jedna jest np. w silnym punkcie kadru.
    Ślubna
    No i niestety N.

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

ja bym zaczął od przeczytania ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. tu masz więcej na temat. http://forumprawne.org/prawo-autorsk...klubowych.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tito86 Zobacz posta
    ja bym zaczął od przeczytania ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. tu masz więcej na temat. http://forumprawne.org/prawo-autorsk...klubowych.html
    Przy czym ta ustawa nie musi w pełni regulować kwestii ochrony wizerunku... ?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

proszę skończcie z tymi 3 mitycznymi osobami. Tego nie ma w żadnym przepisie. Jest tylko prawo autorskie i tam czytać.
    Co do pytania głównego to jestem skłonny przyjąć, że jak ktoś występuje publicznie na występie to jest to osoba publiczna mimo, że nieznana.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

to co Was interesuje nie jest zawarte w prawie autorskim, a w kodeksie cywilnym.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

a w którym przepisie KC?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów