EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...
pytanie wątku - jak zacząć - zacząć trzeba od robienie dobrych zdjęć nie ślubnych - portrety + reportaże z imprez/wydarzeń + plenery z modelkami (MM się kłania)
Zamiast 550 kup sobie lepiej 50d + jakas tania stalke chocby nawet 50 1.8.
Cykaj portrety znajomym jak juz bedziesz czula sie ze sprzetem dobrze i zobaczysz ze cos ci wychodzi(nie sugeruj sie opiniami znajomych i rodziny bo oni zawsze powiedza ze ladne) to poszukaj slubu wsrod znajomych i zrob go za darmo. Jesli to ci sie uda zaczniesz myslec o lepszym sprzecie bo bedziesz wiedziec czego brakowalo. Potem jeszcze 2-3 sluby znajomym z lepszym sprzetem i dopiero mysl o dotacjach www itd
Od tego momentu w rok powinnoc ci sie cos rozkrecic jesli bedziesz dobra.
Ogolnie to dluga droga. Powiedzial bym 2-3 lata zanim zaczniesz zarabiac.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Tak, tylko że wśród ludzi pokutuje mit PROFESJONALISTY. Jeśli jesteś fachowiec z firmą. Masz wizytówkę i opowiadasz od ilu lat robisz śluby, jak znasz wszystkich proboszczów i wszystkie orkiestry bo z nimi współpracowałes od lat to ludzie otwierają usta z zachwytu.
Znajomi brali slub w zeszłym roku. Znaleźli ZAWODOWCA. Jak zobaczylem jego strone to mialem najgorsze możliwe przeczucia http://www.vifo.com.pl/mlodapara.htm Zaproponowaliśmy im zrobienie zdjęć ZA DARMO ale oni odmówili bo to jest PROFESJONALISTA on ma super sprzet a my z żoną to AMATORZY i na pewno nie mamy takiego dobrego aparatu. Bo on współpracuje z restauracją pałacowa (tia.. zawozi młodych i robi im zdjęcia na schodach wejsciowych bo ze srodka ochrona by go wyrzuciła) a my nie...
Cóż nie mój problem - dostali album a każde zdjęcie w ramce. O małej głębi ostrości facet nawet nie słyszal pewnie. Ale on ma FIRMĘ a pary mlode boja sie amatorów
Zwłaszcza takich co nie robili ślubów. Dlatego może byc problem ze "złapaniem" pierwszych klientów. Lepiej już robić zdjęcia "jako drugi" ale jako znajomy - z polecenia pary mlodej. (powiedzieć im, że za darmo) bo ŻADEN fotoziutek nie zgodzi się na hodowanie konkurencji na własnej piersi. To jest za duża kasa żeby się nia dzielić. Stac na to jest tylko najlepszych, którzy maja kalendarz do końca 2011 zapełniony, ale przyznacie ilu ich jest ?
40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200
Cluer, prawdę mówiąc nie za bardzo rozumiem, o co Ty masz żal. Chcesz się zająć ślubami - musisz mieć na to pomysł. Jeśli go nie będziesz miał, to za przeproszeniem i roczne noszenie torby za pro-ślubniakiem Ci nie pomoże. Kompletuj sprzęt, rób zdjęcia, zastanów się nad jakimiś warsztatami - ale tu z naciskiem na zastanów, bo na niektóre szkoda kasy - miej swój własny pomysł żeby się przebić. Nie wspomnę już o stałym rozpuszczaniu wici wśród znajomych. I może się zdarzy, że pierwszy ślub zrobisz za darmo, drugi za koszty dojazdu, ale ze zlecenia na zlecenie stawka idzie w górę, portfolio rośnie - oby wraz z gronem zadowolonych klientów. Jeśli już na starcie Ci się nie układa, to może warto krytycznie przyjrzeć się swojemu pomysłowi na biznes? Zeby potem nie było płaczu.
Hehe - sa rozni klienci. Jedni chca fotki w parku przy zieleni, a inni odwazne sesje plenerowe, czasem ocierajace sie o akt. Kazdy znajdzie dla siebie klienta. Inni robia fotki bo babcia chciala... Inni chca tylko video bo rodzice musza sie chwalic...
Ja mam problem inny - zbieram doswiadczenie na slubach, mam pomysl na sprzet jaki potrzebuje, ale .... nie moge dostac dotacji z urzedu. Nie moga mnie skreslic z listy studentow na krocej niz semestr... a potem przeciez mnie nie reaktywuja na kolejny bo nie bede mial zaliczonego wczesniejszego - wiec skreslenie jest na rok
.
A co do pomyslu 550d... heh, nie mowie, ze sie nie da tym slubu zrobic, aczkolwiek serie xxxd nie uznawalbym za podstawowy korpus. Back up - jak najbardziej.
Co do tego, ze wszyscy podaja szkla, a nikt nie podaje Photoshopa. Cos w tym jest, cena tego cuda odstrasza... Ja uzywam triala na razie (a on sie rozni czyms od oryginalnego poza czasem dzialania?).
Nie no zle mnie zrozukiales. Przez zarabinie mialem na mysli zycie z fotografii. Ja dzialam od 9 miesiecy i juz zarabiam ale puki co to druga praca a jeszcze pewnie caly przyszly sezon bede sprzet odpracowywal.
Wracajac do wypowiedzi ze znajomi nie chca bo wola pro to poprostu zle ci sie raz trafilo i wyjezdzasz z teoriami ze sie nie da. Ja mowie bzdura. sam robilem znajomym nie jednym a i znam paru ludzi ktorzy od znajomych zaczynaja. Jesli robisz np dobre porfrety lub inne fotki ludzi to ludzie beda w stanie ci zaufac.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Powiem tak , o ile ktoś jest dobry i mu dobrze idzie , oraz ma sprzęt/samochód ! , to po roku można się pokusić o bycie "na swoim" , jesli nie to po roku ( bo te 1 rok to dobry czas na inwestycje , we wszystko ).
Bycie na swoim mam na myśli swoje mieszkanie ( najem/kredyt ) itp sprawy z tym związane.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
brak edycji !!!!! ych
po 2 latach tam dalej miało być
Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 04-06-2010 o 21:43 Powód: Automerged Doublepost
no comment...