Strona 15 z 28 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 271

Wątek: Nowart - tanio i szybko

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Polecam lekturę art. 8 pkt 1 Ustawy o szczególnych warunkach, z którego jasno wynika, iż wybór należy do kupującego. Zatem to kupujący wybiera czy chce naprawy czy wymiany na nowy. Tutaj nie ma z czym polemizować.

Jeżeli natomiast zaproponowałeś zwrot gotówki pod warunkiem "sklepowego" stanu szkła - to Twoje zachowanie zasługuje na uznanie.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

prawda jest taka, że mój post wyglądał trochę inaczej, został wycięty przez viteza nie wiedzieć czemu, więc uwagi o prostackich postach sobie daruj.

a całą ta sytuację powinniście rozwiązać w sposób cywilizowany nie na forum internetowym. a jeśli się nie da normalnie to w sądzie. takie jest moje zdanie.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Polecam lekturę art. 8 pkt 1 Ustawy o szczególnych warunkach, z którego jasno wynika, iż wybór należy do kupującego. Zatem to kupujący wybiera czy chce naprawy czy wymiany na nowy. Tutaj nie ma z czym polemizować.

Jeżeli natomiast zaproponowałeś zwrot gotówki pod warunkiem "sklepowego" stanu szkła - to Twoje zachowanie zasługuje na uznanie.
    Proszę uprzejmie:
    cyt: "jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę lub wymianę na nowy, chyba , że wymiana lub naprawa są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów(...)"
    Nie ma słowa o zwrocie gotówki. Są dwie opcje do wyboru - naprawa lub wymiana na nowy. Zgadza się?

Zwrot gotówki zaproponowałem po zapytaniu czy zestaw nosi JAKIEKOLWIEk ślady użytkowania. Było to przed 3 dniami podczas wspomnianej, wieczornej rozmowy zanim to jeszcze pani Lucyna postanowiła rozpętać tę awanturę. Oczywiście na to przystała i w piątek szkło miało zostać wysłane.
    Jednakże po raz kolejny decyzja się zmieniła i - zapewne dowiadując się , jaka jest obecnie różnica w cenie szkła na rynku a kwotą jaką za nie zapłaciłą i jaką to otrzyma spowrotem - właścicielka postanowiła, że szkła nie zwróci.

Natomiast Twoje słowa uznania są tu niepotrzebne i trochę na wyrost. Powiedziałeś już swoje przychylając się nawet do perfidnego i krzywdzącego stwierdzenia kolegi mathom. Na zrozumienie zatem nie liczę bo wiadomym jest, iż to sprzedawca zawsze będzie na straconej pozycji choćby stały za nim wszystkie ustawy prawa handlowego.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

W tym co napisałeś przed południem nie było słowa o możliwości wymiany na nowy.
    Ja tam widziałem wyłącznie odsyłanie do serwisu.

EOT z mojej strony.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kolego nowart, 95% sprzedawców w tym kraju kieruje się niestety tą zasadą. Po szczegółowym elaboracie koleżanki można było odnieść też takie wnioski co do tej sytuacji. Jak jest na prawdę - wiesz tylko Ty i Ona. Jeśli faktycznie masz rację i to jest jakaś manipulacja to sorry jeśli Cię uraziłem. Masz rację, że ludzie na forach potrafią skutecznie opluć i zlinczować sprzedawców.
    IMHO zwrot kasy jest w tej sytuacji jedynym sensownym i czystym rozwiązaniem tej sytuacji i świadczy na plus o Twoim podejściu do klienta. pozdr.

Uzależniony

Domyślnie

Wystarczy czytać uważniej i mieć choćby odrobinę CHĘCI do zrozumienia drugiej strony. Napisałem wyrażnie wczoraj w nocy w pierwszym poście na ten temat, iż:
    "Powtarzam publicznie to co napisałem w PM - proszę o wysyłkę szkła, prosiłem już o to 2 dni temu podczas wieczornej rozmowy telefonicznej.
    Jeśli szkło nie będzie uszkodzone to otrzymasz spowrotem pieniądze i na tym nasza współpraca definitywnie się zakończy !"

Ale jakże to znamienite dla internetowych społeczności - powiedzieć odrobinę za dużo, bez zaznajomienia się ze szczegółową opinią obu stron, opierając się na emocjonalnych,obłudnych kłamstwach, obsmarować kogoś gównem po czym machnąć lakoniczne "eot z mojej strony".

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Mówimy o 2 różnych rzeczach.
    Po drugie - zdajesz się nie zauważać, iż starałem się nie wypowiadać konkretnie co do tego przypadku.

I na 100% kończę już wpisy w tym wątku. Dla siebie wnioski w każdym razie wyciągnąłem.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    Kolego nowart, 95% sprzedawców w tym kraju kieruje się niestety tą zasadą. Po szczegółowym elaboracie koleżanki można było odnieść też takie wnioski co do tej sytuacji. Jak jest na prawdę - wiesz tylko Ty i Ona. Jeśli faktycznie masz rację i to jest jakaś manipulacja to sorry jeśli Cię uraziłem. Masz rację, że ludzie na forach potrafią skutecznie opluć i zlinczować sprzedawców.
    IMHO zwrot kasy jest w tej sytuacji jedynym sensownym i czystym rozwiązaniem tej sytuacji i świadczy na plus o Twoim podejściu do klienta. pozdr.
    Wiesz co jest w takich sytuacjach najgorsze dla sprzedawcy? Podejście kupującego na zasadzie "skoro nic nie mogę zdziałać zgodnie z prawem, skoro sprzedawca nie chce się ustosunkować do moich rządań (mimo, że ma do tego prawo, w końcu zaproponowałem naprawę w serwisie i wszelką pomoc w tej kwestii a wymiana na nowy wiąże się nietety z ogromnymi kosztami z mojej strony) to obsmaruję go gównem na forum, na którym jest ceniony i znany. Wtedy się ugnie i zrobi co tylko sobie zażyczę..." Znam takich ludzi aż za dobrze śledząc aktywnie forumowe społeczności i związane z nimi odwieczne problemy. Opłuć kogoś łatwo i przyjemnie ...

Dlatego w wątku tym tak mało wpisów. KAŻDEGO kupującego (jeśli jest zadowolony ze współpracy) proszę o nieumieszczanie opinii i podziękowań w tym wątku. Już od dawna. Wystarczy mi zadowolenie z jego strony, uśmiech na twarzy i radość ze sprzętu. Wiem bowiem kogo te wątki przyciągają i już nie raz był on czyszczony z regularnych wizyt etatowych troli,którym nie w smak, iż ktoś jest szanowany i chwalony.
    Oczywiście o nieumieszczanie opinii negatywnych nikogo prosić nie śmiem i jeśli ktoś miał taką potrzebę to jak widać powyżej nie wahał się jej zamieścić.
    Nie ukrywam, że zgrzytów nie miałem bo któż ich nie ma - chyba tylko ten, co nic nie robi...

Po raz ostani dziękuję za tę przemiłą i konstruktywną rozmowę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mówimy o 2 różnych rzeczach.
    Po drugie - zdajesz się nie zauważać, iż starałem się nie wypowiadać konkretnie co do tego przypadku..
    Oczywiście. Zauważyłem to wyraźnie o znamiennych słowach :

Nie ma nic gorszego niż sprzedawca, który nie zna prawa i usiłuje unikać odpowiedzialności.
    Piszę to ogólnie, ale po jednej z wypowiedzi "bohatera" tego wątku odnoszę wrażenie, że w tym przypadku tak właśnie jest.
    I chyba kolega mathom bardzo dobrze podsumował.
    ale oczywiście nie odnosiło się to do tego konkretnie przypadku prawda...?
    smutne to wszystko , że aż ręce opadają...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 30-05-2010 o 21:17 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Skoro się bawisz w cytowanie to przejrzyj jeszcze inne moje wypowiedzi!!

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

To może skoro o mijaniu się z prawdą mowa to może uściślijmy:

1. Kto jako warunek realizacji transakcji postawił odbiór osobisty ?

2. Jak jest wypisany paragon z niemieckiego sklepu - tylko kwota brutto , czy tak jak być powinno, czyli kwota netto, wartość podatku i kwota brutto ?

3. Dlaczego moja propozycja wysłania zdjęć na dowód faktycznych problemów ze sprzętem, została kategorycznie odrzucona ?

4. Tak, zostało "ustalone" w czymś co "rozmową" trudno nazwać, ale przed kolejnymi inwektywami którymi zostałam uraczona na PM.

5. Dlaczego wysłanie prawidłowo wypełnionego paragonu jest takim problemem ?

6. I może rzecz banalna, ale ... jaka była wtedy pogoda ? Deszczowa jak ja twierdzę , czy słoneczna o czym w rozmowie tel. sprzedawca mnie przekonywał ?

W zaistniałej sytuacji liczenie na dobrą wolę sprzedawcy, dla mnie mija się z celem.
    O poziomie i kulturze wypowiedzi sądzę, że czytający zdanie sobie już wyrobili.

Wielokrotnie miałam okazję do kontaktów z forumowiczami sprzedając (rzadziej) lub kupując różne drobiazgi, czy rzeczy całkiem poważne i niekoniecznie tanie. Wiem jedno, nie mam sobie nic do zarzucenia. O mojej uczciwości mogło się przekonać wiele osób.

Strona 15 z 28 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów