Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Zestaw do portretowania

Dopiero zaczyna

Domyślnie Zestaw do portretowania

Witam. Za jakiś czas dostaną 30D i zamierzam się zająć portretem już tak bardziej amatorsko. Napewno zakupię "na dniach" Canona 85mm 1.8.

Teraz do dyspozycji pozostało mi 2500zł ( przyjmując że oba ww Canony już mam ). Kieruję się do was z pytaniem czego potrzeba do fotografii portretowej.
    Oczywiście myślę nad światłem. I tu się zastanawiam czy lepiej kupić zestaw Quantuuma 500 z funsports czy może 2x430EX + wyzwalacz.
    Oczywiście zastanawiam się jeszcze nad blendą, tylko nie bardzo wiem jaki rozmiar byłby odpowiedni.

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Najpierw zakup 85-tke a potem zobacz czego Ci ew. potrzeba. Hasło "portret" jest b. szerokie - zarówno studyjny fashion jak i reporterski snapshot mieszczą się w tej kategorii

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

na pewno zarówno blenda, jak i lampa nie zaszkodzi.. może na początek przynajmniej jedna 430EXII i blenda jakaś 5in1 - ja mam 0wal o wysokości 120cm, ale zarówno mniejsza jak i większa może wejść w grę - kwestia zastosowania.. dalej zobaczysz sam, co jeszcze brakuje - może jakieś dodatkowe oświetlenie, wówczas dokupisz drugą lampę, a może 85mm nie wystarczy i np. 70-200/2.8.. na pewno z 85mm, lampą i blendą warto poeksperymentować na początek..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No w sumie macie rację ale wciąż nie jestem przekonany czy lampy typu speedlighty czy lampy o przeznaczeniu studyjnym/plenerowym. Posiada ktoś jakąś lampę typu quantuum? Jak użytkowanie takowej lampy odzwierciedla się w rzeczywistości?

Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirkamillo99 Zobacz posta
    No w sumie macie rację ale wciąż nie jestem przekonany czy lampy typu speedlighty czy lampy o przeznaczeniu studyjnym/plenerowym. Posiada ktoś jakąś lampę typu quantuum? Jak użytkowanie takowej lampy odzwierciedla się w rzeczywistości?
    Najlepiej najpierw zacząć robić zdjęcia niż wydać wszystkie fundusze na coś co polecą Ci ludzie z forum
    Jednemu będą odpowiadały Speelighty, inny będzie działał tylko na Quantuumach. Zacznij najpierw robić zdjęcia, zobacz jakie chcesz robić, a potem ew. szukaj sprzętu który Ci pomoże. Nie musisz przecież kupować wszystkiego "na raz". Może znajdziesz kogoś kto pożyczy Ci jakieś studyjne lampki, ktoś blendę i zobaczysz co i jak.
    Wg. mnie portret jest zbyt szerokim pojęciem żeby uogólnić co się do tego przyda, a co nie.
    30d i 85-tką naprawdę można robić zdjęcia i nie musisz do tego mieć lamp, blend i softobxów

No, ew. rozejrzyj się za jakąś blendą typu 60x90 (jak nie wiesz jaka to kup 5w1 - idealna żeby zobaczyć jakiej warstwy potrzebujesz chociaż jest wiele opinii na ten temat). To koszt nieprzekraczający chyba 100zł a jest to coś stosunkowo przydatnego i poręcznego

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wiecie co teraz tak troche głębiej pomyślałem i chyba skończy sie na jednej 430EX z wyzwalaczem youngnuo ( chcialbym samemu nauczyć się operować światłem ).
    Tak jak doradzacie z tym zestawem zobacze co i jak. Może wyjdzie tak, że przez najbliższy okres nie będę potrzebował nic poza ww zestawem.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

ja myślę, że samo 85 o ile jest swietnym szklem to ograniczy Cię do bardzo ciasnych portretow. moze dokup jeszcze 50 1.8
    przy nieprofesjonalnych zastosowaniach polubisz pewnie

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    ja myślę, że samo 85 o ile jest swietnym szklem to ograniczy Cię do bardzo ciasnych portretow. moze dokup jeszcze 50 1.8
    przy nieprofesjonalnych zastosowaniach polubisz pewnie
    kilka kroków w tył i jest szerzej.. ale i 50mm nie jest złym typem.. ogólnie, jak napisał talarczyk - zacznij i zobaczysz czego brakuje..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Ja bym jednak 50 dokupil bo czasem cofnac sie nie da...

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Miasto
    Poznan

Domyślnie

To że dla kogoś z forum idealna jest 50-tka czy 135-tka nie znaczy, że Ty musisz mieć dokładnie te obiektywy. Nie napisałeś jakie konkretnie zdjęcia chesz robić więc trudno oceniać co Ci się przyda. Dlatego uważam, że nie ma sensu doradzanie "kup koniecznie 50" natomiast lepiej będzie zrobić po prostu portrety kilku osobom i wtedy zauważysz - "zdjęcia są takie i takie, a chciałbym aby były takie" i będziesz mógł zapytać - "co da mi mniejszą go?" "jak radzić sobie z ostrym słońcem w południe" albo "jaki najlepszy obiektyw do portretów w pomieszczeniach przy świetle zastanym".
    W przeciwnym wypadku każdy będzie Cię przekonywał do czegoś innego (ja do blendy - bo tania )

PS.
    i staraj się nie kupować sprzętu w ciemno. Jeśli nie możesz znaleźć nikogo z forum kto mieszka w pobliżu i za symbolicznego browca mógłby Ci pożyczyć 430ex i YongNuo to postaraj się chociaż znaleźć jakąkolwiek lampe z wyzwalaczem. Może się okazać, że zupełnie rozmija się to z Twoimi oczekiwaniami dot. tego jak robi się foty z lampą zdjętą z sanek. Ze szkłami podobnie. Najlepiej pomacać to co chcesz kupić lub chociaż coś podobnego jeśli np. nigdy nie miałeś w ręku fisza, a strasznie się na niego nakręciłeś czytając fora i oglądając plfotki ;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów