Strona 23 z 67 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 663

Wątek: wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    To w produkcji są jakieś lampy studyjne ze stopką Canonowską?
    gdzie ja pisalem o stopce?

http://afe.pl/catalog/przewod-synchr...ack-p-853.html
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Odważyłem się i koniec końców nabyłem Pixele u Towersa. Po krótkich testach wrażenia następujące (5DII i 580EXII):

- działa E-TTL, FEC i HSS, na kilkadziesiąt prób chyba 2x walnęło pełną mocą, poza tym ok
    - działa ustawianie ręczne mocy z nadajnika. Wcale nie jest to bardzo niewygodne, guzikologię szybko się przyswaja i jest ok. Niemniej przy jednej lampie sens jego stosowania jest żaden, znacznie szybciej i wygodniej E-TTL + ew. korekta.
    - światło modelujące działa w E-TTL, ale zaskakuje dopiero za 2-3 razem (mało istotne niedociągnięcie, bo i tak tego nie używam)
    - wspomaganie AF - niby działa, ale nie zawsze i ze sporym opóźnieniem (jakieś 2 sek po wciśnięciu spustu). Niemniej zrobiłem próbę w ciemnym pomieszczeniu: AF pobłądził przez te 2 sekundy, lampa rzuciła w końcu assist beam i ostrość złapało
    - sprawdziłem to, co opisywał gość w podklejanym przeze mnie review - faktycznie po zmianie kanału, po ponownym włączeniu odbiornika, pokazuje on zawsze CH 01, mimo poprawnego zapamiętania ustawień. Ciekawostka - pierdółka
    - nie zdarzyło mi się, żeby lampa nie odpaliła
    - tuż po rozpakowaniu, jak zacząłem zabawę, podczas kręcenia kółkami na body ze 3 razy lampa samodzielnie błysnęła słabym błyskiem (później zorientowałem się, że przestawiłem grupę na OFF, ale nie sądzę, żeby to miało znaczenie). Popodłączałem wówczas wszystko na nowo i sytuacja póki co się więcej nie powtórzyła.

Podsumowując, na pierwszy rzut oka jest przyzwoicie. Są niedociągnięcia, ale podstawowa funkcjonalność (E-TTL, HHS) działa dobrze.
    Niepokoi mnie tylko to dziwne działanie wspomagania AF, bo większość dzielących się wrażeniami w tym wątku pisała, że działa bez zarzutu. Będę zobowiązany za uspokojenie mnie, że to nie przypadłość mojego zestawu.
    Mam też nadzieję, że samodzielne błyskanie już się nie powtórzy.

Dla mnie największą wadą zestawu, jest brak możliwości update'u FW (choćby u dystrybutora).

Acha, ciekawostka na koniec. W jakiejś starej aukcji MegaPixela była podlinkowana PL instrukcja do wyzwalaczy, w której stało: wyłączny dystrybutor w Polsce: MegaPixel. W instrukcji w komplecie od Towersa piszą: wyłączny dystrybutor w Polsce: Delta. Muszę zrewidować swoje pojęcie słowa "wyłączny"
    Body, stałki, zoomik

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sweetek Zobacz posta
    tak to wiem, że się da.
    ale zależy mi na jak najmniejszej ilości światła, małej głębi ostrości, i krótkich czasach.
    Ponieważ w opisie do pixli pisze, że dają radę synhronizować lampy na krótkich czasach to sądziłem, że da rade.
    Tak to moge dalej używać chińczyków za grosze.
    Ale może jednak komuś się udało.
    Tak to nie możesz dalej używać chińczyków za grosze, bo chińczyki za grosze nie mają możliwości wyzwalania lamp Canona w HSSsie.

Wepnij nadajnik Pixela w stopkę aparatu
    Wepnij odbiornik Pixela w lampę z HSSem
    Ustaw lampę na M, moc na jak najmniejszą
    Połóż lampę blisko fotoceli lampy studyjnej, którą chcesz wyzwolić.
    Zrób zdjęcie.

Czy to takie trudne?

Domyślnie

"... Czy to takie trudne?..."
    chyba nie do końca doczytałeś o co mi chodzi....
    Wiem, że taka metoda będzie działać. Ale wyobraź sobie jak w studio używasz 3 różnych body, i każde ma sterować lampą z HSS-em, błyskać za każdym razem, jak ktoś, a fotografują na raz 2-3 osoby, będzie robił "pstryk". baterie w takiej lampie trzeba będzie wymieniać raz na godzinę. Wydawało mi się, że skoro producent pixli podaje w opisie, że można synchronizować błysk lamp studyjnych z czasami nawet do 1/8000 s, to że jasne jest, że będzie to działać. Może komuś się to udało.
    U mnie jak na razie jest tak:
    - 5D MKII odbiornik w trybie manual, i daje radę synchronizować do 1/4000 s.
    - 40d du....
    - z 400d w ogóle nie chcą gadać - lampa błyska w sposób samoistny.
    Najbardziej dziwi mnie, że nie są aktywne w 40d, ustawienia lampy, kiedy w body wpięty jest nadajnik z ustawionym ETTL i lampa 430 (wer. 1) w trybie ETTL. Może jest to kwestia, że lampa nie jest w wer. II.
    gg: 6096145

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

z 400D na pewno dzialac nie bedzie, bo te wyzwalacze dzialaja z body majace Digica III i lepszego, z 40D powinno hulac wiec ok,

producent chyba nigdzie nie podaje ze owe odbiorniki synchronizuja z lampami studyjnymi do 1/8000,

sposob podany przez miclesa musi dzialac, jak boisz sie o to ze ktos inny bedzie Ci wyzwalac lampy to przykrywasz fotocele i lampa reporterska szczelnie,

no i jak chcesz bez fotoceli to sprobuj tak jak pisalem wyzej,
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

baterie w takiej lampie trzeba będzie wymieniać raz na godzinę.
    Wiesz ile błysków na 1/128 wytrzymuje 580tka na dobrych bateriach?
    Wydawało mi się, że skoro producent pixli podaje w opisie, że można synchronizować błysk lamp studyjnych z czasami nawet do 1/8000 s, to że jasne jest, że będzie to działać.
    Gdzie tak napisali. Zapodaj skanem/screenem.
    Najbardziej dziwi mnie, że nie są aktywne w 40d, ustawienia lampy
    Wszędzie jak byk pisze, że nie ma możliwości wejścia do menu lampy z poziomu aparatu. Jest tylko FEC.

Proponuję najpierw usiąść na spokojnie i poczytać trochę o urządzeniu, które się zakupiło, a później pisać, że coś nie działa, bo mi się wydaje, że troszkę zbyt gwałtownie i emocjonalnie podchodzisz do tematu

RTFM! (and Reviews)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    New Zealand

Domyślnie

Pozdrowienia. Ten wątek jest bardzo ciekawy. należy użyć Google angielski polsko - przepraszam.

Domyślnie

proszę bardzo:
    http://www.alphapics.co.nz/Pages/Pix...t%20TR-332.pdf
    (podany wcześniej link do opisu pixli, a w nim:
    ".. HSS costs light intensity. Hypersync may be a better option, up to 1/500th sec. You can also use hypersync for non-Speedlite flashes or studio strobes..."

jest też opis, że powinny działać (mogą działać) z Digit II:
    "...Probably incompatible EOS Cameras (Digic and Digic II processors):
    1D Mk II, 1Ds Mk II, 1D, 1Ds, 5D, 30D, 20D, 10D, 400D/XTi, 350D/XT, 300D..."

a tu dokładny fragment, na którym się opierałem:
    "....Flashes enabling Knight Manual synchronising and hypersync:
    Studio strobes, non-Speedlite-compatible flashes..."
    tzn. w lampach studyjnych powinien działać system hypersync, dający właśnie krótkie czasy...

Ale Micles nie chce tu rozpętywać kolejnej wojny.
    Zależy mi, i myślę że czyści czytających, aby usystematyzować wiedzę. Ludzie mają różne body i różne lampy. Pixle mają bardzo skromną instrukcję, bardzo kiepski opis funkcji i dobrze jest kiedy każdy użytkownik opisze co działa i jak, a co nie działa.

Sprawdzałem je z 40d, 5dmkII, 400d.
    Z 400d nie współpracują w ogóle.
    Z 5d II pracują idealnie, działa wszystko co jest w opisie. Nawet działają krótkie czasy przy podłączeniu odbiornika do lampy ELFO przez "jack-a"
    Z 40d działają idealnie z 430 ex, natomiast nie działają już krótkie czasy z lampami ELFO. Trzeba stosować patent z mocowaniem 430 koło fotoceli lampy.

I tyle.
    gg: 6096145

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a tu dokładny fragment, na którym się opierałem:
    "....Flashes enabling Knight Manual synchronising and hypersync:
    Studio strobes, non-Speedlite-compatible flashes..."
    tzn. w lampach studyjnych powinien działać system hypersync, dający właśnie krótkie czasy...

cóż, typowy chiński produkt i typowa do niego instrukcja, mało danych i tylko ogólne obiecywanie,

przykladowo instrukcja do PW jest bardzo długa a nie ma tam słowa o tym, że wspolpracuja one z krotkimi czasami z lampami studyjnymi, a wspolpracuja

dziwne natomiast jest ze z 5d2 dziala wszystko ok w HSS a z 40D nie

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Incompatible = niekompatybilny = nie współpracujący.

Czyli co, pixele same z siebie umieją się wyzwalać w HSSie? (teraz już nie w formie udowodnienia błędu, ale z ciekawości)

Strona 23 z 67 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów