Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: [pomocy] UWA pod crop'a

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

14mm samyang kosztuje 1159zl.

do czego potrzebuje obiektywu?
    koncerty, imprezy, troche bmx'ow i deski, no i krajobraz tez.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

tu masz trochę mojego samyanga 8mm

zbierałam i zbierałam na uwa (chciałam canona) ale mi się zbierać odechciało i mam rybkę
    obiektyw specyficzny, pomiar światła działa różnie, generalnie full manual, ale poza tym jestem zadowolona
    dobrze sprawdza się też w ciemnych pomieszczeniach, może utrzymać naprawdę dłuższe czasy (typu 1/8-1/13, ale mi się ręce nie trzęsą ;-))

do krajobrazu się sprawdza, jak dasz horyzont w osi obiektywu i nie będzie nic szczególnego na brzegach, wtedy wychodzi takie "prawie uwa" ;-) w innych przypadkach jest tak jak na tych samplach

no i z fiszem można kombinować z różnymi efektami przy tych bmxach i deskach, pytanie, kiedy Ci się to znudzi ;-)

PS. Wbudowana lampa nie oświetla całego kadru, ale to też daje pewien efekt ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

jak się dobrze przyłożyć i popracować nad rybą samyanga to całkiem przyjemne efekty wychodzą. I pamiętaj, nigdy nie jest za szeroko

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

najli - probowalas to czyms prostowac?
    z doswietleniem nie ma problemu bo mam zewnetrzna, chociaz tez moze ciut braknac
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    iso - masz jakies swoje zdjecia do pochwalenia sie/zachecenia mnie ?
    Ostatnio edytowane przez Rosicky ; 10-05-2010 o 18:02 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosicky Zobacz posta
    Nie, to są w ogóle surowe jpgi z aparatu.
    Niezbyt mam czas na obróbkę, czasami tylko jakiegoś rawa wywołam.
    Zresztą ja pod linuxem siedzę, tam nie ma PS i trochę bardziej trzeba walczyć i mi się nie chce ;-)
    A... i gdzieś tu na forum widziałam porównanie C10-22 z prostowanym pelengiem 8mm i to właściwie przesądziło o tym, że kupiłam fisha. Ale finalnie nic nie wyprostowałam jeszcze
    Ostatnio edytowane przez najeli ; 11-05-2010 o 00:04 Powód: Automerged Doublepost
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosicky Zobacz posta
    z doswietleniem nie ma problemu bo mam zewnetrzna, chociaz tez moze ciut braknac
    iso - masz jakies swoje zdjecia do pochwalenia sie/zachecenia mnie ?
    Ja probowałem i efekty są w moim mniemaniu dobre. Zniekształecenia pewne pozostają tj. rozciągniecie, ale już nie ma wtedy tych sferycznych.

Nie mam pod ręką żadnego przykładu, bo tamten co robiłem to było tylko, żeby zobaczyć jak to wychodzi. W PSie czy GIMPie (ja robilem w gimpie) to kilka s i gotowe.

Uwazam, że S 8 mm fish za tą kasę jest bardzo przyzwoitym szkłem. Jednak moim zdaniem to troche inna bajka niż klasyczne UWA, stad wolalbym UWA. Tylko te pieniądze.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no wiadomo, ze tez chcialbym UWA, ale jakos sobie radzic trzeba...
    rozumiem ze robiles przeksztalceniami w Gimpie, a nie korekcja obiektywu ?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam nadzieję, że wyobrażacie sobie jak wyglądają rozciągane pixele zrzutowane z powrotem na kwadratową siatkę? Jakość przy prostowaniu fisha spada. Jeżeli bmx/deska, to fish. Jeżeli krajobrazy, to UWA rektlinarne (szukałbym zooma za tą kasę co masz). Jeżeli myślisz w przyszłości o FF albo analogu, to Samyang 14.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

o FF nie mysle w przeciagu najblizszych 3 lat za pewne. o jakim zoomie mowisz w tym przedziale cenowym ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów