Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jaki obiektyw do 500D

Domyślnie Jaki obiektyw do 500D

Sorry za przydługi post

Na początku chciałbym się przywitać.
    Czytam forum już od dłuższego czasu, jednak nadal nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie: Jaki obiektyw?
    Generalnie jestem 100% amatorem, z lustrzankami mam tyle styczności co poprzez 2-3 znajomych fotografujących nałogowo, ale również niepotrafiących mi doradzić.

Przez ostatnie pół roku zastanawiałem się nad wyborem aparatu - od nikona D1000 poprzez D80, D90, Canona 350 i 450 na wybranym w końcu kiedy kompakt Canon A620 dokonał żywota Canonie 500D.
    Wybrałem 500D ze względu na możliwość kręcenia filmików [lepiej mieć i nie używać, niż potrzebować i nie mieć] oraz znajomych i ich obiektywy do pożyczania

Na "co dzień" aparat służyłby do fotografowania jachtów i ich wnętrz. Pomieszczenia na jachtach bywają dość ciasne więc potrzebowałbym tu czegoś szerokokątnego.
    Za to w weekendy często wyjeżdżam w plener pozwiedzać ciekawe miejsca-tutaj bunkry i tym podobne zabytki przeszłości.
    I teraz główny bodziec do pośpieszenia się z kupnem - w wakacje jadę do Indonezji gdzie część ciekawych obiektów będzie prawdopodobnie mocno oddalona - panoramy, ludzie, wulkany, piękne świątynie oraz oczywiście przyroda.

Streszczając całą sprawę na start potrzebuję 1 max 2 obiektywów które spełniały by powyższe założenia z naciskiem na Indonezję niebawem i stocznie zaraz po wakacjach [aparacik musi się zwrócić].
    Do wydania na aparat + obiektyw mam około 2500 zł [lepiej na start mniej] + ewentualny drugi obiektyw później po wakacjach do 1000zł.
    Z forum wynika że najlepiej na start kupić puchę i 18-55 jednak nie wiem na ile wystarczy mi ten obiektyw jeśli chodzi o Indonezję.

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

za 2500zl to bedziesz na granicy za body + kit, wiec nie wiem co chcesz kupic za reszte

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Po analizie tego co piszesz to kup obiektyw canon 15-85 is z polarem slim oraz lampą zew. bo 18mm to za ciasno...miałem sigme 10-20 i się narazie męczę kitem na wnętrzach.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

z takim budżetem nie zaszalejesz

indonezja + jachty no i 2,5k na sprzęt ... wybacz .... :-?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosicky Zobacz posta
    za 2500zl to bedziesz na granicy za body + kit, wiec nie wiem co chcesz kupic za reszte
    Aj wkradł się chochlik miało być 3500 ;]

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

A w ogóle już klamka zapadła na serię trzycyfrową ? Może coś z półki pół profi body + jakieś szkiełko?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie ma sensu w body pakowac, moim zdaniem przynajmniej.
    kit ci wystarczy, jako szeroki kat, za reszte kup tele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gixxxer Zobacz posta
    z takim budżetem nie zaszalejesz

indonezja + jachty no i 2,5k na sprzęt ... wybacz .... :-?
    tak jak napisałem wkradł się błąd, 3.5 +1 później. Co do Indonezji - powiem ci że z budżetem 5k idzie tam dolecieć, pozwiedzać, przemieszczać się po wyspach, przeżyć przez miesiąc i wrócić.

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    A w ogóle już klamka zapadła na serię trzycyfrową ? Może coś z półki pół profi body + jakieś szkiełko?
    Jak już mówiłem jestem laikiem i półka amatorska wydawała mi się po prostu odpowiednim miejscem dla mnie.
    Aparatu jeszcze nie kupiłem, jednak nie widzę większego pola do manewru zachowując możliwość kręcenia filmików i mieszcząc się w budżecie, więc postanowiłem okroić ewentualne koszty na rzecz późniejszych dodatków.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Pakowanie w body pakowaniem, ale punkt widzenia zależy od punktu chwycenia 30tka bądź 40tka to o niebo lepsza ergonomia. ;-)
    Cytat Zamieszczone przez ci3jk4 Zobacz posta
    Aj wkradł się chochlik miało być 3500 ;]
    W tym przedziale ja bym polecił:
    1. Canon 18-55 IS + wspomniany przez WiatruMistrz'a polar slim np. Marumi
    2. Canon 55-250 f/4-5.6 IS
    3. Body... np. 30D lub 40D + dodatkowe ogniwa zasilające.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

kolega napisal wyraznie, ze chcialby miec mozliwosc krecenia filmow, to raz.
    dwa, jesli bedzie to jego pierwsza lustrzanka, to ergonomia o ktorej mowisz i tak bedzie lepsza od kompaktu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów