Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
Fish jest niby fajny, ale efekt szybko się nudzi i po np. tygodniu, góra miesiącu już będzie siedział w torbie tylko.

A co do gripa - głównie przydatny jest właśnie do fotografowania z lampą błyskową, bez tego, zestaw robi się baaardzo niewygodny. Nawet z puszkami pokroju 40D.
Heh, no fish ma tą zaletę, że w tym przypadku jest tani i w razie czego można sprzedać właściwie bezstratnie. Daje jednak możliwość zrobienia kilku "innych" ujęć i w razie czego, dobrze kadrując, z tego co wiem, da się nawet krajobraz zrobić bez widocznych dużych zniekształceń.

Lampa to raczej będzie niewiele używana, więc chyba się obejdzie bez gripa. Póki co przynajmniej.

Cytat Zamieszczone przez Paviarotti Zobacz posta
Cokin to faktycznie dobry pomysł, przyda się. Wziąłbym coś z Hitecha (dosyć tani i dobry jak na tę cenę) pewnie 0.6, mam 0.9 hard i jak jest pochmurno to niebo jest za ciemne.
No właśnie, z tym filtrem mam cały czas wątpliwości, czy 0.6, czy 0.9. Mówimy raczej o wersjach soft. Jak testowo patrzyłem na różnicę w oświetleniu między niebem a ziemią w pochmurne dni to 0.9 wydaje się być "na granicy". W razie czego mogę kupić jeden i drugi, ale to dodatkowe 100zł na filtry.

Samyang 14mm raczej bez sensu mi się wydaje. Wiem, że jakość obrazu nie do końca ta, ale w razie czego LX3 daje mi "cropowe" 15mm.

Sigma 10-20... samo szkiełko nie do końca mi się podoba z 2 powodów.
1) Jest mocno ciemno, szczególnie, że 10mm to od 5.6 jest faktycznie używalne. W związku z tym użycie we wnętrzach raczej odpada.
2) Generalna jakość obrazu na brzegu. Jest zwyczajnie źle. Można by się pokusić o stwierdzenie, że zawsze jest mniej lub bardziej nieostro. Nie wiem, czy da się to jakoś sensownie poprawić potem.

Fakt faktem, jeśli UWA to i tak prędzej, czy później bym kupił Canon'a albo Tokinę, bo mi bardziej pasują niż Sigma. Stąd trochę bez sensu kupować obiektyw na chwilę.

Hmmm, no mieszacie mi z tą sigmą 10-20, ale to dobrze. Nie wiem po prostu, czy faktycznie będę z niej miał aż tyle pożytku w tym przypadku. Inaczej, nie wiem, czy 17-55 nie wchodził by za bardzo w jej zakres. Zakres 17-20 ma raczej lepszy niż ta Sigma i nie trzeba zmieniać obiektywu.

Co do Cokin'a to jestem pewny, tylko pozostaje kwestia, czy 0.6, czy 0.9.

Maks. do wydania poza Cokin'em zostaje te 1500zł.

Czyli na daną chwilę widzę 3 opcje:

1) Sigma 10-20 4-5,6
2) Samyang 8mm + monopod ( albo monopod full wypas albo kasa na jakieś drobiazgi zostaje )
3) Samyang 8mm + Nissin di622

Był ktoś może na wakacjach głównie w jakimś mieście i używał UWA sporo? Jakieś zdjęcia może do pokazania? Może się dam przekonać.