Strona 14 z 67 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 663

Wątek: wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Miasto
    Tychy

Domyślnie

Moje spostrzeżenia co do działania wyzwalaczy, mam je od 2 dni:

- Na zestawie 5Dm2 (firmware 2.0.4) + 580exII, (funkcja w nadajniku 5d ustawiona na ON) działa bardzo dobrze, synchro z wszystkimi czasami do 1/8000s, działa ettl, działa tryb Manualny - możliwość sterowania ustawieniami lampy z nadajnika, działa kompensacja błysku (-2 +2) z aparatu

ciekawostka: jak funkcja 5d w nadajniku jest ustawiona na OFF to lampa synchronizuje się Tylko z krótkimi czasami od 1/200s do 1/8000s, poniżej 1/160 doświetlona jest tylko dolna część zdjęcia.

- Na zestawie 5Dm2 (firmware 2.0.4) + 550ex, (funkcja w nadajniku 5d ustawiona na ON) działa dobrze, synchro z wszystkimi czasami do 1/8000s, działa ettl, Nie działa tryb Manualny, działa kompensacja błysku (-2 +2) z aparatu

- Na zestawie 5Dm2 (firmware 2.0.4) + 580exII (z odbiornikiem lampa ustawiona na Master) + 550ex ( bez odbiornika ustawiona na Slave), (funkcja w nadajniku 5d ustawiona na ON) działa dobrze, synchro z wszystkimi czasami do 1/8000s, działa ettl, nie działa tryb Manualny, działa kompensacja błysku (-2 +2) z aparatu, obie lampy odpalają z tą samą mocą, istnieje możliwość ręcznej kompensacji błysku na każdej z lamp osobno (-3 +3)

- Na zestawie 30D (firmware 1.0.5) + 580exII lub 550ex w zasadzie NIE DZIAŁA, pomimo zmiany parametru 5d w nadajniku na ON czy OFF, (zdjęcie albo całe białe albo czarne, brak synchronizacji, doświetlona tylko dolna część klatki), nie udało mi się dobrze naświetlić tym zestawem zdjęcia.

Nie sprawdzałem max. odległości z jaką pracuje zestaw. Na małej
    odległości do kilku metrów działa poprawnie z 5Dm2+580exII,
    na ok. 50 zdjęć nie odpalił kilka razy

Pozdrawiam
    MK
    5dm2, 30D, 300D, 17-40, 50 1.4, 85 1.8, 580EXII, 550EX

Domyślnie

sprawdziłem dziś jak działa TR-332 ze starymi lampami EZ 540 - nie działa
    lampa nie ładuje się po podpięciu do odbiornika ( ?????!!!!!! ), czyli oczywiście nie można jej też wyzwolić
    o dziwo na lampę jest przekazywana ogniskowa z aparatu i lampa reaguje na te informacje.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

wiesz, tu nie tyle jest problem z wyzwalaczami, co ze starą piatką.

nie.
    Nie ma problemu zwykłych, chińskich wyzwalaczy ze starą piątką.
    Trzeba parę rzeczy poprawić po skośnych i jest super
    Moje doświadczenia tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30095&page=10
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki Krzyśkowi (krzysiek_k1), który poświęcił mi dziś chwilę mogłem potestować TR-332 ze starą piątką.

1) 5D (firmware ver. 1.1.1.) + 580EX + TR-332 (funkcja 5D on w nadajniku)
    - działa: zmiana ogniskowej, FE (pamięć pomiaru błysku - ten mały przycisk pod kciukiem wyzwalał błysk testowy), podświetlenie AF,
    - nie działa: TTL - lampa waliła pełną mocą, i zgodnie z opisami producenta nie działa regulacja mocy lampy z poziomu nadajnika.

2) 5D (firmware ver. 1.1.1.) + 580EXII + TR-332 (funkcja 5D on w nadajniku)
    - właściwie jak wyżej,

3) 50D + 580EXII + TR-332
    - działa: w zasadzie wszystko, TTL, zoom, krótkie czasy, korekcja z poziomu body (co ciekawe: gdy np na lampie z podpiętym Pixelem ustawimy jakąkolwiek korekcję nie ma ona priorytetu przed body; tylko korekcja z body była uwzględniana, a ta z lampy pomijana, niestety), M czyli regulacja mocy lampy 1:1 - 1:128 z poziomu nadajnika,

4) 50D + Nikon SB25 + TR-332
    - działa: odpala lampę, jak łatwo przewidzieć w manualu. Jakiekolwiek korekcje tylko w lampie, ale... gdy przełącznik w lampie był ustawiony na A, lampa "starała" się poprawnie naświetlać. Piszę starała, gdyż nie było to tak idealne jak pełen TTL, ale było blisko.

Podsumowanie:
    Idealnie współpracują nowe korpusy + nowe wersje lamp.
    Dla pozostałych:
    1) czekać aż coś poprawią w Pixelach (osobiście wątpię)
    2) wymienić/odświeżyć sprzęt
    3) kupić nowe wersje PW
    Ostatnio edytowane przez sebag ; 15-04-2010 o 19:41 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebag Zobacz posta
    3) 50D + 580EXII + TR-332 korekcja z poziomu body
    A do menu lampy z poziomu puchy też można było się dostać? Wszystkie funkcje można było przestawiać?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    A do menu lampy z poziomu puchy też można było się dostać? Wszystkie funkcje można było przestawiać?
    Nie sprawdzaliśmy??:
    Napisz do krzysiek_k1, to jego zestaw.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Ja w swoim sprzęcie (nadajnik) mam niekompatybilną stopkę z sankami na body tzn jak nie dosunąłem do końca nadajnik w stopce lampy to zaczęła się komunikacja z odbiornikiem (lampą) ale niestety komunikacja niestabilna oraz brak eTTLu... jak już lampa odpaliła to tylko na maxa...
    Oprogramowanie w 5D to wersja 1.1.0
    Pozostało mi tylko pożegnać te wyzwalacze i odesłać zpowrotem do sklepu.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Napisz do krzysiek_k1, to jego zestaw.
    Pisał w tym wątku, więc liczę, że mu się moje pytanie rzuci w oczy.

Domyślnie

pytanie odnotowane ale niestety to już wiem
    Nie da się wejść w ustawienia lampy zewnętrznej w body, body nie rozpoznaje nadajnika jako lampy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek_k1 Zobacz posta
    pytanie odnotowane ale niestety to już wiem
    Nie da się wejść w ustawienia lampy zewnętrznej w body, body nie rozpoznaje nadajnika jako lampy
    bo to niemozliwe, komunikacja jest tylko w jedna strone, body nie ma jak "czytać" ustawień lampy
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

4) 50D + Nikon SB25 + TR-332
    - działa: odpala lampę, jak łatwo przewidzieć w manualu. Jakiekolwiek korekcje tylko w lampie, ale... gdy przełącznik w lampie był ustawiony na A, lampa "starała" się poprawnie naświetlać. Piszę starała, gdyż nie było to tak idealne jak pełen TTL, ale było blisko.
    jak z synchro? Nadal 1/8000?

Strona 14 z 67 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów