Moje spostrzeżenia co do działania wyzwalaczy, mam je od 2 dni:
- Na zestawie 5Dm2 (firmware 2.0.4) + 580exII, (funkcja w nadajniku 5d ustawiona na ON) działa bardzo dobrze, synchro z wszystkimi czasami do 1/8000s, działa ettl, działa tryb Manualny - możliwość sterowania ustawieniami lampy z nadajnika, działa kompensacja błysku (-2 +2) z aparatu
ciekawostka: jak funkcja 5d w nadajniku jest ustawiona na OFF to lampa synchronizuje się Tylko z krótkimi czasami od 1/200s do 1/8000s, poniżej 1/160 doświetlona jest tylko dolna część zdjęcia.
- Na zestawie 5Dm2 (firmware 2.0.4) + 550ex, (funkcja w nadajniku 5d ustawiona na ON) działa dobrze, synchro z wszystkimi czasami do 1/8000s, działa ettl, Nie działa tryb Manualny, działa kompensacja błysku (-2 +2) z aparatu
- Na zestawie 5Dm2 (firmware 2.0.4) + 580exII (z odbiornikiem lampa ustawiona na Master) + 550ex ( bez odbiornika ustawiona na Slave), (funkcja w nadajniku 5d ustawiona na ON) działa dobrze, synchro z wszystkimi czasami do 1/8000s, działa ettl, nie działa tryb Manualny, działa kompensacja błysku (-2 +2) z aparatu, obie lampy odpalają z tą samą mocą, istnieje możliwość ręcznej kompensacji błysku na każdej z lamp osobno (-3 +3)
- Na zestawie 30D (firmware 1.0.5) + 580exII lub 550ex w zasadzie NIE DZIAŁA, pomimo zmiany parametru 5d w nadajniku na ON czy OFF, (zdjęcie albo całe białe albo czarne, brak synchronizacji, doświetlona tylko dolna część klatki), nie udało mi się dobrze naświetlić tym zestawem zdjęcia.
Nie sprawdzałem max. odległości z jaką pracuje zestaw. Na małej
odległości do kilku metrów działa poprawnie z 5Dm2+580exII,
na ok. 50 zdjęć nie odpalił kilka razy
Pozdrawiam
MK