Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Promocja a "wykorzystanie do celów komercyjnych"

Mieszany widok

Domyślnie Komercyjny uzytek zdjec?

Witajcie,

zajmuje sie fotografia juz od jakiegos czasu i zrobilam juz wiele sesji fotograficznych.

Wszystkie sesje na zasadzie TFP (Time for prints) z umowa.

W umowie jest napisane, ze zarowno modele jak i ja (fotograf) nie mozemy uzywac zdjec w celach komercyjnych.

Przyszlo mi cos takiego do glowy:

Za np. dwa lata zakladam firme fotograficzna i robie sobie stronke internetowa dla tej firmy, na ktorej bedzie cennik moich uslug no i moje glowne pytanie:

Czy na takiej stronce moge umiescic zdjecia z moich sesji TFP jako przyklad moich umiejetnosci?

Domyślnie

W umowie jest napisane, ze zarowno modele jak i ja (fotograf) nie mozemy uzywac zdjec w celach komercyjnych.
    A co to znaczy "komercyjnych" chyba wiemy ?
    GG: 538295
    SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina1975 Zobacz posta
    Czy na takiej stronce moge umiescic zdjecia z moich sesji TFP jako przyklad moich umiejetnosci?
    To jest zastosowanie jak najbardziej komercyjne.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    To jest zastosowanie jak najbardziej komercyjne.
    ja sie nie zgadzam mimo wszystko, mi komercyjne wykorzytanie kojarzy sie inaczej, np wykorzystanie zdjecia w reklamie produktu, itp

jesli umieszczenie zdjec na stronie w galerii jest komercyjne to nigdzie ich nie mozna umieszczac, na Maxmodels tez nie bo to komercja... przyciaga fotografow i modelki,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja sie nie zgadzam mimo wszystko, mi komercyjne wykorzytanie kojarzy sie inaczej, np wykorzystanie zdjecia w reklamie produktu, itp
    A czym jest strona firmowa jeśli nie wizytówką/reklamówką firmy???

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jesli umieszczenie zdjec na stronie w galerii jest komercyjne to nigdzie ich nie mozna umieszczac, na Maxmodels tez nie bo to komercja... przyciaga fotografow i modelki,
    Można IMHO, jeśli tak jest pisane w umowie - masz takie prawa jaką masz umowę.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

zakładasz niekomercyjnego bloga publikujesz w nim zdjęcia i hotlinkujesz zdjęcia do komercyjnej strony, nie oceniam etycznej strony zagadnienia ale może się okazać że prawnie będzie wszystko w porządku - warto zapytać jakiegoś uczonego pewnie były podobne sprawy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

A czy nie prościej pogadać z ludźmi którym robiłeś zdjęcia - wiem z wieloma się nie da- i zrobić aneks do umowy.
    Z reguły w takim przypadku nikt się nie sprzeciwia - w aneksie może być to zgoda obopulna najlepiej z zaznaczeniem max wielkości zdjęcia.
    Czasem można wpisać adresy ale z tym możesz mieć problem ja byś chciał zmienić adres czy coś innego

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to po co bys robila te sesje zeby sobie popstrykac ?

tfp robisz dla siebie zeby moc np na SWOJEJ stronie opublikowac prace

w tym wypadku komercja oznacza np. brak mozliwosci sprzedazy zdjec , wykorzystania ich dalej w celach zarobkowych bezposrednio np. ulotki/plakaty itp cuda
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    to po co bys robila te sesje zeby sobie popstrykac ?

tfp robisz dla siebie zeby moc np na SWOJEJ stronie opublikowac prace

w tym wypadku komercja oznacza np. brak mozliwosci sprzedazy zdjec , wykorzystania ich dalej w celach zarobkowych bezposrednio np. ulotki/plakaty itp cuda
    MM, Czym innym jest moja prywatna strona typu blog itp, a czym innym strona firmy. Ta strona istnieje w celach komercyjnych i umieszczanie tam jakichkolwiek materiałów też ma taki charakter.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale to jest jej strona , jej firma , ona robila zdjecia wiec nadal uzywa ich na potrzeby wlasne. Czy sie nazywa Kowalska , czy Kowalska Sp. z o.o. nie robie wiekszej roznicy i nagle cos co bylo TFP nie staje sie komercja. Przynajmniej w wypadku sesji foto TFP , komercja odnosi sie do czegos innego.

Nigdy nie podpisywalem z zadna modelka umowy , wszystkie wiedzialy na co i do czego ida zdjecia.

Chyba ze karolina wszystkim swoim modelka/modelka mowila ze robi zdjecia do szuflady a nie na jakikolwiek pokaz , to ma klops.
    no comment...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów