Pokaż wyniki od 1 do 10 z 115

Wątek: 1d markII vs 50D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    a no wlasnie. Przeciez AF w 50d nie moze byc jakos specjalnie gorszy. Skoro to nowy model.
    No to ja powiem że lista życzeń to w innym wątku.
    AF w 50D jest gorszy i to jest fakt.
    BTW: Kiedyś widziałem porównanie - AF w 1Dsmk2 to w praktyce nie to samo (w sensie precyzji i szybkości działania) co AF w 1Dmk2(N).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Porównanie shutter lag i viewfinder blackout:
    http://www.the-digital-picture.com/R...ra-Review.aspx
    Ostatnio edytowane przez sal ; 13-04-2010 o 13:36 Powód: Automerged Doublepost
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    AF w 50D jest gorszy i to jest fakt.
    BTW: Kiedyś widziałem porównanie - AF w 1Dsmk2 to w praktyce nie to samo (w sensie precyzji i szybkości działania) co AF w 1Dmk2(N).
    mam nadzieję, że to "gorszy" nie jest rzucane jako gwóźdź do trumny jednego z hitowych modeli Canona.. nie popadajmy w paranoję z określeniami "gorszy", "wolniejszy", "słabszy", bo wyjdzie na to, że nie ma "optymalnego", "adekwatnego", "wystarczającego" do danych zastosowań, a tylko mamy do dyspozycji same badziewia.. a co z seriami xxxD, co z małpkami? dla szarego amatora to i tak niektóre stanowią dobre maszynki.. nie popadajmy w skrajną paranoje

.
    .

nie bronię serii xxD i nie neguję zalet wyższej półki.. popatrzmy racjonalniej - ile z tych zdjęć, które "nie były trafione" faktycznie był "bad" z powodu AF a ile z powodu ruchu, zarówno ręki jak i obiektu?

.
    Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 13-04-2010 o 17:12 Powód: Automerged Doublepost
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    mam nadzieję, że to "gorszy" nie jest rzucane jako gwóźdź do trumny jednego z hitowych modeli Canona.. nie popadajmy w paranoję z określeniami "gorszy", "wolniejszy", "słabszy", bo wyjdzie na to, że nie ma "optymalnego", "adekwatnego", "wystarczającego" do danych zastosowań, a tylko mamy do dyspozycji same badziewia.. a co z seriami xxxD, co z małpkami? dla szarego amatora to i tak niektóre stanowią dobre maszynki.. nie popadajmy w skrajną paranoje
    Przepraszam, ale odnosiłem się do tylko do porównania 1Ds i 1D.
    Nigdzie nic nie pisałem o czymkolwiek innym, autor wątku zadał konkretne pytanie i nie interesuje go opinia na temat trzycyfrowych serii.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Przepraszam, ale odnosiłem się do tylko do porównania 1Ds i 1D.
    Nigdzie nic nie pisałem o czymkolwiek innym, autor wątku zadał konkretne pytanie i nie interesuje go opinia na temat trzycyfrowych serii.
    nie no spoko, luz.. tylko taka moja ogólna uwaga do wypowiedzi.. a odnośnie tego, co napisałeś - jako przykład, że "gorszy" w 50D AF.. chodzi o odbiór treści - jakby całkowicie spisywała 50-kę na straty w tej batalii.. seria xxxD to tylko przykład - skoro tak nisko oceniamy xxD, to czym określić niższą serię? dlatego piszę o skrajnej paranoi w ocenach..

sam bym kupił coś z 1D, ale wiem, że wystarcza mi zakres 50-ki.. jedynym czego może brakować jest FF.. tak jest z mojego punktu widzenia, bo większość różnic dla mnie jest mniej istotnych,, jak chociażby ilość fps, gdzie i tak strzelam "one shot'y", gdzie i tak przekadrowuję ze środkowego AF, gdzie i tak nie martwię się o zapisywane dane kupując lepsze karty i mając ich zawsze kilka, gdzie nie martwię się kosztami obsługi będącej na gwarancji puchy.. ale już nie wracam do wątku - wypowiedziałem się..

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

nie no spoko, luz.. tylko taka moja ogólna uwaga do wypowiedzi.. a odnośnie tego, co napisałeś - jako przykład, że "gorszy" w 50D AF.. chodzi o odbiór treści - jakby całkowicie spisywała 50-kę na straty w tej batalii.. seria xxxD to tylko przykład - skoro tak nisko oceniamy xxD, to czym określić niższą serię? dlatego piszę o skrajnej paranoi w ocenach..
    Skoro ktoś pyta o 1D, to zakładam że wie czego potrzebuje i jednym z kryteriów jest/może być AF.
    Pod tym względem 50D odstaje (in minus).
    Nie bardzo widzę tutaj "paranoję" - moim zdaniem nadużywasz mocnych słów.
    To że 95% użytkowników nie zauważy różnicy, to normalna rzecz, ale wydawało mi się że ten wątek jest właśnie o pozostałych 5%.
    Zapytaj np. muflona jak by mu się robiło zdjęcia 500D...

Miasto
    Lublin

Domyślnie

...
    Nie bardzo widzę tutaj "paranoję" - moim zdaniem nadużywasz mocnych słów.
    ja?

"różnica była dramatyczna" - to jest ta paranoja mocnych słów, która kiedyś miała miejsce w porównaniu 5DII i 7D, kiedy "kolosalna" różnica AF, "przepaść" szumów itp. są argumentami za lub przeciw danemu body.. a nie racjonalne podejście - po co mi? w jakim zakresie? czy wykorzystam? itp.

To że 95% użytkowników nie zauważy różnicy, to normalna rzecz, ale wydawało mi się że ten wątek jest właśnie o pozostałych 5%.
    nie chodzi o zauważanie różnic, ale ich adekwatne ocenianie i przedstawienie tak by 95% użytkowników nie popadała w szał, że nic lepszego od 5DII nie ma i nie da się bez tego robić zdjęć..

po co drążyć xxxD, skoro już się wypowiedziałem, w jakim celu do niego się odniosłem.. poza tym wspomniany nie jest dla mnie autorytetem, więc z całym szacunkiem - argument nie trafiony.. myślę, że dobre zdjęcia muflon zrobi i Zenitem

koniec OT

.

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

nie chodzi o zauważanie różnic, ale ich adekwatne ocenianie i przedstawienie tak by 95% użytkowników nie popadała w szał, że nic lepszego od 5DII nie ma i nie da się bez tego robić zdjęć..
    Ale w tym wątku już kilka razy było napisane czym się różni 50D od 1D, jakie plusy i minusy ma każde body.
    Normalnie myślący człowiek, potrafi chyba ocenić czy jest to dla niego coś istotnego czy też nie.
    Chciałbyś aby wszyscy nagle przestali pisać np. o jedynkach, bo "co sobie pomyśli 95% użytkowników tego forum"?
    Bez jaj.
    po co drążyć xxxD,
    No właśnie, po co drążyć.
    myślę, że dobre zdjęcia muflon zrobi i Zenitem
    Jasne.
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Jak już mowa o tym to Krzychu używa 50D w tej samej działce co muflon. Nie zauważyłem jakiś lamentów z jego strony.
    Ale 500D, to jakby nie to samo co 50D.
    Ostatnio edytowane przez sal ; 13-04-2010 o 19:09 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

wydawało mi się że ten wątek jest właśnie o pozostałych 5%.
    Ci raczej nie zakładają takich tematów.

Jak już mowa o tym to Krzychu używa 50D w tej samej działce co muflon. Nie zauważyłem jakiś lamentów z jego strony.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Prawda - nie mam żadnych powodów do narzekań - mógłby ewentualnie mniej szumieć ;-)
    W tej chwili jak miałbym inwestować jakieś pieniądze w sprzęt to znacznie większy sens niż kupowanie jakiegoś 1D miałoby kupienie 500 f/4 czy 300 f/2.8 bo to w odróżnieniu do zmiany na 1D dałoby wyraźną różnicę w jakości zdjęć. Jeżeli chodzi o szybkostrzelność - jest wporzo, xxxD byłby z kolei wyraźnie za wolny.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uprawnienia umieszczania postów