Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Mieszany widok

Domyślnie

każdy myśli jak zapłacić mniejszą prowizję, nie kupowałeś nigdy w tak popularnych kiedyś pośród sprzętu fotograficznego aukcjach prywatnych? ...już ich nie ma, alledrogo na nich nie zarabiało.
    Nie kupowałeś dekielków od obiektywów itp? też był taki patent.
    Wasza sprawa jak to pojmujecie, to po prostu kolejny pomysł jak nie dać zarobić tej firmie.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomba Zobacz posta
    każdy myśli jak zapłacić mniejszą prowizję, nie kupowałeś nigdy w tak popularnych kiedyś pośród sprzętu fotograficznego aukcjach prywatnych? ...już ich nie ma, alledrogo na nich nie zarabiało.
    Wasza sprawa jak to pojmujecie, to po prostu kolejny pomysł jak nie dać zarobić tej firmie.
    Proszę mnie wypisać z tego każdy. Proszę też wypisać moich znajomych. Ani ja, ani oni nie mają nic wspólnego z oszustami i kanciarzami.

Swoją drogą, to bardzo ciekawe. Firma daje Ci możliwość sprzedania/zarobienia i chce pare groszy za to, ale nie...trzeba nawet tą firmę okraść. To lepiej żeby firma nie zarabiała i zamknęła kramik.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nie.
    Jest prosty sposób, aby ta firma nie zarobiła. Nie korzystać z jej usług. Tak robię, jeśli coś mi się nie podoba.

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

allxages - "pare groszy" to oni nie biorą...

są branże produkcyjne które "lecą" na dużo mniejszej marży niż ONI i inwestują bardzo wielkie pieniądze, SWOJE pieniądze!!
    (nie mówię, że serwis nie inwestuje inie ponosi kosztów, ale..)

portal powinien zarabiać w 90% z samego "publikowania" ogłoszeń a prowizja to taki bonus.. ale u nich bardzo wysoki!!

..faktem jest to że najlepiej jak nie odpowiada to nie korzystaj, ale to tak jakbyś w 1983 roku powiedział komuś że jak ci OC komunikacyjne nie pasuje w PZU to nie korzystaj
    allergo zdominowało polski rynek.. ebay sie nie przyjął... tak więc są monopolistami i "ciągną" z tego tytułu ile można :-D
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bernard78 Zobacz posta
    allxages - "pare groszy" to oni nie biorą...

są branże produkcyjne które "lecą" na dużo mniejszej marży niż ONI i inwestują bardzo wielkie pieniądze, SWOJE pieniądze!!
    (nie mówię, że serwis nie inwestuje inie ponosi kosztów, ale..)

portal powinien zarabiać w 90% z samego "publikowania" ogłoszeń a prowizja to taki bonus.. ale u nich bardzo wysoki!!
    Ale to ich księgowi ustalają ile % dochodu co przynosi. Nie żyjemy w 1983, żeby ktoś to planował centralnie
    ..faktem jest to że najlepiej jak nie odpowiada to nie korzystaj, ale to tak jakbyś w 1983 roku powiedział komuś że jak ci OC komunikacyjne nie pasuje w PZU to nie korzystaj
    allergo zdominowało polski rynek.. ebay sie nie przyjął... tak więc są monopolistami i "ciągną" z tego tytułu ile można :-D
    No jeżeli posądzasz ich o monopolistyczne czyny to możesz to zgłosić do pewnego urzędu i się tym zajmą chętnie. Ja tutaj widzę prawa rynku.

Cytat Zamieszczone przez Merauder
    Dokładnie, jeśli obliczysz, że cena wysyłki + reszta kosztów sprzedającego dotyczących przesyłki wynosi 20 zł, a on żąda sobie za to 30 to taka sama kradzież jak i te 3750 tyle, że skala jest inna.
    No tak, w takim przypadku masz oczywiście racje. Ja osobiście nie zdarzyłem się z taka sytuacją nigdy, a z Allegro korzystam od lat. Inna sprawa, że jakbym sobie wyliczył że powinno wyjść 20 zł, a wyszło 30 zł, to jeszcze miałbym problem z udowodnieniem, że sprzedający nie kupił taśmy w tym samym sklepie co ja i np. cena jego taśmy była większa o 3 zł. I co wtedy? Nie da rady wyliczyć 100% kosztów. Jak wyliczysz opłate za paliwo, które zużył? Wiesz jakie będzie miał zużycie na trasie dom-poczta-dom?

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

..jak mieszka gdzieś na odludziu... ma 40 km na pocztę i paliwo-żerny samochód??

sama podróż może osiągnąć "chorą" sumę :-D
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    [...]

No tak, w takim przypadku masz oczywiście racje. Ja osobiście nie zdarzyłem się z taka sytuacją nigdy, a z Allegro korzystam od lat. Inna sprawa, że jakbym sobie wyliczył że powinno wyjść 20 zł, a wyszło 30 zł, to jeszcze miałbym problem z udowodnieniem, że sprzedający nie kupił taśmy w tym samym sklepie co ja i np. cena jego taśmy była większa o 3 zł. I co wtedy? Nie da rady wyliczyć 100% kosztów. Jak wyliczysz opłate za paliwo, które zużył? Wiesz jakie będzie miał zużycie na trasie dom-poczta-dom?
    Często tak bywa, że dokładne koszty są tak naprawdę prawie nie możliwe do obliczenia, a kwoty ewentualnych oszustw tak małe, że nie warta gra świeczki.

Ale sam miałem przypadek, gdzie płaciłem za kuriera 50 zł, gdzie opakowanie było oryginalne (koszty pakowania odpadają), a rodzaj paczki taki, że sprawdzając taryfikator przewoźnika wychodziło 34 zł i to nie mając umowy z kurierem (łącznie z przyjazdem kuriera pod dany adres). Sprzedający zaś na 99.9% miał umowę (jak się ma 60 aktywnych aukcji, gdzie większość idzie kurierem ze względu na wartość), a więc pewnie i jeszcze miał taniej. Tyle tylko, że nie burzyłem się, bo pomimo zawyżonych kosztów transportu ogólna cena był na tyle niska, że konkurencja wymiękała nawet z tańszym kosztem transportu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ..jak mieszka gdzieś na odludziu... ma 40 km na pocztę i paliwo-żerny samochód??

sama podróż może osiągnąć "chorą" sumę :-D
    Bez skrajności proszę
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 11-04-2010 o 18:33 Powód: Automerged Doublepost
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

ja jak sprzedaje coś na allegro to przesyłke mam w cenie...

wtedy nie ma takich niedomówień :-D
    SZUKAJKA Canon-Board

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

ja jak sprzedaje coś na allegro to przesyłke mam w cenie...

wtedy nie ma takich niedomówień :-D
    Jak to mówią: czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

każdy myśli jak zapłacić mniejszą prowizję
    I ja sie nie przyznaje do tego "każdy". Jeśli mi się nie podobaja opłaty, to nie korzystam z serwisu. To co zaprezentowano w tej aukcji to zwykłe oszustwo i tyle.
    Wciąż żyje nadzieją, że przyjdzie taki dzień, że tego typu praktyki przestaną się spotykać z jakąkolwiek akceptacją. Na pohybel drobnym cwaniaczkom.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uprawnienia umieszczania postów