Pokaż wyniki od 1 do 10 z 755

Wątek: Przetestuj swój komputer!

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Może już czas zmienić test, bo czasy zaczynają różnić się o mniej niż sekundę co jest bliskie błędu pomiarowego wykonywanego stoperem.
    Tutaj jest ciekawy test. Lecz mało popularny ponieważ każdy ma ochotę podawać ułamki sekund a nie sprawdzić realnie komputer.

Może ktoś z nowym komputerem i dobrym wynikiem odważyłby się wykonać ten test i podać wynik

to moje stare wyniki
    P5K WI AP; E6750@ 2.66; 4GB 800 (bez pliku wymiany); Radeon X700 PRO 3xHDD XP pro CS3 - 12s Tanto 300dpi: 20s Tanto 600dpi:2m 20s

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najbardziej życiowy test jaki może być to przygotować powiedzmy 100 RAW, w których każdy jest intensywnie obrabiany (wykorzystywana jest duża liczba różnych funkcji najnowszego ACR lub Lightroom, korekcja lokalna, wyostrzanie). Powiedzmy 100 RAW z matrycy 5D mkII.
    Następnie przeprowadzamy dwa podtesty, obróbka wsadowa wszystkich 100 RAW oraz obróbka wsadowa 2x50 RAW uruchomionych jednocześnie. Mierzony czas daje realne, życiowe wyniki, które powinny zainteresować wszystkich fotografów.

Nie chodzi przecież o teoretyczne obciążenie systemu wszystkimi możliwymi filtrami, tylko o przykład z życia. Nie teoria, tylko praktyka.

Taki test obciąża wszystko, nie tylko procesor, ale i RAM i dyski twarde.

Oczywistym minusem takiego testu jest wielkość pliku przygotowanego do testów. Nie wiem ile dokładnie zajmuje RAW z 5D mkII, ale razy 100 sztuk daje to jakieś 3 do 5 GB.
    Nie każdy może sobie pozwolić na ściągnięcie takiego zestawu tylko do jednorazowego testu.

Jednak tylko taki test oddaje stan faktyczny, inne są tylko przybliżeniem.

Gdyby jakiś posiadacz aparatu z dużą matrycą chciał przygotować taki test, chętnie ściągnę taką paczkę i wezmę udział w porównaniu.

Podobny, oddzielny test można by przygotować na test PS na obróbkę kilku TIFFów z wykorzystaniem wielu warstw etc.

PS.
    Na zmniejszenie wielkości paczki testowej przyszedł mi taki pomysł. Wystarczy jak tych RAW-ów było by 10 różnych, a następnie można by je skopiować 10 razy nadając im inne nazwy. np. raw1...raw10; rawA1...rawA10; rawB1...rawB10;...
    Wtedy kopie tych samych rawów byłyby traktowane jak inne pliki i próbka testowa w łatwy sposób znacznie zwiększyła by swoją objętość.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Tutaj jest ciekawy test. Lecz mało popularny ponieważ każdy ma ochotę podawać ułamki sekund a nie sprawdzić realnie komputer.

Może ktoś z nowym komputerem i dobrym wynikiem odważyłby się wykonać ten test i podać wynik

to moje stare wyniki
    P5K WI AP; E6750@ 2.66; 4GB 800 (bez pliku wymiany); Radeon X700 PRO 3xHDD XP pro CS3 - 12s Tanto 300dpi: 20s Tanto 600dpi:2m 20s
    Nie wiem na ile ten test "realnie" weryfikuje podzespoły.

W starzejącym się specu sprzed 2mc, i7 Xeon 2,66 na 3,3 Mhz, 12GBram, P6T delux V2m, x64, CS4 64bit, temp na SDD
    test 600dpi nie chce wyjść więcej niż ok.40 sek. (3 Tigery przed pomiarem, żeby uniknąć kiepskiego RT...) :cool:

Zrobiłem też ten pomiar bardziej real life, tzn. odpaliłem DPP z folderem zapchanym tiffami-coś tam chyba cashuje, nie?
    Do tego IE z 10 oknami, na każdym jakieś bzdury z YT poszły.
    I COD MW2 na max detalach, misja z dużą ilością wrogów.
    Dobiłem wszystko tłustym Outlookiem (nie archiwizowany swap z 3 lat). Napięcie na chwilę siadło w okolicy...ale jakież było moje zdziwieni, kiedy okazało się, że czas nie uległ zmianie.

Monitor zasobów pokazywał zwykle 30-40% procka, słowem nudy...

:wink:
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Uprawnienia umieszczania postów