Strona 42 z 65 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Dopiero zaczyna Awatar dr.feelgood

Domyślnie

Nie mam możliwości 'popróbowania', bo ślub już niedługo a nawet aparatu tutaj nie mam. Zapomniałem, że aby zadać pytanie muszę opisać swoją historię, wiarygodnie wytłumaczyć się z celowości jego postawienia. Myślałem, że są jakies utarte wzorce postępowania, nie chciałem zmuszać nikogo do myślenia...
    bieszczadzkagaleria:

www.rudak-galeria.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr.feelgood Zobacz posta
    Nie mam możliwości 'popróbowania', bo ślub już niedługo a nawet aparatu tutaj nie mam. Zapomniałem, że aby zadać pytanie muszę opisać swoją historię, wiarygodnie wytłumaczyć się z celowości jego postawienia. Myślałem, że są jakies utarte wzorce postępowania, nie chciałem zmuszać nikogo do myślenia...
    Żadnej historii nie musisz opisywać, nie musisz mieć nawet jakiejś ilości postów czy coś...Twoje pytania by się nadawały na podforum fotografii analogowej lub 'dla początkujących', a nie na wątek dot fot. ślubnej. To ty musisz wiedzieć co chcesz uzyskać, to że ktoś woli tele, a ktoś szeroki kąt to kwestia indywidualnego stylu, zresztą jak cała reszta...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr.feelgood Zobacz posta
    Nie mam możliwości 'popróbowania', bo ślub już niedługo...
    Jako drugi nie masz ciśnienia na stałe punkty, rób tak jak lubisz. Pytanie czy z miłości do tele chcesz pokazać portrety młodej pary w bliżej nieokreślonym miejscu, czy może jednak ceremonie ślubną. Jeśli to drugie to rozsądnie jest wykorzystać cały zakres ogniskowych jaki posiadasz. Ceremonia to oprócz młodej pary wszystko to co się dookoła nich dzieje, łącznie z miejscem w którym to się dzieje. Pokaż relacje między młodymi, między młodymi i ich bliskimi, pokaż kościół, pokaż detale.

W czasie przysięgi nie staraj się udowodnić, że zrobisz lepsze zdjęcia niż opłacony fotograf. Odpuść sobie. Skup się na rodzicach pary młodej. Będziesz miał okazję do fantastycznych, pełnych emocji zdjęć, które doskonale uzupełnią zdjęcia pro i za które będzie Ci wdzięczna młoda para. Przy okazji nie będziesz przeszkadzał pro i nie wejdziesz w kadr w najważniejszym momencie.

Żółty filtr to dobry pomysł, wprawdzie ostatni raz z tradycyjnego filmu korzystałem kilkanaście lat temu to jednak bardzo często żółtego filtra używam podczas konwersji zdjęć na czarno-białe. Pomarańczowy może być za mocny.
    Smiena 8M

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Witam od 6 lat prowadzę działalnośc (VAT) taka mała agencja reklamowa, jako, że dodatkowo jestem zatrudniony jako grafik w dużej firmie, płacę tylko zdrowotne, 200 zł z kawałkiem. Teraz jednak razem z żoną chcemy założyć małe studio z ofertą zdjęć ślubnych.
    Będziemy zawieszali tamta działalność aby wziąść kaskę z PUP na lepszy sprzęcik. Panowie i Panie jeśli macie zamiar żyć tylko ze zdjęć ślubnych to Vat-u nie radzę bo i po co. Ale jeżeli zamierzacie coś dodatkowo co wiąże się z wystawieniem faktury klientowi (jakieś packshoty, aranżacje itp.) to jak najbardziej bo i sprzęt można odliczyć, koszt odbitek , albumów etc. Policzcie kaska zwrócona za zakup sprzętu z PUP będzie to około 4K (chociażby ten ZUS na preferencyjnych warunkach), wykonując jakieś tam rzeczy można sobie wszystko ładnie poodliczać. A tak na marginesie czy jacyś PM chceli od was rachunek kiedykolwiek - bo ode mnie ani razu.
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale jak ty chcesz ta dotacje dostac ? ;]
    no comment...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie mozna miec zawieszonej dzialalnosci i ubiegac sie o dofinansowanie z PUP na zalozenie dzialalnosci Chyba ze bedziesz startowal w innym programie... bo w tym najbardziej powszechnym jestes skreslony.

Miasto
    Zamość

Domyślnie

Ha bo to będzie zupełnie na inną osobę. Tamto było na mnie i to zawieszamy (nie opłaca się podobno likwidować kompletnie - moja księgowa tak mi doradziła)
    A nowa działalność będzie na moją żonę.
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez diplo Zobacz posta
    Ha bo to będzie zupełnie na inną osobę. Tamto było na mnie i to zawieszamy (nie opłaca się podobno likwidować kompletnie - moja księgowa tak mi doradziła)
    A nowa działalność będzie na moją żonę.
    to musicie mieć rozdzielność majątkową - ale to chwila u notariusza, to samo jakbyś chciał być żyrantem dla żony (przerabialiśmy to u nas w UP w zeszłym roku) - na mnie była działalność (w inny zakresie ale zawsze) i żeby móc być żyrantem musieliśmy zrobić sobie rozdzielność - tyle że to działa od razu po podpisaniu kwitów u notariusza więc nie trzeba czekać. dodatkowo ma to (rozdzielność) swoje zalety - jakby coś z działalnością nie wyszło i pojawiły się problemy z ZUSem czy USem to współmałżonek i np. jego pensja jest przez takie coś chroniony przed tymi instytucjami - oczywiście jak rozdzielność jest podpisywana przed zrobieniem sobie długów a nie jako ucieczka przed nimi bo wtedy nie działa.
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Zamość

Domyślnie

Dzieki dobrze wiedzieć.

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Urząd nie przyzna dotacji jeśli małżonek ma firmę (nawet zawieszoną) o podobnym profilu jak osoba ubiegająca się o dofinansowanie.

Strona 42 z 65 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów