Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Co kupić? [sport]

szymasss4
    Guest

Domyślnie Co kupić? [sport]

Witam, chciałbym zacząć fotografować sport, z naciskiem na piłkę nożną. Z racji, że niedługo szykuje mi się zastrzyk gotówki, do rozdysponowania na body i obiektyw będę miał w granicach 3500-4000 zł. Co mi polecacie? Może któryś z obiektywów Sigmy? Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

1. C70-200/4LIS i jakaś puszka na przeczekanie.
    2. Dobra puszka i C55-250IS na przeczekanie.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Wg. mnie do sportu koniecznie coś z usmem/hsmem. Może któreś z 70-200 Canona? Do tego body xxD ze wzgl. na AF. Używane 20 czy 30D można dostać dość tanio i zostanie trochę gotówki na tele

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Za 4 kzł (w używkach)
    Aparat: Eos 40D
    Teleobiektyw: 70-200/4 L USM
    Teleknwerter: TCx1.4

Alternatywna Sigma 70-200/2.8 HSM jest słabsza optycznie: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=4&APIComp=0
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

tak jak MacGyver: 40d + 70-200 f4, na start jest swietnie, a potem to juz zalezy od dyscyplin.

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    1. C70-200/4LIS i jakaś puszka na przeczekanie.
    i co mu da ten IS? bedzie Mu latwiej zrobic zdjecie kibicom na niedoswietlonej trybunie?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    tak jak MacGyver: 40d + 70-200 f4, na start jest swietnie, a potem to juz zalezy od dyscyplin.

i co mu da ten IS? bedzie Mu latwiej zrobic zdjecie kibicom na niedoswietlonej trybunie?
    Wersje z IS, oprócz stabilizacji, mają poprawioną optykę. A IS przyda się do innych zastosowań. Wiem co poprawia IS, a w czym nie da rady, żeby nie było. Moje propozycje sprowadzają się do zasady - jeżeli budżet nie pozwala na rozwiązanie docelowe po stronie body i obiektywu, kup jedną rzecz na wieczność i drugą na przeczekanie.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Wersje z IS, oprócz stabilizacji, mają poprawioną optykę. A IS przyda się do innych zastosowań. Wiem co poprawia IS, a w czym nie da rady, żeby nie było. Moje propozycje sprowadzają się do zasady - jeżeli budżet nie pozwala na rozwiązanie docelowe po stronie body i obiektywu, kup jedną rzecz na wieczność i drugą na przeczekanie.
    to lepiej juz 2.8 kupic (cena podobna do f4 is), a znacznie wiecej zyska przy sporcie

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    to lepiej juz 2.8 kupic (cena podobna do f4 is), a znacznie wiecej zyska przy sporcie
    Nie pisał o "hali" i niedoborze światła, tylko o piłce - jak dobrze pamiętam w to raczej się gra pod gołym niebem.

Na halę to i 2.8 może być mało. Ja na te okazje przypinam 85/1.8 (można pomyśleć o 135/2) i cropuję.
    Entuzjastyczny Neofita

szymasss4
    Guest

Domyślnie

Zdecydowanie boisko, naturalne światło, wczesne pory raczej..

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Nie pisał o "hali" i niedoborze światła, tylko o piłce - jak dobrze pamiętam w to raczej się gra pod gołym niebem.
    mecze czasami sa przy sztucznym oswietleniu (ale szymasss4 to akurat nie dotyczy - przynajmniej na razie), a ponadto mniejsza GO i lepiej dzialajacy AF

Na halę to i 2.8 może być mało. Ja na te okazje przypinam 85/1.8 (można pomyśleć o 135/2) i cropuję.
    tutaj racja, w hali rowniez uzywam tylko stalki

Uprawnienia umieszczania postów