Pokaż wyniki od 1 do 10 z 163

Wątek: Czy wylaczacie aparat podczas zmiany szkla?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

BTW, wyłączacie aparat przed wyjęciem baterii?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    BTW, wyłączacie aparat przed wyjęciem baterii?
    Heh...a przed zdjęciem dekielka? :E

A tak na temat:
    Przydałoby się uważnie przewertować instrukcję i tam znaleźć odpowiedź na to, co należy, a czego nie należy robić. Instrukcja, wbrew pozorom i polskiemu niedowiarkowaniu wszyskiemu, powinna i ma obowiązek wytłumaczyć co i jak należy robić.
    Jest napisane, że przy zabawie z lampą i korpusem, należy lampę wyłączyć.
    Ale czy jest napisane, że należy wyłączać korpus przed zmianą szkła?

Nie, nie interesuje mnie gdybanie, "cobybyłogdybanie", analiza układów elektronicznych, reverse engineering konstrukcji itp.
    Czy jest w instrukcji napisane takie zalecenie?
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Heh...a przed zdjęciem dekielka? :E

A tak na temat:
    Przydałoby się uważnie przewertować instrukcję i tam znaleźć odpowiedź na to, co należy, a czego nie należy robić. Instrukcja, wbrew pozorom i polskiemu niedowiarkowaniu wszyskiemu, powinna i ma obowiązek wytłumaczyć co i jak należy robić.
    Jest napisane, że przy zabawie z lampą i korpusem, należy lampę wyłączyć.
    Ale czy jest napisane, że należy wyłączać korpus przed zmianą szkła?

Nie, nie interesuje mnie gdybanie, "cobybyłogdybanie", analiza układów elektronicznych, reverse engineering konstrukcji itp.
    Czy jest w instrukcji napisane takie zalecenie?
    Jagular, obserwuje twoje posty od dawna, powiedz mi jedno - po co ta cała złośliwość i przywalanie się do wpisów ludzi nie znajdujących się w twoim kole adorantów fotografii?

Na boga, ani to zabawne nie jest, ani fajne. Pytanie jak każde inne i nie widzę przeciwwskazań, żeby je zadać.

Ps. Instrukcję czytałem, dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy, m. innymi, że nie możemy wydrukować filmów. Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dla celów statystycznych (kto jak postępuje :-D )
    1.Nigdy nie wyłączam puszki zmieniając obiektywy.
    2. Zawsze wyłączam body zmieniając kartę.
    3. Zawsze wyłączam body zmieniając baterię.
    4. Zawsze wyłączam lampę zakładając lub zdejmując ją z sanek.

Może robię dobrze, może nie. Robię tak jednak od ponad 20 lat (może poza pkt 2) od AE-1 Program począwszy, przez analogowe EOSy no i teraz D.

No i jeszcze jedno. Moim zdaniem, instrukcja obsługi to nie tylko spis dobrych rad wujka Canona, jak się fajnie bawić puszką w piaskownicy, ale przede wszystkim owoc ciężkiej pracy prawników. Za jakie zabawy użytkownika Canon odpowie gwarancją, a za co zapłacisz sam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ten wątek dał mi sporo do myślenia :-D
    Wstyd się przyznać, ale ponieważ zawsze wyłączałem kamerę przed wymianą baterii lub karty nie wiedziałem, że otwarcie ich pokrywy wyłącza aparat. W świetle powyższego ( co natychmiast sprawdziłem na 7D) najprawdopodobniej nie jest konieczne wyłącznie aparatu w tych przypadkach.
    No i fakt, że nie zaleca tego instrukcja jest dodatkowym potwierdzeniem.
    Standardowo włączenie lub wyłącznie aparatu wyłącznikiem wiąże się z przeczyszczeniem matrycy, natomiast otwarcie pokrywek tego nie powoduje.

W każdym razie to Twój aparat i Twój wybór.

Tylko krowa nie zmienia poglądów. Ja się dzięki Waszym postom sporo nowego dowiedziałem. Dzięki.

Uprawnienia umieszczania postów