Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 91

Wątek: pierwszy aparat

Domyślnie Pierwszy aparat

Dziękuję wszystkim za odpowiedź i wiem że talent się "kuźwa" liczy broń Boże nie pretenduje do miana fotografa roku, wręcz przeciwnie jestem totalnym laikiem dlatego potrzebuje waszej pomocy. Jak mówiłem dużo podróżuje, współpracuje z kilkoma biurami podroży nie mam zamiaru zarabiać na zdjęciach, ale od czasu do czasu podrzucam im jakiś artykuł i fajnie by było udekorować go jakimś dobrze zrobionym zdjęciem.
    Przedział cenowy na początek myślę jakieś 1000- 1500E mogę wydać. Jak mówiłem to co mam zamiar fotografować to krajobrazy i ludzie no może jeszcze budowle. Fajnie by tez było gdyby sprzęt był w miarę lekki i zajmował mało miejsca (ale to nie jest najważniejsze)
    Jeszcze raz dzieki

Domyślnie

Daj sobie spokój z aparatami xxd. To wielkie i ciężkie cegły, które dla ludzi, którzy chcą w podróży robić fotki są tylko ciężarem. Po kilku dłuższych wyprawach z taką cegłą zatęsknisz do małpki. Natomiast 1000d/xxxd to rozsądny kompromis dla amatora. Mało waży, jest stosunkowo niewielki , a jakość fotek taka sama jak xxd. Do tego na początek kit 18-55IS i wszystko. Potem dokupisz czego Ci ewentualnie będzie potrzeba.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

no to już wiemy nieco więcej...

w tej cenie udana propozycja to wspomniane 500D lub 550D.. w zestawie z Tamronem AF SP 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD to koszt max ok. 4000PLN.. ewentualnie z kitowym obiektywem 18-55 IS i 55-250 IS nieco mniej.. jak nie chcesz nosić 2 szkiełek, bo pewnie współpracujesz jako przewodnik lub coś w tym rodzaju i może być niewygodnie, to są zestawy z Tamronem 18-270, nie wiem jak to szkiełko, ale w testach jest OK, waży pół kilo i na odbitki z tym body powinien wystarczyć..

body 500/550 będzie lekki (ok. 0,6kg) do tego szkiełko i zapakujesz się w LowePro 160AW.. szkło z zakresu 17-200 (jedno lub dwa pokrywające to).. chyba, że do 100 Ci wystarczy.. to jakieś 17-85 i wsio

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frankovka Zobacz posta
    Dziękuję wszystkim za odpowiedź i wiem że talent się "kuźwa" liczy broń Boże nie pretenduje do miana fotografa roku, wręcz przeciwnie jestem totalnym laikiem dlatego potrzebuje waszej pomocy. Jak mówiłem dużo podróżuje, współpracuje z kilkoma biurami podroży nie mam zamiaru zarabiać na zdjęciach, ale od czasu do czasu podrzucam im jakiś artykuł i fajnie by było udekorować go jakimś dobrze zrobionym zdjęciem.
    Przedział cenowy na początek myślę jakieś 1000- 1500E mogę wydać. Jak mówiłem to co mam zamiar fotografować to krajobrazy i ludzie no może jeszcze budowle. Fajnie by tez było gdyby sprzęt był w miarę lekki i zajmował mało miejsca (ale to nie jest najważniejsze)
    Jeszcze raz dzieki
    1000-1500E, krajobrazy, ludzie i budowle, biura podróży, w miarę lekki, proponuję mój zestaw podstawowy: 500D/550D + 15-85.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    1000-1500E, krajobrazy, ludzie i budowle, biura podróży, w miarę lekki, proponuję mój zestaw podstawowy: 500D/550D + 15-85.
    Bardzo fajny zestaw przy czym ja zastanowiłbym się nad 500D i tą różnice cenową (do 550D) wydał na jakieś ważniejsze akcesoria typu, statywik, filtry (dobrej jakości, ba! a nawet jeszcze lepszej :P) pilocik czy też kabel do wyzwalania i Ci sie opłaci
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czapa Zobacz posta
    Bardzo fajny zestaw przy czym ja zastanowiłbym się nad 500D i tą różnice cenową (do 550D) wydał na jakieś ważniejsze akcesoria typu, statywik, filtry (dobrej jakości, ba! a nawet jeszcze lepszej :P) pilocik czy też kabel do wyzwalania i Ci sie opłaci
    Osłona przeciwsłoneczna, polar, przenośny ale sensowny statyw i plecaczek, popieram. 550d jest fajniejszy od 500d, ale rzeczywiście bez przesady. Wszystko zależy od elastyczności budżetu.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

a ja proponuje swojego Canona 350d z gripem (male, lekkie, tanie), dokupisz tamrona 17-50/2.8 i galanta
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Przy obecnej cenach 7d i 550d można zakładać, że 55d/60d zadebiutuje poniżej 4000 zł. Wydałbym je na niego NATYCHMIAST, gdyby miał matrycę z 7d/550d i kręcił by filmy.
    Matryce w APS-C powiedzmy do dwóch lat wstecz dają niezależnie od puszki bardzo zbliżony obraz. A filmy, no cóż, kupujesz kamerę czy aparat. Możliwości kręcenia filmów jakie daje 550D fajne, ale tylko jako dodatek.

Dla wielu tych, którzy chcą robić zdjęcia, a nie spuszczać się nad niewielkimi różnicami w matrycach są ważniejsze rzeczy jak chociażby AF.

Nie widzę tych zastosowań w temacie "pierwszy aparat".
    A jak ktoś lubi robić foty sportu to szybki i celny AF plus klatki/sekundę to rzeczywiście pomijalne różnice.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czy ktoś kupujący pierwsze lustro zawsze musi zaczynać od najniższej serii, bo to początek. Zakup dwucyfrowej serii pozwoli mu na wiele kierunków rozwoju, zwłaszcza przydaje się to w momentach jak nie wiemy co będziemy robić. Jak dodamy do tego, że cena 550D jest jaka jest to 50D jest wyborem wręcz oczywistym.

Widzę Cię tutaj od niedawna i nie wiem czy to Twój pierwszy aparat czy pierwsze lustro. Ja tez jak dostałem po raz pierwszy swojego 450D do rąk to miałem wrażenie po co mi więcej. Teraz po ponad roku wiem już, że mogłem mieć już wtedy 50-tke tylko kosztem szkieł, które i tak bym z czasem dokupił.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 28-03-2010 o 13:03 Powód: Automerged Doublepost
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    no to już wiemy nieco więcej...

w tej cenie udana propozycja to wspomniane 500D lub 550D.. w zestawie z Tamronem AF SP 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD to koszt max ok. 4000PLN.. ewentualnie z kitowym obiektywem 18-55 IS i 55-250 IS nieco mniej.. jak nie chcesz nosić 2 szkiełek, bo pewnie współpracujesz jako przewodnik lub coś w tym rodzaju i może być niewygodnie, to są zestawy z Tamronem 18-270, nie wiem jak to szkiełko, ale w testach jest OK, waży pół kilo i na odbitki z tym body powinien wystarczyć..

body 500/550 będzie lekki (ok. 0,6kg) do tego szkiełko i zapakujesz się w LowePro 160AW.. szkło z zakresu 17-200 (jedno lub dwa pokrywające to).. chyba, że do 100 Ci wystarczy.. to jakieś 17-85 i wsio

.
    MZ fajne byłyby dwa zestawy - 500D z 17-50 IS, do tego grip, bo cholernie niewygodne toto w trzymaniu, a te puszki nawet z gripami są maluśkie i leciutkie.

Ewentualnie bardziej uniwersalnie, pod względem ogniskowych, 18-200IS, jak wyżej.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Matryce w APS-C powiedzmy do dwóch lat wstecz dają niezależnie od puszki bardzo zbliżony obraz. A filmy, no cóż, kupujesz kamerę czy aparat.
    High ISO z 550d możesz sobie obejrzeć w wątku o tym aparacie. Możesz porównać sam do tego, co wychodzi z 50d. Ja porównywałem dużo i powiem, że wolę pod tym względem już 40d. Tak więc różnice jednak są, niepomijalne.

Możliwości kręcenia filmów jakie daje 550D fajne, ale tylko jako dodatek.
    Bardzo fajny i przydający się dodatek. Właśnie w zastosowaniach z wątku.

Dla wielu tych, którzy chcą robić zdjęcia, a nie spuszczać się nad niewielkimi różnicami w matrycach są ważniejsze rzeczy jak chociażby AF.
    Robię dużo zdjęć. Co do tego drugiego...

A jak ktoś lubi robić foty sportu to szybki i celny AF plus klatki/sekundę to rzeczywiście pomijalne różnice.
    Czy o tym tu mówimy? O robieniu sportu semipro?

Czy ktoś kupujący pierwsze lustro zawsze musi zaczynać od najniższej serii, bo to początek. Zakup dwucyfrowej serii pozwoli mu na wiele kierunków rozwoju, zwłaszcza przydaje się to w momentach jak nie wiemy co będziemy robić. Jak dodamy do tego, że cena 550D jest jaka jest to 50D jest wyborem wręcz oczywistym.
    Pisałem, 50d dla mnie na pewno nie. Nie uwolnię się już od poglądu, że to był krok w bok Canona. 40d (używany), następca 50d albo 7d.

Widzę Cię tutaj od niedawna i nie wiem czy to Twój pierwszy aparat czy pierwsze lustro. Ja tez jak dostałem po raz pierwszy swojego 450D do rąk to miałem wrażenie po co mi więcej. Teraz po ponad roku wiem już, że mogłem mieć już wtedy 50-tke tylko kosztem szkieł, które i tak bym z czasem dokupił.
    Nie ma to większego znaczenia, jak mniemam Ważnym jest dla mnie, może i dla innych to, żeby nie dodawać sobie sprzętem animuszu pod tytułem "zobacz jaki mam wielki aparat i z jakim wielkim gripem i wielkim białym obiektywem" - wysyłany kod nie pokrywa się bowiem z tym, że produkuję tym sprzętem zdjęcia adekwatne do jego profesjonalnego wyglądu
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów