Pokaż wyniki od 1 do 10 z 508

Wątek: 40D vs 50D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Wiem, wiem - mam i 40D i 50D i po 50D ciężko oglądać cokolwiek na 40D ;-)
    Tak przy okazji - 50D szumi wyraźnie więcej niż 40D - ostatnio robiłem sesję na obydwa aparaty - ta sama ekspozycja, te same ISO itd.
    To samo niestety wynika z testu na dpreview, z cieni wyciagac jest rowniez trudniej w 50D niz w czterdziestce. Na dpreview juz dla ISO 1600 widac wyrazna roznice przewagi w szumach.

Jako, ze 50D to w jakiejs tam przyszlosci moj cel to spytam a jak sie ma do tego wszystkiego (szumy) sRAW 7 megapixelowy, podobno lepiej.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    ...

Jako, ze 50D to w jakiejs tam przyszlosci moj cel to spytam a jak sie ma do tego wszystkiego (szumy) sRAW 7 megapixelowy, podobno lepiej.
    SRAW ma się bardzo dobrze. Dużo mniejsze szumy niż na 15Mpix, łatwiejsza obróbka (łatwiej wyciągnąć cienie i wyostrzyć bez degeneracji obrazu). Ja chętnie korzystam dla ISO >800, gdy używam jasnego, w pełni otwartego obiektywu (wiadomo, na całkowicie otwartej przysłonie i tak rozdzielczość jest na tyle niska, że nie ma większego sensu robić zdjęć w 15 Mpix). SRAW to żarna magia - po prostu przeskalowanie obrazu. Sprawdza się jednak w praktyce.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    SRAW ma się bardzo dobrze. Dużo mniejsze szumy niż na 15Mpix, łatwiejsza obróbka (łatwiej wyciągnąć cienie i wyostrzyć bez degeneracji obrazu). Ja chętnie korzystam dla ISO >800, gdy używam jasnego, w pełni otwartego obiektywu (wiadomo, na całkowicie otwartej przysłonie i tak rozdzielczość jest na tyle niska, że nie ma większego sensu robić zdjęć w 15 Mpix). SRAW to żarna magia - po prostu przeskalowanie obrazu. Sprawdza się jednak w praktyce.
    Kurde, Krzychu skoro masz porownanie bezposrednie to mogl bys walnac sRAWa z 50D i RAWa z 40D (z tego co sie orientuje nie ma sRAWow). Tyle tylko, ze dla miarodajnosci 40D musialby byc zrobiony nie na pelnej rozdzialce tylko cos zblizonego do 7 mega. Jak mozesz to bede wdzieczny, najlepiej ISO 1600 i 3200.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Kurde, Krzychu skoro masz porownanie bezposrednie to mogl bys walnac sRAWa z 50D i RAWa z 40D (z tego co sie orientuje nie ma sRAWow). Tyle tylko, ze dla miarodajnosci 40D musialby byc zrobiony nie na pelnej rozdzialce tylko cos zblizonego do 7 mega. Jak mozesz to bede wdzieczny, najlepiej ISO 1600 i 3200.
    Jak będzie mi się bardzo nudziło kiedyś to zrobię...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jak będzie mi się bardzo nudziło kiedyś to zrobię...
    Trzymam kciuki za Twoją nudę

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów