to portrety trzeba robić szerokim kątem i cropować ?? tak ? :P
to portrety trzeba robić szerokim kątem i cropować ?? tak ? :P
Każdy ma swoje metody. Jedne dobre inne mniej. Twoja na pewno jest ciekawa i warta uwagi. Wymaga jednak trochę poświęconego czasu. Nie twierdzę, że nie warto, wręcz przeciwnie, ale szeroki kąt to bardziej uniwersalne rozwiązanie moim zdaniem.
Canona mam i polecam. Obrazek jest więcej niż zadowalający, a AF w tym obiektywie to bajka. Cichy i błyskawiczny. Na ciemnej sali mój Tamron się gubił (nie było sensu go zapinać) , a Canon radził sobie bez problemu.
Nie mam wielkiego doświadczenia w fotografii krajobrazowej, ale jeśli miałbym jeszcze raz wybierać obiektyw UWA to bym się nie zastanawiał nad Canonem. (w dodatku prawie nic nie waży - idealny do tachania w plecaku)
Poza tym - dla mnie liczy się efekt na papierze.
BTW - Wyspa Bahama - Panoramy bardzo ładne - ukłony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i tak jak Czacha napisał - kto potrzebuje takiej rozdzielczości ?! Poza tym przez składanie nie uzyska się takiej perspektywy jak na UWA. Jest to po prostu niemożliwe. Szeroki kąt ma swój urok.
Ostatnio edytowane przez dreamstorm ; 19-03-2010 o 20:58 Powód: Automerged Doublepost
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Nie no, bzdury jakies :neutral: Jakiego czasu ? Przeciez:
Poniewaz tak to juz jest, zanim ja ten drugi obiektyw wyciaaagne z plecaka/torby, zanim ja odkrece ten obiektyw, zanim przykrece ten drugi... przeciez to juz dawno pozamiatane - chmury polecialy, ptaki wystraszyly sie krokodyla, dziewczynka z latawcem sie przewrocila i nie zyje, a wesoly pan traktorzysta obalil wino do konca i posmutnial - co za pech... stracilem moj piekny kadr przez to ze wymienialem obiektyw, zamiast robic panorame![]()
ze o czyms takim nie slyszales to wclae nie wynika , ze to sa nowe nowe toerie . tak mozna robic i tak sie robi.
I skladajac kilka zdjec dostajesz zdjecie o wiekszej rozdzilczosci zawierajace wiecej informacji niz z jednego.
Bardzo , bardzo czesto w motywach statycznych nie ma bezwzglednej potrzeby objecia calosci jedna klatka - tam nic nie ucieka nic sie nie rusza.
zapytaj starszych , doswiadczonych kolegow.
i to nie sa zadne nowe teorie- programy do skladania zdjec panoramiczynch sa chyba od 15 lat na rynku.
juz olek w swojej camedii o zbyt malym kacie widzenia dodawal programy w celu poszerzenia obejmowanego obszaru.
nie wim co Was tak szokuje . To trywialne sprawy.
podpowiadam tylko pytajacemu , jesli potrzebuje szeroki kat ze wzgledu na krajobraz to czesto dostanie lepszy wynik skladajac kilka zdjec zrobionych waakim katem. zrobienie 2, 3 ujec i ich zlozenie to sprawa natychmiastowa.
jesli nie wierzysz to rob po swojemu , przeciez nie zabraniam tego.
Jesli nie masz leici s2 o rozdzielczosci 50 mpx a masz tylko c40d o rozdzilczosci 10 mpx - to w przypadku motywu statycznego dostaniesz ten sam wynik a wlasciwie lepszy robiac 5 zdjec wezszych za pomoca c40d i je skladajac.
toz to sa najbardziej podstawowe i oczywiste informacje z zakresu f. cyfrowej.
Dobrze obnize na przyszlosc poziom , widze ze niektorych to przerasta.:-D
Ja sie nie podejmuje twierdzic czy jest ono lepsze czy gorsze, tylko ze panoramami przy pomocy tele czy standardu nie zrobi takiej foty.
1.
zrobienie 3 zdjec to kwesia kilkunastu sekund.
czy zyjesz w swiecie , w ktorym swiatlo zmienia sie istotnie w kilkanasie sekund ?
2. to jak odbierasz moje posty zalezy nie tylko od tego kto i co pisze , ale rowniez i od tego kto i jak je czyta.
najprawdopodobniej masz dosyc powazne braki w wiedzy podstawowej. stad ten szok.
pokazalem przyklad z tej wyspy skladanej chyba 7- 9-ciu zdjec z reki.
co sie nie zgadza ?
czy nie moglem jej robic dluga ogniskowa ?
czy nalezalo koniecznie zalozyc krotka ogniskowa , ktora lezala w samochodzie i nie chcialo mi sie po nia schodzic?
z jakiego powodu cos sie nie zgadza .
KONKRETY PROSZE ?
nie ma najmniejszych przeciwskazan by laczyc obraz szerszy z paru ujec wezszych - w ten sposob podnosi sie sie calkowita czyli bezwzgledna rozdzielczosc obrazu slowem zawartosc informatyczna a i jakosc. .
majac do dyspozycji 4 zdjecia z c40d obejmujace ten sam obszar co jedno np z c5d2 to w pierwszym przypadku bedziesz mial fote np 30 mpx a wdrugim 20 mpx i c5d2 nie podskoczy rozdzileczosca.
To jakby wirtualne podnoszenie rozdzileczosci matrycy .
laczysz w calosc nie tyle pare matryc ze soba ale pare zdjjc nimi zrobionymi.
Odsylam do lektury podstawowej w zakresie budowy obrazu cyfrowego i czym jest rozdzielczosc.
bede musial rzeczywiscie zanizyc nieco poziom .:-D
i jaki format zdjecia otrzymasz po zlozeniu tych 3 zdjec? podpowiedz mi ...
zapewne jest tak jak piszesz
powtarzam sie do znudzenia ale ciagle to ignorujesz - zrob z tego zdjecia odbitke w formacie 20x30cm ... albo zrob zdjecie z kilkoma planami, bez wylaczenia pierwszego bliskiego planu ... zrob to tym swoim 100mm... ba.. moze byc i 50mm, byle bys to zrobil tak samo, ale szybciej niz zajmie wyjecie z torby szerokiego kąta i podpiecie go do body
pokazalem Ci zdjecie przykladowe, moze odniosl bys sie do niego, zamiast wciaz teoretyzowac - podpatrzyles gdzies na necie jak sie fanie robi panoramy i zapomniales o pozostalych technikach fotografii. o dziwo w przypadku krajobrazu jak i wiekszosci innych typow zdjec to co najprostrze okazuje sie najskuteczniejsze - a ze tego nie pojmujesz to juz Twoj problem, co ewidetnie ukazje Twoja niechec do dyskusji z faktami i podanymi przykladami - z czego to wynika? udajesz ze nie umiesz czytac, jednoczesnie zarzucajac innym dokladnie to samo... dziwna taktyka
ale po co?