Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 41 z 41

Wątek: Co wybrać? 20mm 24mm czy 28mm?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Każdy ma swoje metody. Jedne dobre inne mniej. Twoja na pewno jest ciekawa i warta uwagi. Wymaga jednak trochę poświęconego czasu. Nie twierdzę, że nie warto, wręcz przeciwnie, ale szeroki kąt to bardziej uniwersalne rozwiązanie moim zdaniem.
    Canona mam i polecam. Obrazek jest więcej niż zadowalający, a AF w tym obiektywie to bajka. Cichy i błyskawiczny. Na ciemnej sali mój Tamron się gubił (nie było sensu go zapinać) , a Canon radził sobie bez problemu.
    Nie mam wielkiego doświadczenia w fotografii krajobrazowej, ale jeśli miałbym jeszcze raz wybierać obiektyw UWA to bym się nie zastanawiał nad Canonem. (w dodatku prawie nic nie waży - idealny do tachania w plecaku)
    Poza tym - dla mnie liczy się efekt na papierze.
    BTW - Wyspa Bahama - Panoramy bardzo ładne - ukłony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No i tak jak Czacha napisał - kto potrzebuje takiej rozdzielczości ?! Poza tym przez składanie nie uzyska się takiej perspektywy jak na UWA. Jest to po prostu niemożliwe. Szeroki kąt ma swój urok.

to nie tylko o rozdzielczosc chodzi , nie che tego watku rozwijac , gdyz stanie sie pobocznym - powiem tylko krotko ze ma znaczenie.

ale wzgledy pragmatyczne - wszystko ma swoj powod.
    Wybieram sie gdzies w plener , mam przy sobie jakis obiektyw powiedzmy 24 -70 mm i brakuje szerokiego kata.

zero problemu, nawet sie nie zastanawim czy brac ze soba UWA ( a mam tez)

zanim podmienie 24 na UWA to w tym czasie zrobie 2 zdjecia na 24 mm bez problemu i zloze bez problemu.
    W sumie mam duzo bogatszy material wyjsciowy do dalszej obrobki.
    Zredukowac rozdzielczosc zawsze moge.

Nawet majac pod reka szeroki kat watpie by mi sie go chcialo zmieniac gdyz wygodniej jest sie obrocic nieco w bok i wcisnac spust niz zmieniac obiektyw , szczegolnie wplenerze .

nie zawsze to sie da , ale akurat w przypadku krajobrazu niemal zawsze .

tutaj akurat tez mam panorame, a jakze zlozona z 3 zdjec pionowych.
    bylo ciemno jak w przyslowiowej u murzyna .

http://picasaweb.google.at/fotografi...61909794238162
    czasy naswietlen rzedu kilkunastu sekund.

i robie to nie po to by podniesc rozdzielczosc a po to by objac okreslony obszar przy okazji mam i wieksza rozdzielczosc.

dziwie sie, ze niektorzy nie moga zrozumiec tak prostej rzeczy.

W praktyce nie ma najmniejszch problemow w zdjeciach krajobrazowych zrekompensowac brak szerokiego kata zdjeciem panoramicznym , pod warunkiem oczywiscie statycznosci czy tez malej dynamiki.

sproboj a sam sie przekonasz jaka to wygodna metoda.

i dla porownani zdejcie z UWA akurat takie mialem zamieszczone - od razu widac jakby nieco mniejsza rozdzilczosc , a pomierzona rozdzilczosc tego obiektywu w centrum jes b.wysoka .

http://picasaweb.google.at/fotografi...42450372350978

nie widze najmniejszej potrzeby taskania ze soba szerokiego kata dla zdjec krajobrazowych , sprawdza sie to w praktyce b dobrze i ma wsparcie teoretyczne. Zgoda, zdjec dynamicznych nie zawsze da sie robic , albo trza sie troche ( tez nie za bardzo ) nagimnastykowac przy skladaniu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Nie no, bzdury jakies :neutral: Jakiego czasu ? Przeciez:

Poniewaz tak to juz jest, zanim ja ten drugi obiektyw wyciaaagne z plecaka/torby, zanim ja odkrece ten obiektyw, zanim przykrece ten drugi... przeciez to juz dawno pozamiatane - chmury polecialy, ptaki wystraszyly sie krokodyla, dziewczynka z latawcem sie przewrocila i nie zyje, a wesoly pan traktorzysta obalil wino do konca i posmutnial - co za pech... stracilem moj piekny kadr przez to ze wymienialem obiektyw, zamiast robic panorame
    akurat tutaj zamiescielem i w prawo 2 nastepne

http://picasaweb.google.at/fotografi...43025346847650

nie mialm szerokiego kata przy sobie i nie zamierzalem w ogole taskac ze soba.
    nie ma takiej potrzeby.
    ogniskowej nie pamietam mogla byc ok 24-40mm - krajobraz bliski
    motyw statyczny.
    rozdzielczosc po zlozeniu jest dwa razy wieksza ( z pominieciem zakladki) niz by byla gdyby ten sam motyw objac jednym kadrem obiektywem o takiej samej rozdzielczosci.
    cudow nie ma 1+1=2

nie ma najczesciej ( oczywiscie wyjatki istnieja zawsze ) najmniejszego problemu w zdjeciach statycznych zastapienie 24 mm np 2,3 fotami na 40 mm
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 19-03-2010 o 22:38 Powód: Automerged Doublepost

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów