Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 118

Wątek: Techniki oświetlenia - komentarze

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Micles, a po co drugie swiatlo? Ten setup wymaga tego, zeby obiekt byl blisko sciany, ktora robi za trzecia blende. Przypomnij sobie kat pod jakim znajdowala sie lampa w stosunku do sciany. Kat padania rowna sie katowi odbicia. Czy jakos tak. :-) Nic nie dzieje sie bez przyczyny. Przeniosles lampe, zeby byl widoczny caly cien. A to nie o to chodzilo. Cien owszem jest wazny, ale zeby sie jakos zakomponowal, czyli zeby byl "uzasadniony". Lecz wazniejszy jest efekt promiennosci zdjecia, i tak jest gdy jest wlasciwie naswietlone. Co wiekszosc z kolegow uwaza za blad. Tu musi byc rownowaga pomiedzy prawym ramieniem (blizszym lampie) i tym drugim, ktore lapie swiatlo od sciany.
    Pank,
    "to ja wysiadam panowie". Jestem za. W kazdym razie w studiu jestes zawsze mile widziany, nawet jak ci sie nie bedzie podobalo, w co szczerze watpie. :-)
    Sebcio,
    zdjecie z imageshack jest parwie ok, w kazdym razie rece sa dobre. Twarz trzeba bylo dopracowac, cere ma bardzo fajna i kolor skory, ale tylko domyslam sie tego raczej, niz widze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dinderi, tylko nie zapomnij o karmieniu, zdjecia poczekaja. ;-)
    Ostatnio edytowane przez rorochch ; 16-03-2010 o 02:11 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rorochch Zobacz posta
    Pank,
    "to ja wysiadam panowie". Jestem za.
    Pewnie że jesteś. Nikt Ci niewygodnych pytań nie zada i nie będziesz się musiał wić byle by tylko nie odpowiedzieć.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Pank, zostales tyle razy zaproszony na spotkanie w studiu, w realu i jeszcze mowisz o "wiciu sie", a wez sie opanuj. "Veni, vidi, vici" - jak powiedziala "Kopernik", ktora "byla kobieta". Zachowaj sie jak mezczyzna. :-)
    Przepraszam wszystkie Panie, ktore sa zmuszone to czytac. Zreszta panie wiedza skad ten cytat. Pan, Pan(k) moze nie wiedziec. :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    merger, sprawa jest jasna o tyle, ze jak wrzucisz profil sRGB, to w necie bedzie w miare ok, w druku moze byc ale nie musi, to zalezy od przygotowalni, a wlasciwe na ile im zalezy. :-) A najlepiej to w ogole miec ich profil. Jesli ktos dziala z profilabem na Dzikiej w Wa-wie to wie o co chodzi. Warto zrobic tam kiedy odbitke z pliku cyfrowego w "lambdzie", mozna sie sporo nauczyc.
    Ostatnio edytowane przez rorochch ; 16-03-2010 o 02:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Pewnie że jesteś. Nikt Ci niewygodnych pytań nie zada i nie będziesz się musiał wić byle by tylko nie odpowiedzieć.
    Spoko ja czuwam, czekam na rozwój sytuacji...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

wtrące się. cera na zdjeciu miclesa bardziej mi przypomina lalke barbie niz naturalną modelke. zdjecie rorocha jest duzo blizsze temu co widze w wiekszosci magazynów czy u slawnych profi zajmujących sie modą.

oby vitez zabrał sie za porządki bo wątek jest naprawde strasznie zaśmiecony.

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

orlen.ownlog.com,
    Uff, wreszcie ktos spostrzegawczy, ktory nie oglada tylko wlasnych zdjec, lub publikacji na plfoto, onephoto, czy innych tego typu portalach. Tam tez sa oczywiscie ciekawe produkcje, ale w sladowych ilosciach. Wiekszosc z nich tylko psuje gust widzow. Coz takie czasy. Nie uwazam, ze magazyny to "bog wi co", ale przynajmniej w wiekszosci sa tam dobre foty, tak krajowych fotografow jak i zagranicznych. Warto ogladac gazety. Jeszcze i z tego wzgledu, ze publikacji na papierze bedzie coraz mniej. Prasa drukowana pada, niestety... A zeby nie sciagac gradobicia forowiczow na wlasna glowe dodam: nie jestem "slawnym profi". Choc nie jestem profi calkiem nieznanym. :-) Bardziej bawi mnie reportaz, ale i studio kreci. Slowem: mam manie na punkcie fotografii. Ale to chyba tak, jak wszyscy tutaj. :-)
    Vitez, masz urlop? Mam nadzieje, ze wkrotce "znikniesz" wiekszosc z tych farmazonow.:-)

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja tam zdecydowanie od fotografii wolę cycki i czekoladę ale mam takie pytanie z krawędzi technik oświetlenia. Czemu to modelce wystają czarne ramiączka stanika spod białych ramiączek sukienki? Nic tak nie psuje nawet najlepszej techniki jak źle dobrany kolor bielizny.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kat padania rowna sie katowi odbicia. Czy jakos tak. :-) Tu musi byc rownowaga pomiedzy prawym ramieniem (blizszym lampie) i tym drugim, ktore lapie swiatlo od sciany.
    A to nie jest tak, że u ciebie większość światła na modelkę też jest bezpośrednio z softa, tyle że nie ma takiego mocnego cienia jak u mnie (bo u ciebie światło jest bardziej na wprost)? Ściana aż tak dużo nie odbija... Owszem, redukuje siłę cieni, ale w znikomym procencie w stosunku do światła głównego.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sebcio,
    Tak, na laptopie. Wiekszosc fotografow tak robi. Nie wiedziales?
    Nie demagogizuj jeśli nie potrafisz tego udowodnić. Skąd wziąłeś tą "większość" ?
    Jakieś konkretne dane?

Vitez, masz urlop? Mam nadzieje, ze wkrotce "znikniesz" wiekszosc z tych farmazonow.:-)
    Szkoda że wg mnie większość tych farmazonów to Ty wypisujesz.

Ocena subiektywna, nie-moderatorska - pokazujesz zdjęcia pełne błędów (nie piję tylko do tego wątku czy tylko do kilku ostatnich zdjęć) a próbujesz robić się na guru oświetleniowe. I jeszcze warsztaty prowadzisz na których nawet micles potrafił lepiej od Ciebie ustawić światło (albo obrobić zdjęcie).
    I jak ktoś śmie skrytykować to od razu jeżysz się i stajesz do konfrontacji. Np mi możesz teraz odpisać: "a kimże ty jesteś by oceniać mnie, sam robisz beznadziejne zdjęcia" .

Idealnie pasujesz do cytatu w moim podpisie. Raczej EOT z mojej strony a czy czyścić czy nie to pozostawię do oceny innym moderatorom, bo wg mnie większość Twoich wypowiedzi w tym i 'plenerowym' wątku należałoby przeczyścić, by nie dawać złych przykładów... jeszcze ktoś pomyśli że naprawdę tak się robi...

Ale raczej sugerowałbym zostawienie czy wycięcie do osobnego wątku, bo krytykujący Cię mają rację a Twoje odpowiedzi są mocno niemerytoryczne niestety - warto tego typu konfrontacje zostawiać potomnym by każdy mógł sobie wyrobić własne wyobrażenie o tym kto w danym temacie (a tu mamy ważny temat - oświetlenie w studio) ma rację. I to można ocenić głównie po zaprezentowanych zdjęciach.
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 16-03-2010 o 12:45

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Troszkę sobie pożartuję :
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    I jeszcze warsztaty prowadzisz na których nawet micles potrafił lepiej od Ciebie ustawić światło (albo obrobić zdjęcie).

(...)

warto tego typu konfrontacje zostawiać potomnym by każdy mógł sobie wyrobić własne wyobrażenie o tym kto w danym temacie (a tu mamy ważny temat - oświetlenie w studio) ma rację. I to można ocenić głównie po zaprezentowanych zdjęciach.
    1) Ekhm, ale ja chcę mieć jeszcze możliwość uczestniczenia w kolejnych warsztatach rorochch'a
    2) To co, kto do mnie na warsztaty się zapisuje? ^^

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów