Entuzjastyczny Neofita
taaa... testy testami...
centrum i tylko centrum ostre. centralnie robi sie glownie zdjecia produktom, shotpacki i niewiele wiecej...
klientowi tez pokazuje zdjecia, projekty ktore sa najlepsze
myslisz ze w tych testach obiektyw wybrany jest przypadkowo z serii np 1000 egzemplarzy?
Wiesz, ja jestem w ogóle mocno sceptycznie nastawiony do legendarnych już różnic w jakości obiektywów, konieczności wybierania z wielu egzemplarzy (szczególnie w warunkach sklepu foto) itp. Zauważam natomiast dziwne statystycznie prawidłowości, np. takie że niektórym wychodzą zdjęcia zawsze nieostre, czy to obiektywnie czy to subiektywnieOraz że ostrość zdjęć jest silnie zdeterminowana poziomem przejęcia się testującego wpisami na forach internetowych
![]()
Entuzjastyczny Neofita
bo tak jest. kupujesz obiektyw ze wzgledu na ostrosc - przejety jestes ostroscia.
kupujesz dla bokehu - drazysz dziury w bokehu.
czasem wystarczy zmienic punkt patrzenia i okazuje sie ze to co przeszkadzalo mozna spokojnie usunac do kosza a "magiczne 2,8" zwiekszone do 4 daje w efekcie lepsze zdjecie i co wazne dla uzytkownikow obrabiajacych zdjecia w programie bardziej wartosciowy RAW czy nawet jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wydmuszki produkuja to trafiaja sie wydmuszki. Tobie, mnie i zapewniam ze nie tylko nam![]()
Ostatnio edytowane przez art777 ; 13-03-2010 o 14:59 Powód: Automerged Doublepost
dawno temu jak jeszcze byłem ( o moje nieszczęście ) użytkownikiem żółtych braci i posiadałem jakże nowy model d70 oraz tamrona 17-50 wersję nr1 oraz przecudowną lampkę sb-900 to udało mi się zrobić kilka ujęć z imprez i dochodze do wniosku że są one bardzo bardzo ostre ( wtedy wyostrzanie w PS'ie było dla mnie czarną magią).
za każdym razem gdy oglądam te zdjęcia to ryjek mi sie cieszy bo takiej ostrości nie uzyskalem nawet na canonie 17-55 f/2.8 z 580 ex2 na podobnych parametrach.