Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: 550D vs. NX10 vs. EPL-1 vs. GF1

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie prościej byłoby zapytać na forum Olkowym lub (jeśli takie jest) u4/3?
    Szanse na uzyskanie odpowiedzi miałbyś zdecydowanie większe.
    Ale tam nie znam prawie nikogo i obawiam się "bojowników o równouprawnienie czterech trzecich".
    Zostanie chyba Samsung, ze względu na EVF i 2x mocniejszą lampę. Najwyżej nie będę używał 3200.

OK, można prosić kogoś z Krak lub WAW o namiary marketów, gdzie są dostępne oba aparaty, tj. E-PL1 i NX10?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    'Metropolia' odpowiedziała pytaniem na pytanie:
    Przemilczałem tamtą odpowiedź/pytanie, bo nie uzyskałem odpowiedzi na najważniejsze dla mnie pytanie: czy jak włączę wykrywanie twarzy w E-PL1, da się zrobić szybciej fotkę?
    Nie interesują mnie przepychanki z kimkolwiek, aparat będzie wykorzystywany przez kilka osób stąd "ban na teleskop".
    Dylematy są dwa: jeśli kupię 550D, wiem, że się obroni obrazkiem, ale tylko i wyłącznie wtedy kiedy inni użytkownicy w ogóle go wezmą do ręki/torby! Z E-PL1 tego problemu nie będzie, może być problem: idź mi w cholerę z tym badziewiem zanim złapie ostrość to już "jest po ptokach". Z GF1 tego problemu nie będzie, ale jotpegi (zapomnamy o raw, zdjęcia zawsze na wczoraj) z niego są brzydkie, po prostu, w porównaniu do Oly i chyba nawet do Sam (po desaturacji).

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A Ty zamiast się ustosunkować wolisz robić wojenki podjazdowe do jednego moderatora. Rozsądne toto? Na pewno?
    Mam zawsze parę gratów po testach w USA, dlatego nigdy nie piszę do Ciebie to co naprawdę myślę. Jak każdy inny user, stoję na przegranej pozycji - nawet nie można wrzucić cię na ignore list
    Jeśli taki wątek kłóci się z twoją filozofią funkcjonowania tego (Canon) forum zamknij go a ja jutro pojadę do Krak lub Wawy i przestrzelę sobie nowego PEN'a.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 12-03-2010 o 09:23 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ale tam nie znam prawie nikogo i obawiam się "bojowników o równouprawnienie czterech trzecich"...
    Takowych znajdziesz na każdym forum, tudzież tutaj.
    Zajrzyj na www.forum.olympusclub.pl.
    Jest tam sporo ludzi po przesiadce na inne systemy,
    którzy jednak pozostali na tym forum.
    Jest też trochę użytkowników sprzętu o który pytasz.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

He he ;-)
    Czytam i czytam...

ZDJECIA
    - JPG -> Olympus
    (Samsung kicha straszna, nachalne odzumianie, malo szczegolow, moze zmienia w firmware)
    (Panasonic nie tak zle, choc kolorystycznie slabiej niz Olympus, a wysokie ISO (od 800 wlacznie) na dobrym poziomie - tylko i wylacznie z GH1, nie z G1, czy GF1)

- RAW -> wydaje sie, ze bez roznicy, tzn. z Olympusa i Panasonica uzyszkasz zblizone rezultaty, jak jest z Samsungiem nie wiem, ale gdzies czytalem, ze z RAW'a da sie duzo wiecej wyciagnac, niz pokazuje JPG

WIDEO (AF)
    - Panasonic
    (AF w Olympusie i Samsungu jest zenujacy i slabszy niz w kompaktach. Nie chodzi o szybkosc, czy celnosc. Ale o styl. W Olympusie i Samsungu najpierw pogarsza sie ostrosc, po to zeby w szybkim tempie pokrazyc blizej dalej i w koncu ustawic doeclowa ostrosc. Jest to bardzo drazniace dla oka. Panasonic za to po prostu doostrza w wolnym tempie, przypominajacym reczne ostrzenie. W dodatku w G2 mozesz placem wskazac na ekranie, gdzie ma wyostrzyc. Ponadto mozesz wlaczy AF TRACKING. Swietna sprawa, kiedy nie chcesz miec glow zawsze w centrum kadru, albo w innym wczesniej wybranym miejscu kladru).

Reasumujac, jezeli chodzi Ci glownie o:
    - zdjecia
    - wysokie ISO
    - JPG
    nie ma wyjscia - Olympus.

Mialem E-PL1 w reku dwa dni temu w Media Markt w Stuttgarcie - nie to co Panas, ale nie bylo zle. Warunki oswietleniowe - jak to w sklepie, wiec o typowym "low light" nie napisze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS:
    Dopiero zauwazylem, ze video nie wazne.
    A nie myslales o SIGMACH DP? Albo o Leice X1?
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 27-03-2010 o 04:57 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A nie myslales o SIGMACH DP? Albo o Leice X1?
    FYI: "Postawiłem ultimatum" - jeśli ja mam brać odpowiedzialność za efekt końcowy (ostre zdjęcie, poprawny kadr) to Rebel na srebrzance (może być bez lampy - 12800 a na dworze fill z wbudowanej) plus jakiś mały Czesław typu S90 lub Sony, ale tu musi być z C1/C2, na BSI i musi mieć wyłączenie wyostrzania w jpg.

Nie chciałem brać pod uwagę GF1, ale wychodzi, że w sumie całkiem fajną opcją jest też GH1 w kicie, pod warunkiem, że 14-140 ostrzy równie błyskawicznie co 14-45.

PS. PL45E wymiata

Uprawnienia umieszczania postów