Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Problem z adapterem Canon -> m42

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Dostałem maila od właściciela sklepu

Własnie o tym bolcu pisałem. On ma BYĆ podniesiony ku górze. Mam tez już trochę dość tej całej polemiki. Może odesle Pan adapter, a ja zapomnę o tej całej korespondencji, bo n e lubie się irytowac.
    Adaptery przez nas sprzedawane NIE posiadaja błedów konstrukcyjnych i nigdy nie będą takich posiadać. Błędem jest to, że chce Pan korzystać z obiektywów M42, zamiast dedykowanyc.
    Oto pomocne linki (ich znalexienie zajełomi 3 min):
    http://project1.online-mex.de/Chip/pin.php?lang=en
    http://www.canon-board.info/showthread.php?p=764214
    cytuję:
    "w starszych analogach był dodatkowy bolec, który domykany jest przez obiektywy EF
    adaptery eos/M42 nie domykają tego bolca z uwagi na trudność wykonania tego na tokarce a koszt wkręcania kolejnego bolca podrażałby koszt adaptera a promil zainteresowanych jest zbyt mały aby tak robić
    stąd opis wyjątków
    ja sobie ten popychacz zablokowałem kawałkiem papieru i już przez ponad 2 lata sie trzyma
    miłego dłubania
    jakby co to pisz
    A jak będzisz w Wawie to daj znać
    pzdr:"
    DLACZEGO JA POTRAFIE ZNALEŹĆ ROZWIĄZANIE W INTERNECIE,A PAN NIE ? DO TEGO PRÓBUJE MNIE PAN PRZEKONAĆ O TYM, ŻE JEST COS NIE TAK Z ADAPTEREM.
    Proszę postępować tak, jak KAŻDY Klient powinien (trochę samodzielności) i nie wdawac się w dyskusje, szczególnie, że nie ma Pan tu racji.
    pozdr, Art.

CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM...

Skoro bolec ma być podniesiony ku górze a to blokuje lustro może I am doing it wrong?!

Pozdrawiam
    matimor

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

wiesz co
    przeczytałem ten wątek jeszcze raz i chyba sam się wmanewrowałem w jakiś błąd
    nie wiem dlaczego pisałem ci cały czas o adapterach z Chipem

jeszcze raz od początku
    Masz adapter bez potwierdzenia ostrości

zakładasz adapter, dokręcasz do końca do zaskoczenia blokady
    Adapter przesuwa również ten sygnalizacyjny przełącznik po lewej stronie wew. bagnetu

Jak powinno to działać tak aby korpus działał poprawnie ?

adapter bez chipa nie powinien przesuwać tego przełącznika
    adapter z chipem powinien przesuwać ten przełącznik aby korpus wiedział że jest podpięty [chip ]obiektyw AF ustawiony na MF

jeśli jest inaczej to aparat nie będzie działał poprawnie

proponowałbym odesłać chipa w ramach reklamacji po jeszcze 10 sprawdzeniach gdyż nie działa poprawnie tak jak jest napisane w aukcji

a kupić od znanego i polecanego Pana Jankowskiego z Lublina

jakbyś miał jakieś problemy do rozwiązania przed odesłaniem to dzwoń
    plus czterdzieści osiem, sześćset trzy, zero osiemdziesiąt osiem, zero trzydzieści trzy;

a jak będziesz na dniach w Warszawie to daj znać - mam jakiś tam adapter wolny do testów poprawności działania bez/z chipem to zweryfikujemy na kilku korpusach z popychaczem i bez

PS jeszcze raz prostuję swoje wcześniejsze wypowiedzi - mój błąd

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Czyli wychodzi na to że mam adapter stworzony pod chipa bez chipa jeśli dobrze rozumiem :/

Nie potrzebuje potwierdzenia ostrości więc nie brałem z chipem

Problem jak problem - chyba po prostu wypiłuję kawałek adaptera lub w grę wchodzi zamiana w obrębie krakowa...

Muszę to przemyśleć...

Wycieczka do Wawy myślę że po 10 lutego
    Do tego czasu jakoś sobie poradzę bez dokręcania do końca adaptera...

Dzięki wielkie za pomoc

matimor

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

szanowni Koledzy, czy my mówimy o adapterze za 39zł?),,gdybysmy korespondowali jak za dawnych czasów, na papierze, to ten papier i znaczki byłyby wiecej warte niz ten adapter.)

matimorze...mam adapter EOS--> M42... oddam go za darmo, bo szlag mnie trafia kiedy ostrzę manualnie bez potwierdzenia ostrosci...wiesz..wiek juz podeszły i wzrok nie ten... jesli zatem chciałbyś wyslę Ci go pod wskazany adres...moze ten bedzie działał u Cię jak należy...u mnie działał z analogowym Canonem 10

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Dziękuję bardzo
    Będę się kontaktował na PM
    Pozdrawiam
    matimor

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ostatnio bawiłem się adapterem EOS -> M42 (zwykły, bez potwierdzenia) z moim EOSem 30 oraz Heliosem. Światłomierz w body zawsze wydłużał czasy naświetlania, w porównaniu do prawidłowej ekspozycji. Dla przysłon od f/16 do f/4 wybierał zawsze czasy +2,5eV, natomiast dla f/2,8 wybrał +3,5eV, a dla f/2 + 4eV. Rozumiem, że może zawsze prześwietlać o 2,5eV, bo 30-tki "oszukują" na adapterach bez dandelionu, ale skąd takie dziwne pomiary dla małych przysłon? Pomiary były robione dla różnego światła, powtarzane.
    EOS 40D | [EF-S] 17-85 IS USM | [EF] 100-300 USM | [M42] Helios 44M | Sigma EF-500 DG SUPER | Soligor TIF-340

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek71 Zobacz posta
    ...
    Starsze modele 30-tki mialy problem z pomiarem jezeli nie byl zalozony obiketyw ze stykami. Kiedys placilo sie 50zł w serwisie i wgrywali nowy soft. Mysle ze sprawe powinnien rozwiazac adapter z dandelionem. Ja tez kiedys tak mialem w swojej 30-tce - korekta pomiaru nie byla liniowa ani podparta jakas zaleznoscia. Szkoda kliszy lepiej to zalatwic jak Ci napisalem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Witam
    Adapter podesłany przez Adso działa bezproblemowo więc usterka polega na wadzie konstrukcji adaptera - adapter który kupiłem wymaga dandeliona co nie było wspomniane w aukcji...
    Panowie wykonałem test na korpusie Eos 1N oraz obiektywie OPTOMAX f=400mm + Vivitar MC Tele Converter x2...
    Dlaczego?
    Bo to pierwszy obiektyw z brzegu jaki dorwałem właśnie po powrocie do domu i sprawdzeniu skrzynki pocztowej w poszukiwaniu spamu a znalazłem jakże ważny i cenny przedmiot
    Panowie jak przeprowadzę więcej testów na innych obiektywach to się odezwę...
    W tej chwili decyzje za mnie podejmuje alkohol...
    Dostaliśmy wolną rękę w jednym z krakowskich pubuw od menagiera...

Pozdrawiam...
    matimor

P.S.
    Byłem w nocy na zdjęciach na Rynku plus Wawel w KRK na kliszy Kodak Professional T-MAX 3200...
    Zna ktoś laba w KRK co to wywołuje? Bo swojego laba jeszcze nie posiadam...

lukas86pl
    Guest

Domyślnie Problem z adapterem Canon -> m42

oki to moze mi ktos podpowie mam adapter z potwierdzeniem ostrosci i analogowego eos 5 , potwierdzenie dziala prawidłowo,

ale nie mogę ustawic przysłony w body wyższej niz 1,4/f !!

inaczej blokuje mi lustro

zadaje przysłonę 1,8/f i już lustro zablokowane, tak do do 64/f

sprawdzałem to na ustawieniach M i Av

pomóżcie doradźcie

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukas86pl Zobacz posta
    ale nie mogę ustawic przysłony w body wyższej niz 1,4/f !!
    A po co chcesz to zmieniać w body jak i tak to nic nie da
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów