Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Do 1200 zł Stałki czy zoom?

Dopiero zaczyna Awatar GTeam

Domyślnie

Aż oczy bolą... skoro dostajesz prezent a masz Nikona to sprzedaj Canona i kup szkło do tego co masz... Będziesz biegał z 2 puszkami (C i N) oraz do każdego kilka szkieł? Gdzie tu mobilność? Ja w 2 systemy bym się nigdy nie bawił, nawet gdybym miał dostać na siłę jako prezent, strasznie nietrafiony to i tak bym sprzedał.
    Na siłę na wycieczki to i kit wystarczy, jednak ja bym polecał coś z zoom-ów aby było body i jeden obiektyw a nie body i torba.
    Duża czarna puszka z napisem Canon + stałki + zuuumy + jakieś świeczki i inne gadżety/śmieci. Rozwijam listę sprzętu szybciej niż umiejętności...

-------------

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

ja również polecam 17-85 i do tego 50 1.8
    lub tamrona 17-50 2.8 bez VC sa po 1300pln
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jeżeli nie musi być z tej listy to proponuję jednak:

1. 18-55 + 55-250.
    2. Tamron 17-50
    3. 17-85 + 50/1.8
    Przebrnalem przez wszystkie trzy punkty akurat wg wyliczonej kolejnosci.
    I jak widac w sigu, pozostalem juz w swych amatorskich poszukiwaniach przy punkcie trzecim, dorzucajac jeszcze do zestawu zooma.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Tami 17-50 to najlepsza opcja. masz i szeroki kąt i lekkie zbliżenie. przez pół roku dawałem rade mając tylko go na 450D i było naprawdę super, świetny obrazek, ostry od f/2.8 potem to już tylko lepiej. Ostatnio sprzedałem swój egzemplarz od Cichego mający 8 miechów za 1150zł tu na forum. Gdyby nie 5D to pewnie tamron nadal by mi dzielnie służył.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Dopiero zaczyna Awatar artur678
    Miasto
    Wodzisław Śl., Silesia Superior

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GTeam Zobacz posta
    Aż oczy bolą... skoro dostajesz prezent a masz Nikona to sprzedaj Canona i kup szkło do tego co masz... Będziesz biegał z 2 puszkami (C i N) oraz do każdego kilka szkieł? Gdzie tu mobilność? Ja w 2 systemy bym się nigdy nie bawił, nawet gdybym miał dostać na siłę jako prezent, strasznie nietrafiony to i tak bym sprzedał.
    Na siłę na wycieczki to i kit wystarczy, jednak ja bym polecał coś z zoom-ów aby było body i jeden obiektyw a nie body i torba.
    To także biorę pod uwagę. Szkła pod nikona mam więc gdybym sprzedał canona i zamienił go np na D5000 też by nie było źle. Kurcze w sumie się cieszyłem (cieszę), że poznam system C (chociaż w teorii bo na L mnie nie stać), ale zakładając, że w C 1000d będzie kit bez IS to należy go wymienić. Zainwestować muszę ok 900 zł w canona 17-85.

No już sam nie wiem. Od tygodnia chodzę z bólem głowy ??:
    Moja strona, Nikon + Canon www.az-foto.eu

Domyślnie

1. Canon 17-85 + canon 50/1.8 - cena circa1300 zł
    Również mam ten zestaw obiektywów, więc mogę co nieco napisać. ;-) Canon 17-85 to całkiem fajny obiektyw. Jak dla amatora zupełnie wystarczy. Uniwersalny zakres ogniskowych i przystępna cena. Miłym dodatkiem jest stabilizacja i silnik USM - obiektyw jest bardzo cichy. Jest ciemny, ale na spacery w zupełności wystarcza. To, co w nim przeszkadza na początku to ogromna dystorsja na 17mm, winietowanie i aberracja, ale można się z tym jako tako uporać w DPP. Za to w dalszym zakresie ogniskowych jest coraz lepiej.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artur678 Zobacz posta
    To także biorę pod uwagę. Szkła pod nikona mam więc gdybym sprzedał canona i zamienił go np na D5000 też by nie było źle. Kurcze w sumie się cieszyłem (cieszę), że poznam system C (chociaż w teorii bo na L mnie nie stać), ale zakładając, że w C 1000d będzie kit bez IS to należy go wymienić. Zainwestować muszę ok 900 zł w canona 17-85.

Twardy jesteś Kit bez IS zamienisz na kit z IS za dużo mniejsze pieniądze . Ja bym jednak wykorzystał dwusystemowość i kupowałbym to, czego nie dostanę w tej jakości w N. Się powtórzę, ale dla mnie, to: 85/1,8 , 100/2,8 macro, 70-200/4 ze szkieł za rozsądne pieniądze.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artur678 Zobacz posta

Nie wiem dlaczego zaraz kita bez IS trzeba wymieniać. IS znacznie bardziej przyda Ci się w tele 55-250 niż w standardowym zoomie. A że koniec ma ciemny, dokupisz 50/1.8.

Uwagę o nieracjonalności utrzymywania dwóch systemów uważam jednakże za słuszną. Chociaż sam... jakby to powiedzieć...

Reasumując: nie sprzedawaj kita 18-55 bez IS, przyda Ci się a ze sprzedaży będziesz miał tyle co nic; wydaj 1200 zł na 55-250IS, całkiem fajny lekki tele, którym sobie popstrykasz portrety w parku albo jaką wiewiórkę; w domku będziesz robił jedno oko ostre drugie mniej pięćdziesiątką. Komplet dobrze zbalansowany. Sprzedasz później razem, sobie nabędziesz jakiego Nikkora i dręczyć będziesz żółte forum
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit: 1200 zł=55-250IS+50/1.8
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 11-03-2010 o 02:24 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Jako spacerzoom wystarczy przecież zwykły kit. Można go wymienić na IS. Jak wymienisz to dołożysz ze 100-150 zł, w sumie warto. Na wycieczki spokojnie wystarczy. Jeżeli masz duże ciśnienie na wydanie kasy to 17-85 ma nieco uniwersalniejszy zakres, ale tylko nieco i tylko to. Tamron 17-50 jest fajnym szkłem. Trzeba jednak wybrać dobry egzemplarz, a na wycieczkach i tak nie zobaczysz różnicy w porównaniu do kita. Co innego fotki w pomieszczeniach czy gorszych warunkach oświetleniowych. Wtedy te 2.8 pomaga.
    Podsumowując kit IS , a resztę kasy do szuflady albo na lokatę i kupować wtedy gdy żona powie, że czegoś jej brakuje (bo zdaje się , że pisałeś, że to dla żony sprzęcik ;-))

Dopiero zaczyna Awatar artur678
    Miasto
    Wodzisław Śl., Silesia Superior

Domyślnie

Kurde za dużo opcji. Muszę odpocząć trochę ... hi hi. Zobaczymy, spróbuję sprzedać, nie wiem czy na rynku wtórnym ma ten sprzęt jakieś branie. Jak nie pójdzie to dokupię coś uniwersalnego i będę się nim cieszył razem z żoną.

Jak już to raczej 17-85 i 50 a kit sprzedam. NA tamrona szkoda mi kasy, wolałbym już raczej na jakąś stałkę w drugim systemie.
    Moja strona, Nikon + Canon www.az-foto.eu

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów