Pokaż wyniki od 1 do 10 z 279

Wątek: Sigma 85/1,4 EX HSM DG ????

Mieszany widok

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    No szukam. daj mi chwilkę
    Półtora godziny mija a Ty foty na 1.4 znalezc nie mozesz.. ?

Ale AF Sigmy W OGÓLE nie trafia! W ŻADNYM świetle! Nie słyszałeś???
    Widzisz, to nie o to chodzi ze z Sigmy wychodza nieostre wszystkie zdjecia, tylko o to, ze co ktores z serii jest nie ostre, bo AF zle zadzialal. Nie wiem jak Ty, ale ja sobie na takie ryzyko pozwolic nie moge.. nie za kase, za ktora moge kupic sprzet o takich samych parametrach, ale dajacy 100% pewnosci, ze jak zlapie ostrosc, to zawsze bedzie w punkt.

I aby zakonczyc te glupie przepychanki - ja sprzedalem tych obiektywow wiecej, niz Ty obejzales testow w necie, wiec o czym my dyskutujemy? Gratuluje ze udalo Ci sie trafic sztuke, ktora trafia w punkt za kazdym razem (przynajmniej tak twierdzisz) ... ale wiekszosc taka nie jest. A brak powtarzalnosci to bardzo duzy minus, ktory u mnie dany sprzet dyskwalifikuje na starcie.

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Wydaje mi się ze ktoś w tym wątku chciał ostra fotę z 85mm f1.8 na pełnej dziurze na matrycy 5dII.

Co prawda to nie moje foto ale wyszperałem w necie fotke z 85mm na pełnej dziurze i to na 50D czyli jeszcze bardziej upakowanej matrycy:

crop 100%

i druga

crop 100%

i tutaj linki do pełnego rozmiaru:

http://www.flickr.com/photos/ecovelo...24076/sizes/o/
    http://www.flickr.com/photos/ecovelo...85309/sizes/o/

Tak wiem koles na pewno coś wyostrzał ale skoro takie coś da się osiągnąc po wyostrzeniu z 50D i 85mm na f1.8 to dla mnie jest aż za dobrze
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Półtora godziny mija a Ty foty na 1.4 znalezc nie mozesz.. ?
    Można po prostu wziąć i zrobić byleco, tak jak ja kilka postów wyżej

Raus Wygląda na mocno wyostrzone w DPP lub ACR. Poza tym ja nie twierdzę, że nie można nim uzyskać takich efektów, ale DUŻO ostrzejszy jest po domknięciu o działkę. Więc gadanie, że szkło jest ostre jak żyleta od pełnej dziury jest IMO bez sensu.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 03-03-2010 o 19:11
    O obiektywach wiem prawie wszystko

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Można po prostu wziąć i zrobić byleco, tak jak ja kilka postów wyżej
    Masz racje.. ale zrobic tak aby bylo ostre, z tym juz moze byc problem

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Raus Wygląda na mocno wyostrzone w DPP lub ACR. Poza tym ja nie twierdzę, że nie można nim uzyskać takich efektów, ale DUŻO ostrzejszy jest po domknięciu o działkę. Więc gadanie, że szkło jest ostre jak żyleta od pełnej dziury jest IMO bez sensu.
    No tak wyostrzanie dobrze widać chociazby na czerwonych rużach pod napisem z cropa 100%.

Mi tez nie chodzi o to, że to żyleta bez domykania - chodzi mi bardziej o to, że dużo ludzi myśli/jest przekonanych że na matrycy 21mpx 5DII lub 15mpx 50D to szkło jest bez użyteczne na 1.8 i zmienia się w szkło 2.8.
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Domyślnie

/.../aby zakonczyc te glupie przepychanki - ja sprzedalem tych obiektywow wiecej, niz Ty obejzales testow w necie,

Ja kupiłem przez te lata więcej niż Ty sprzedałeś.

wiec o czym my dyskutujemy? Gratuluje ze udalo Ci sie trafic sztuke, ktora trafia w punkt za kazdym razem (przynajmniej tak twierdzisz) ... ale wiekszosc taka nie jest. A brak powtarzalnosci to bardzo duzy minus, ktory u mnie dany sprzet dyskwalifikuje na starcie.
    W takim razie trzymaj się z daleka od szkieł Canon L. Poważnie. To nie żarty. Jakość szkieł w serii jest losowa. Jedno będzie walić w punkt inne... poczytaj co ludzie piszą o 24-70L...

Masz racje.. ale zrobic tak aby bylo ostre, z tym juz moze byc problem
    Kurka mam same f1.6... Tak jak Cichy napisał - musiałem zrobić ad hoc.

Z DPP - sharpness na 1, f/1.4, konwersja RAW do jotpega potem już nie ruszane.

I crop 100%

Sami oceńcie, czy to szkło jest użyteczne od pełnej dziury.
    Czy różnica pomiędzy f/1.4 a f/5.6 jest aż tak miażdżąca?
    Tutaj wywoływane z RAW w takich samych warunkach f/5.6

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 03-03-2010 o 20:46 Powód: Automerged Doublepost
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja kupiłem przez te lata więcej niż Ty sprzedałeś.
    a to przepraszam, zatem dalsza dyskusja nie ma sensu - chowam sie do norki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I crop 100%

No i cóż można powiedzieć. Dziękujemy za uwagę Masakra.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

No i cóż można powiedzieć. Dziękujemy za uwagę Masakra.
    Myślę że widzisz to co chcesz zobaczyć.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Uprawnienia umieszczania postów