Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: [wojpok] początkowe początki... ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ok na przykładzie tych zdjęć z linków. Poćwicz trzymanie poziomu na przykład, w ogóle zastanów się 2 razy nad ogólnym pojęciem jakim jest ekspozycja zanim naciśniesz guziczek. No i to czerń i biel - raczej szarość w różnych odcieniach.

Moje zdanie jest takie. Albo robisz foty na imprezce, błyskasz w sufit itd, nagrywasz na cd i po 10 latach cieszysz się nie tyle z przyzwoitych technicznie fot, ale z tych chwil, które uchwyciłeś, albo robisz coś ponad to i pokazujesz to innym. Zdjęcie musi być ciekawe i mieć sens, bo inaczej jest albumowym pstrykiem - choć i te widziałem na tym forum na prawdę piękne i warte popatrzenia przez dłuższą chwilę.
    Pozdrawiam
    najtańsze lustro Canona

Awatar wojpok
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

OK rozumiem, już ideę pstryków albumowych Ale czy takimi pstrykami (nie zawsze oczywiście) nie są tez zdjęcia ślubne?

Zdjęcia z linków są z pierwszego miesiąca posiadania lustrzanki
    Trzymanie poziomu, w sensie geometrycznym? W sensie że krzywo kadrowane ?
    Ekspozycja, matematycznie patrząc

f(czas migawki, przesłona, czułość)= ilość światła padającego na matryce.

Szarość w różnych odcieniach, ok, to zapewne o zdjęciu ze spychaczem? Już słyszałem o tym że kontrast za wysoki

zanim naciśniesz guziczek
    Spoko już wiem że przycisk wyzwalania migawki to "guziczek"
    40 D, kit 17-85 IS USM, EX580II, Sherpa 600R, grip
    takie tam bzdety powstające

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Nikt Ci nie karze robić tego samo co inni i utożsamiać się z nimi,wystarczy że zaczniesz wyciągać wnioski ze swoich ewentualnych błędów a to już naprawdę dużo.Z biegiem czasu i tak wypracujesz swój własny styl.
    Trzymanie poziomu , nazwij to jak chcesz ,spójrz na fotkę ze spychaczem czy nie wydaje Ci się że linia horyzontu chyli się w prawo, tu nie trzeba wyliczeń matematycznych,etc...
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Sory, że sobie pozwoliłem, ale lepiej mi pokazać niż pisać

1min

pzdr
    najtańsze lustro Canona

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Dokładnie...
    To w jaki sposób obrobisz fotkę to już jest Twoja i tylko Twoja inwencja twórcza .
    Dlatego więc dobrze jest podpatrzyć prace innych autorów, być może będzie to jakąś wskazówką na wydobycie z danej foty czegoś więcej niż samo BW.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Awatar wojpok
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez starowka3 Zobacz posta
    Sory, że sobie pozwoliłem, ale lepiej mi pokazać niż pisać
    Usunąłeś faceta w (czerwonej) kurtce, zajefajnie, strasznie przeszkadzał!
    Fakt opadała... wcześniej tego nie widziałem.
    Podoba mi się

A mogę cie jeszcze prosić o minutę, napisz pi*drzwi co zrobiłeś
    Zwiększyłeś kontrast, "nasyciłeś" kolory... ?

PS. fotka oryginalnie była zrobiona drugiego dnia posiadania pierwszego aparatu a potem gdzieś za przepadła w szpargałach, w wersji "do poprawienia", aż do dziś. Dzięki

do sbogdan1

ale WB też muszę się naumieć wydobywać

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojpok Zobacz posta
    OK rozumiem, już ideę pstryków albumowych Ale czy takimi pstrykami (nie zawsze oczywiście) nie są tez zdjęcia ślubne?
    W każdym temacie , tak i na ślubie można zrobić pstryk , albo coś ciekawego.
    Chodzi o to żeby zdjęcie miało walory mogące zainteresować postronnego nie związanego emocjonalnie z przedstawianą sytuacją. Zdjęcie "paszportowe" cioci z zamglonymi oczami może rozczulić do łez pociotków , ale zamieszczone na forum może co najwyżej skonsternować.
    Zdjęcie pokazywane publicznie powinno nieść jakąś treść uniwersalną , pokazywać ciekawą sytuację , niekonwencjonalne ujęcie , grę światła itp , a najlepiej wszystko na raz. :-D
    Pokazywanie zdjęć i analizowanie reakcji ma bardzo dobry skutek , daje dystans do siebie i swoich prac. Staraj się uważnie oglądać zdjęcia prezentowane na forum i oceniać je , nie koniecznie publicznie i konfrontować swoje spostrzeżenia z tym jak postrzegają inni. To taki trening namiastka komponowania własnego zdjęcia.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Autolevels w peesie i kontrast + 90, mała winietka. No i występlowanie tego kolesia.

Reszta odnośnie pstrykania i robienia zdjęć została powiedziana.

Kombinuj, oglądaj, rozwijaj się, a jak poczujesz progres to wrzuć coś jeszcze.
    Pozdrawiam
    najtańsze lustro Canona

Awatar wojpok
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no to teraz żałuje że się odezwałem na tym forum, ... dopiero po 21 miesiącach

Dzięki olbrzymie wszystkim. Właśnie poczyniłem milowy krok w fotografii

Teraz poszukać jakiś tutoriali PS żeby ten WB też umieć ustawić, kogoś występlować.
    I męczyć znajomych zdjęciami na imprezach.

Dzięki jeszcze raz

PS. zbioru początków początkowych mam jeszcze dużo jakby kogoś interesowało
    Galeria na devianart
    Ostatnio edytowane przez wojpok ; 28-02-2010 o 22:32

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

obróbka zdjęć to nie wyscigi na czas i tak sobie myslę, że jeśli w ciągu minuty mozna spieprzyć zdjęcie to starówce3 udało sie to w 90%, podciąganie kontrastu po to zeby pogubić szczegóły? Równie dobrze można było wykorzystać plugina w PSie

1) zdjęcie poprawione

2) zdjęcie przerobione

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów