Strona 33 z 175 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    [...]Oczywiście nie maja tez certyfikatu CE, wiec uzywanie ich poza USA i Kanadą jest niezgodne z prawem.
    Używanie czy sprzedaż (handel)?

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Sunpaka przez radio używam tylko i wyłącznie na manualu, bo chińczyki nie przenoszą ttl'a. Problem wynika z tego, iż sunpak nie ma HSS, więc najkrótszy czas synchronizacji błysku to 1/250.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Sunpaka przez radio używam tylko i wyłącznie na manualu, bo chińczyki nie przenoszą ttl'a. Problem wynika z tego, iż sunpak nie ma HSS, więc najkrótszy czas synchronizacji błysku to 1/250.
    hss to nie jest ograniczenie lampy. nie wiem, jak twoj sunpak, ale moje spokojnie moga blyskac 1/1000.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Błyśnie.
    Faktycznie, błyska.
    Fajna ta zabawka, nawet porządnie wykonana.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    hss to nie jest ograniczenie lampy. nie wiem, jak twoj sunpak, ale moje spokojnie moga blyskac 1/1000.

tylko ze przy takim czasie i braku HSS pokryte blyskiem bedzie jakies 1/4 kadru

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Używanie czy sprzedaż (handel)?
    uzywanie na pewno a sprzedaz? chyba nie, ale nie mam pewnosci

w tym przypadku najtanszym chyba rozwiazaniem jest zakup filtrow szarych, oczywiscide jak kazde inne rozwiazanie i to posiada wady

Czytam ten wątek i nadal nie wiem tego co potrzebuje. A mianowicie planuje w tym roku kupić dwa flesze canona, tak żeby móc doświetlać w plenerze przy portretach i nie tylko, będę potrzebował do tego HSS, ale nie wiem co mi jest potrzebne żeby móc korzystać z tego trybu wyzwalając lampy zdalnie. Z tego co wiem potrzeba 580EX, bo ma tryb master, jako druga planuje 430ex a ona ma slave. 580tke stawiam w jednym miejscu i podłączam ją za pomocą kabla synchro do body(ustawiona na master), w drugim miejscu stawiam 430ex w trybie slave, robię zdjęcie, przez kabel zostaje wyzwolona 580tka, a ta bezprzewodowo wyzwala 430tke. Czy w takiej konfiguracji będzie dostępny tryb HSS? Czy jest jakaś tania możliwość zastąpienia kabla synchro, tak aby 580tke też wyzwolić bezprzewodowo?
    bedziesz mial HSS tak wyzwalajac,

taniego bezprzewodowego rozwiazanie poki co nie ma, moze za jakis czas chinczycy wypuszcza pod Canona radio z E-TTL, ktore bedzie kosztowac ~500 zł (odbiornik + nadajnik) pod Nikona juz jest ale dziala to dosc srednio.
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 19-02-2010 o 01:10 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    hss to nie jest ograniczenie lampy.
    Niestety, jest. Lampa musi być dostosowana do błyskania w tym trybie. Czas błysku musi być znacznie dłuższy niż jest normalnie, gdyż lampa musi świecic przez cały przelot szczeliny migawki nad matrycą/filmem. Czyli świeci dłużej (nie krócej!) niż 1/250 s.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Z tego co wiem potrzeba 580EX, bo ma tryb master, jako druga planuje 430ex a ona ma slave. 580tke stawiam w jednym miejscu i podłączam ją za pomocą kabla synchro do body(ustawiona na master), w drugim miejscu stawiam 430ex w trybie slave, robię zdjęcie, przez kabel zostaje wyzwolona 580tka, a ta bezprzewodowo wyzwala 430tke. Czy w takiej konfiguracji będzie dostępny tryb HSS? Czy jest jakaś tania możliwość zastąpienia kabla synchro, tak aby 580tke też wyzwolić bezprzewodowo?
    bedziesz mial HSS tak wyzwalajac,
    na pewno HSS będzie działać? o ile w 580 raczej tak ale czy w 430tce też? przez kabel z TTLem chyba by działało ale czy przy wyzwalaniu przez synchro też? bo jeśli tak to w zasadzie zamiast kabla synchro można by użyć chińczyków jako wyzwalaczy
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    na pewno HSS będzie działać? o ile w 580 raczej tak ale czy w 430tce też? przez kabel z TTLem chyba by działało ale czy przy wyzwalaniu przez synchro też? bo jeśli tak to w zasadzie zamiast kabla synchro można by użyć chińczyków jako wyzwalaczy
    kolega pisal -

- 580EX kablem E-TTL polaczona z body
    - 580EX ustawiona jako master
    - 430EX ustawiona w zasiegu 580EX jako slave

i oczywiscie do dyspozycji w takim wypadku bedzie pelna kontrola, E-TTL na obu lampach i HSS i wszystko inne
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

kolega pisal -

- 580EX kablem E-TTL polaczona z body
    - 580EX ustawiona jako master
    - 430EX ustawiona w zasiegu 580EX jako slave

i oczywiscie do dyspozycji w takim wypadku bedzie pelna kontrola, E-TTL na obu lampach i HSS i wszystko inne
    a Możesz zacytować?
    bo ja widzę to:

Czytam ten wątek i nadal nie wiem tego co potrzebuje. A mianowicie planuje w tym roku kupić dwa flesze canona, tak żeby móc doświetlać w plenerze przy portretach i nie tylko, będę potrzebował do tego HSS, ale nie wiem co mi jest potrzebne żeby móc korzystać z tego trybu wyzwalając lampy zdalnie. Z tego co wiem potrzeba 580EX, bo ma tryb master, jako druga planuje 430ex a ona ma slave.580tke stawiam w jednym miejscu i podłączam ją za pomocą kabla synchro do body(ustawiona na master), w drugim miejscu stawiam 430ex w trybie slave, robię zdjęcie, przez kabel zostaje wyzwolona 580tka, a ta bezprzewodowo wyzwala 430tke. Czy w takiej konfiguracji będzie dostępny tryb HSS? Czy jest jakaś tania możliwość zastąpienia kabla synchro, tak aby 580tke też wyzwolić bezprzewodowo?

Aktualnie mam sunpaka pz42x i chińskie wyzwalacze radiowe. Używanie tego w portretach w jasny dzień jest niemożliwe bo z czasem 1/250 to muszę ustawiać przysłonę f/4-11 żeby mieć poprawną ekspozycje, a przy portretach taka go nijak mi ani potrzebna, ani estetyczna.
    Ani nie widzę tam dwóch 580tek ani słowa o kablu TTL tylko o kablu synchro a to diametralna róznica.. Może czegoś nie doczytałem ale wg mnie w takim trybie jak ja to rozumiem czyli - body bez lampy, 580ka wyzwalana przaz synchro i ustawiona na master i 430ka ustawiona na slave - nie będzie to działać tak jak kolega chce - tzn. 580ka błyśnie pełnym błyskiem (albo pilotem 1/32 - nie pamiętam) a 430ka wcale i HSS też chyba nie zadziała
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

oczywiscie masz racje, moj blad, jakos w głowie cały czas miałem, że kolega piszę o kablu E-TTL

jak tylko przez synchro to HSS nie zadziała, nie bedzie tez oczywiscie E-TTL, lapmy obie beda dzialac bez problemu w manualu

Strona 33 z 175 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów