Sunpaka przez radio używam tylko i wyłącznie na manualu, bo chińczyki nie przenoszą ttl'a. Problem wynika z tego, iż sunpak nie ma HSS, więc najkrótszy czas synchronizacji błysku to 1/250.
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
tylko ze przy takim czasie i braku HSS pokryte blyskiem bedzie jakies 1/4 kadru
uzywanie na pewno a sprzedaz? chyba nie, ale nie mam pewnosci
w tym przypadku najtanszym chyba rozwiazaniem jest zakup filtrow szarych, oczywiscide jak kazde inne rozwiazanie i to posiada wady
bedziesz mial HSS tak wyzwalajac,
taniego bezprzewodowego rozwiazanie poki co nie ma, moze za jakis czas chinczycy wypuszcza pod Canona radio z E-TTL, ktore bedzie kosztowac ~500 zł (odbiornik + nadajnik) pod Nikona juz jest ale dziala to dosc srednio.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
a Możesz zacytować?
bo ja widzę to:
Ani nie widzę tam dwóch 580tek ani słowa o kablu TTL tylko o kablu synchro a to diametralna róznica.. Może czegoś nie doczytałem ale wg mnie w takim trybie jak ja to rozumiem czyli - body bez lampy, 580ka wyzwalana przaz synchro i ustawiona na master i 430ka ustawiona na slave - nie będzie to działać tak jak kolega chce - tzn. 580ka błyśnie pełnym błyskiem (albo pilotem 1/32 - nie pamiętam) a 430ka wcale i HSS też chyba nie zadziała
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
oczywiscie masz racje, moj blad, jakos w głowie cały czas miałem, że kolega piszę o kablu E-TTL
jak tylko przez synchro to HSS nie zadziała, nie bedzie tez oczywiscie E-TTL, lapmy obie beda dzialac bez problemu w manualu