Strona 35 z 175 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 1745

Wątek: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ale lampy Canona nie maja zadnego nadajnika IR... tylko odbiornik, IR przesylany jest w blysku

zreszta jak Ty sobie wyobrazasz aby zwykla dioda swiatloczula (fotocela) odbierala jakiekolwiek informacje o sile blysku, HSS, E-TTL itd?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ... lampy Canona nie maja zadnej fotoceli
    wg ciebie fotocela to jest cos takiego, co jest czułe na błysk w świetle widzialnym, a nieczułe na błysk w IR ? Bo ja ciagle nie rozumiem dlaczego ty rozgraniczasz IR od błysku. W praktyce to wsio ryba.
    Nie znam fotoceli reagującej wybiórczo - albo na IR albo na dzienne. Zresztą - w skład widzialnego wchodzi czerwień. A IR jest o parę nm różne. Jest sens to separować? Jaki?
    Jest sens by na nadajnik nałozyc filtr IR - po to, by na zdjęciu nie rejestrował się odblask od sterownika na body. Natomiast jeśli chodzi o odbiornik - fotocelę to to nie ma znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-02-2010 o 01:33
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    A w jaki sposób wyzwalana jest 430EX jeżeli masterem jest lampa np. 580EX - wyzwalana jest sekwencją "widzialnych" błysków które to wykrywane są poprzez wbudowaną fotocelę lampy. To samo tyczy się wyzwalania za pomocą ST-E2, tyle że w tym przypadku cała komunikacja prowadzona jest za pomocą łącza IR. To że z tej wbudowanej w 430EX fotoceli nie można skorzystać, aby wyzwolić lampę "zwyczajnym" błyskiem, wcale nie oznacza że jej nie ma.
    to po co bijecie pianę przez 10 postów - to że jest jakiś "odbiornik błysków/IR" to nie znaczy że da się tym wyzwolić lampę w taki sposób o jaki pytał UrGuR? tylko żeby udowodnić że "moja racja jest najmojsza"??
    Przecież jest oczywiste że nazwa ""fotocela jest tu używana w jednym tylko kontekście (wyzwolenie lampy przez pojedynczy błysk tak samo jak przez przewód) i żadne teorie typu:
    Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    To że z tej wbudowanej w 430EX fotoceli nie można skorzystać, aby wyzwolić lampę "zwyczajnym" błyskiem, wcale nie oznacza że jej nie ma.
    nie zmienią tego że 430ka wbudowanej fotoceli rozumianej tak samo przez wszystkich fotografujących NIE MA. Koniec kropka.
    Edit: Chyba że koledze UrGuR napiszesz jak ma tą sekwencję za pomocą przewodu synchro wygenerować to oczywiście odwołam powyższe
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 22-02-2010 o 01:40
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Czyli najlepiej mieć 2x 580EXII? I jedna lampę podłączyć kabelkiem E-ttl do lampy i dać jako master, a druga jako slave i będzie działać HSS? I drugie pytanie, jaka maks odległość można dać pomiędzy master lampa a slave? I czy będą działać jak obie lampy są w softboxach?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mysza82 Zobacz posta
    Czyli najlepiej mieć 2x 580EXII? I jedna lampę podłączyć kabelkiem E-ttl do lampy i dać jako master, a druga jako slave i będzie działać HSS? I drugie pytanie, jaka maks odległość można dać pomiędzy master lampa a slave? I czy będą działać jak obie lampy są w softboxach?
    tak, bedzie dzialac E-TTL i HSS w takiej konfiguracji

ogległość to do 10 metrów, ale w świetle dziennym, przy mocnym słońcu spada nawet do 3 metrów,
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Czyli najlepiej mieć 2x 580EXII? I jedna lampę podłączyć kabelkiem E-ttl do lampy i dać jako master, a druga jako slave i będzie działać HSS? I drugie pytanie, jaka maks odległość można dać pomiędzy master lampa a slave?
    ...lub jedną 580EX + jedną lub kilka lamp serii EX (430, 550, 580)... Będzie działać.

I czy będą działać jak obie lampy są w softboxach?
    W tym przypadku wielkich szans działania nie daję...
    Jeśli IRy nie będą zasłonięte, to moooże....
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Domyślnie

Czyli jedyna opcja to bezprzewodowe TTL, jak lampy są w softboxach;/... albo ewentualnie kabel TTL podzielony na 2 lampy, podobno to działa...ale wtedy wydaje mi się że w obu lampach będą te same ustawienia

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Czyli jedyna opcja to bezprzewodowe TTL, jak lampy są w softboxach;/... albo ewentualnie kabel TTL podzielony na 2 lampy, podobno to działa...ale wtedy wydaje mi się że w obu lampach będą te same ustawienia
    mysza82, MZ za dużo kombinujesz...

Skoro na lampach będą softboxy to po co Ci ten TTL w sumie??
    Przecież chyba reporterki bieganej tym robić nie będziesz... Leć z tym na manualu wszystko.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

W moim przypadku bardziej niż na TTLu zależy mi na HSS. W plenerze w dzień trudno zejść z czasami do 1/200 (1/250). Jedyne (finansowo sensowne) rozwiązanie jakie widzę po powyższych debatach to kabel ETTL między puszką, a jedną z lamp, a druga lampa wyzwalana jako Slave.
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    W moim przypadku bardziej niż na TTLu zależy mi na HSS. W plenerze w dzień trudno zejść z czasami do 1/200 (1/250). Jedyne (finansowo sensowne) rozwiązanie jakie widzę po powyższych debatach to kabel ETTL między puszką, a jedną z lamp, a druga lampa wyzwalana jako Slave.
    rozwiazaniem sa jeszcze filtry szare, ab zejsc do tych 1/250s

Strona 35 z 175 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585135 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów