Pokaż wyniki od 1 do 10 z 150

Wątek: Adobe lightroom - praktyka stosowania

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Nie jestem expertem w dziedzinie PS-a ani LR ale taka prosta sprawa. Czy kiedykolwiek otwierałeś katalog w którym masz swoje RAW-y? Tam w tym katalogu każdy plik RAW który zostanie otwarty w jakimkolwiek programie do obróbki takich plików pozostawia już mały ślad po sobie w postaci dodatkowego pliku XMP w którym są zawarte informacje o zrobionym zdjęciu jak i o zmianach jakich się dokonało w programie (mam na myśli zmiany wartości różnych parametrów). Jak sam wiesz i jak to się ciągle mówi plik RAW można modyfikować na tysiące sposobów i w żaden sposób te modyfikacje nie są trwałe jak w przypadku JPG czyli zawsze po jakimś czasie można wrócić do wartości zarejestrowanych przez aparat i obrobić to zdjęcia inaczej bo akurat widzisz je inaczej. Nie możesz RAW-a modyfikować, zapisywać i zaś modyfikować jak byś zaczynał od wartości domyślnych i tak w nieskończoność.
    Tak jak wspomniałem wcześniej możliwe to jest jedynie w JPG albo w Photoshopie na warstwach ale nie w LR. No ale to już wyższa szkoła jazdy.

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Piasek1989 Zobacz posta
    A ja mam problem taki

Wywołuję rawa w LR ale widzę że ma jakieś niedoskonałości i wiem że PS da sobie z tym rade więc klik prawym i edit in adobe photoshop cs3. Tam robię co miałem zrobić i chcę zapisać do JPEG ale nie mam takiej możliwości inne formaty typu TIF PSD i kilka innych.

Jest to normalne i trzeba zapisywać najpierw do TIFa a potem w LR eksportować do JPEG czy mam coś źle ustawione. Ktoś może wie jak temu zaradzić
    Ja daję tylko "zapisz" a nie "zapisz jako"
    Ostatnio edytowane przez Kabu ; 19-02-2010 o 21:33 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów