Nie jestem expertem w dziedzinie PS-a ani LR ale taka prosta sprawa. Czy kiedykolwiek otwierałeś katalog w którym masz swoje RAW-y? Tam w tym katalogu każdy plik RAW który zostanie otwarty w jakimkolwiek programie do obróbki takich plików pozostawia już mały ślad po sobie w postaci dodatkowego pliku XMP w którym są zawarte informacje o zrobionym zdjęciu jak i o zmianach jakich się dokonało w programie (mam na myśli zmiany wartości różnych parametrów). Jak sam wiesz i jak to się ciągle mówi plik RAW można modyfikować na tysiące sposobów i w żaden sposób te modyfikacje nie są trwałe jak w przypadku JPG czyli zawsze po jakimś czasie można wrócić do wartości zarejestrowanych przez aparat i obrobić to zdjęcia inaczej bo akurat widzisz je inaczej. Nie możesz RAW-a modyfikować, zapisywać i zaś modyfikować jak byś zaczynał od wartości domyślnych i tak w nieskończoność.
Tak jak wspomniałem wcześniej możliwe to jest jedynie w JPG albo w Photoshopie na warstwach ale nie w LR. No ale to już wyższa szkoła jazdy.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja daję tylko "zapisz" a nie "zapisz jako"