Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Korekcja beczki w LR

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    PTLens <--darmowy program, wywołujesz fotkę, exportujesz prawym przyciskiem, poprawiasz beczkę (gotowe presety dla większości obiektywów), zapisujesz i masz Tiffa bezpośrednio w LR. Program zapamiętuje ostatnie ustawienia, więc mozesz w miarę szybko wyprostować więcej fot.

Mi też bardzo brakuje takiej korekcji w LR
    Z tego co rozumiem to najpierw PTLens a potem TIFF w LR, da się odwrotnie? Tzn. po wywołaniu LR zapisać do TIFF i w TIFF usunąć beczkę w PTLens?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Z tego co rozumiem to najpierw PTLens a potem TIFF w LR, da się odwrotnie? Tzn. po wywołaniu LR zapisać do TIFF i w TIFF usunąć beczkę w PTLens?
    Jeżeli zrzut do TIFFa z LR nazywasz wywołaniem, to owszem, da się i tak i tak.

Mam jednak niepodparty specjalnym doświadczeniem pogląd, że korekcje takie jak "anty-beczka" (lokalne przesunięcie pixeli z aproksymacją) powinny być wykonywane przed zmianami globalnymi.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jeżeli zrzut do TIFFa z LR nazywasz wywołaniem, to owszem, da się i tak i tak.

Mam jednak niepodparty specjalnym doświadczeniem pogląd, że korekcje takie jak "anty-beczka" (lokalne przesunięcie pixeli z aproksymacją) powinny być wykonywane przed zmianami globalnymi.
    Kilka innych rzeczy też warto robić przed wywołaniem np. balans bieli, ekspozycja ... dlatego myślałem, że lepiej LR potem PTLens.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Kilka innych rzeczy też warto robić przed wywołaniem np. balans bieli, ekspozycja ... dlatego myślałem, że lepiej LR potem PTLens.
    Sugeruję użycie DPP - masz tam wszystko, za darmo, od firmy. Kłopot tylko jak używasz niefirmowych obiektywów (nie ma ich w bazie korekcji). Jak musisz koniecznie robić coś w LR, zrzuć po wszystkich korekcjach w DPP TIFFa i dokończ/wywołaj w LR.

Ja używam wyłącznie DPP - jest prosty, wygodny w obsłudze i ma wszystko czego potrzebuję. Przez miesiąc używałem triala DxO, też fajny i już nie taki ekstremalnie drogi jak kiedyś. Ale poskąpiłem
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Sugeruję użycie DPP - masz tam wszystko, za darmo, od firmy. Kłopot tylko jak używasz niefirmowych obiektywów (nie ma ich w bazie korekcji). Jak musisz koniecznie robić coś w LR, zrzuć po wszystkich korekcjach w DPP TIFFa i dokończ/wywołaj w LR.

Ja używam wyłącznie DPP - jest prosty, wygodny w obsłudze i ma wszystko czego potrzebuję. Przez miesiąc używałem triala DxO, też fajny i już nie taki ekstremalnie drogi jak kiedyś. Ale poskąpiłem
    DxO ma dobre opcje korekcji perspektywy i zniekształceń wykraczające daleko poza prostą korekcję beczki. Np. zniekształcenia sferyczne czy cylindryczne którymi można np. poprawić ryje na brzegach zniekształcone szerokim kątem.

A brak takich korekcji jest dla mnie największym defektem Lightrooma, bo nie da się go stosowac jako jedyny software nawet do podstawowej obróbki.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    DxO ma dobre opcje korekcji perspektywy i zniekształceń wykraczające daleko poza prostą korekcję beczki. Np. zniekształcenia sferyczne czy cylindryczne którymi można np. poprawić ryje na brzegach zniekształcone szerokim kątem.

A brak takich korekcji jest dla mnie największym defektem Lightrooma, bo nie da się go stosowac jako jedyny software nawet do podstawowej obróbki.
    Podobnie DPP.

Na moim poziomie nie widze zadnego zastosowania dla LR. Moze za krotko (trial) go uzywałem.
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów