Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Wyprawa w góry, co zabrać?

Domyślnie

Sorry, link był niewłaściwy
    Ten jest od butów http://www.wspinanie.pl/biznes/product.pl.php?id=40

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Jakiś czas temu sprzedałem buty alpinistyczne z lat 60-tych, z podeszwą VIBRAMA przystosowaną do wkręcania śrub lodowych, Za cholerę nie chciało się to ślizgać...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

moje borneo na wibramie ślizgać się nie chce - w mieście na oblodzonych chodnikach

bo w górach na oblodzone wejścia to bez raków się nie pcham )) A te które przechodziłem po gołych (oblodzonych kamieniach) na wibramie dało radę. Jeden raz się w nich poślizgnąłem i utopiłem 350d - ale to było na mokrych kamieniach pokrytych zgniłymi mokrymi liśćmi. W takich warunkach żaden byt by nie utrzymał przyczepności - ot źle nogę postawiłem ))
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Inną sprawą jest to, że producenci butów mogą zastosować niewłaściwe podeszwy do konkretnego modelu buta.
    Też mi się zdaje, że tak to wygląda. Vibram'e wrzuca się obecnie wszędzie.

Macgyver ma rację, bo dużo osób narzeka na jej śliskość. I pewnie można by to wyeliminować posiadając kilka par butów, ale na nasze warunki zazwyczaj posiada się jedną mniej lub bardziej uniwersalną. Poza tym na szlaku teren często jest mieszany.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    Poza tym na szlaku teren często jest mieszany.
    Przebierać, przebierać

Kupiłem te Garmonty Syncro GTX i skarpety Jakieśtam za 60zł. Dostałem 5% zniżki na obie rzeczy ^^

Ekspedient mówił, że wrócił tydzień temu z Karkonoszy i na Śnieżkę wchodził bez raków, czekana itp i że jest spoko. A raki już mam pożyczone od znajomego, także w razie poczuję hardkor na Vibramach, to założę.

Zdziwili się, jak im powiedziałem, że przyjechałem z Bydgoszczy po te buty i od razu inne nastawienie do człowieka ;P

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Ekspedient mówił, że wrócił tydzień temu z Karkonoszy i na Śnieżkę wchodził bez raków, czekana itp i że jest spoko.
    :-D:rolleyes::cool:8)

Może jeszcze uprząż i linę trzeba mieć
    Raki ewentualnie, przy zejściu mogą być pomocne, ale czas potrzebny na ich założenie jest zdecydowanie dłuższy od tego, który straci się schodząc bez raków.
    Raz w życiu schodziłem ze Śnieżki w Rakach, ale to był marzec, po kilkudniowej odwilży i od góry do dołu ciągnął się jęzor lodu.
    Jak ktoś się czuje pewnej z uzębieniem na butach OK, jego bezpieczeństwo i jego sprawa, ale opowieści o zimowych "wyprawach" na Śnieżkę są co najmniej zabawne :-|
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Co do skarpet to mi za każdym razem wychodzi, że lepiej 2x cieńsze niż jedne grube (czasem mi to wychodzi po fakcie ;-))
    I polecam wełnę z merynosów (merino wool), grzeje świetnie, nawet jak jest mokra
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    :-D:rolleyes::cool:8)

Może jeszcze uprząż i linę trzeba mieć
    Raki ewentualnie, przy zejściu mogą być pomocne, ale czas potrzebny na ich założenie jest zdecydowanie dłuższy od tego, który straci się schodząc bez raków.
    Raz w życiu schodziłem ze Śnieżki w Rakach, ale to był marzec, po kilkudniowej odwilży i od góry do dołu ciągnął się jęzor lodu.
    Jak ktoś się czuje pewnej z uzębieniem na butach OK, jego bezpieczeństwo i jego sprawa, ale opowieści o zimowych "wyprawach" na Śnieżkę są co najmniej zabawne :-|
    Coraz więcej ludzi potrzebuje "eLki" ze światłem 2,8, żeby zdjęcie "u cioci na imieninach" wykonać, to i wyprawy z rakami na Śnieżkę już tak mocno nie dziwią .

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Idę pierwszy raz, nie znam się, pytam tylko
    No i wolę wziąć, niż później nie wejść przez to, że na jakieś 5m lodu nie do obejścia trafię :P

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Najlepiej narty zapakować a'la Małysz, czas zejścia -100

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów