Strona 63 z 152 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Domyślnie

briho mam podobną sytuację, Wawa --> mazury Wpisuję swoje tereny z rozszerzeniem na cały kraj
    Mam natomiast pytanie, jak zrozumieć taki punkt:
    "Przewidywany %-wy udział środków FP w kosztach ogółem uruchomienia działalności..."
    Nie bardzo rozumiem jak mam to liczyć? Jeśli wnioskuję o 18.488 zł... co to są koszty uruchomienia działalności, czy chodzi o sprzęt i o opłaty? Jak to wyliczyć? matematyka nie jest moją mocną stroną

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    No właśnie, to daliście mi do myślenia Oczywiście wpisanie odpowiedniego zdania do wniosku nie stanowi problemu, pytanie tylko czy UP kontroluje w jakikolwiek sposób miejsce wykonywania działalności gospodarczej? Jest w ogóle obowiązek prowadzenia działalności w miejscu jej "zameldowania"? Wydaje mi się, że o czymś takim przepisy nie mówią.
    Jak w EWD wpiszesz cały kraj to tam możesz działać.. a nikt tego nie sprawdza bo co może Ci powiedzieć? Ty powiesz że jak stamtąd Klienci się zgłosili to miałeś ich wygonić?

Cytat Zamieszczone przez Ariene Zobacz posta
    briho mam podobną sytuację, Wawa --> mazury Wpisuję swoje tereny z rozszerzeniem na cały kraj
    Mam natomiast pytanie, jak zrozumieć taki punkt:
    "Przewidywany %-wy udział środków FP w kosztach ogółem uruchomienia działalności..."
    Nie bardzo rozumiem jak mam to liczyć? Jeśli wnioskuję o 18.488 zł... co to są koszty uruchomienia działalności, czy chodzi o sprzęt i o opłaty? Jak to wyliczyć? matematyka nie jest moją mocną stroną
    Ja wpisałem we wniosku wartość całego sprzętu posiadanego (po cenach zakupu licząc ) i wyszło że dotacja z PUP to niecałe 50% wartości kosztów uruchomienia działalności..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No właśnie, to daliście mi do myślenia Oczywiście wpisanie odpowiedniego zdania do wniosku nie stanowi problemu, pytanie tylko czy UP kontroluje w jakikolwiek sposób miejsce wykonywania działalności gospodarczej? Jest w ogóle obowiązek prowadzenia działalności w miejscu jej "zameldowania"? Wydaje mi się, że o czymś takim przepisy nie mówią.
    Nie ale firma musi byc na jakis adres zarejestrowana , na lokal ktory jest albo twoja wlasnoscia ( moze byc czesciowo twoja ) albo np na wynajety ( wtedy moze byc potrzebna przedwstepna umowa najmu lokalu ).

Jesli na czyjs lokal to chyba przejdzie ale ten ktos jakis papier potwierdzajacy ze wyraza na to zgode musi byc.
    no comment...

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Wystarczy umowa użyczenia lokalu, np. od rodziców. Jest to o tyle lepsze od wynajmu, że nie ma problemów z podatkami (właściciel musiałby płacić od przychodu z tytułu wynajmu). Weź pod uwagę to, że od powierzchni przeznaczonej na działalność gospodarczą płacisz większy podatek w UMiG. Z tego względu ja oficjalnie korzystam z 6m2. Wystarczy na biurko i komputer
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Domyślnie

Firma będzie zarejestrowana na mieszkanie, które jest własnością mojej mamy. Rozumiem, że taka umowa użyczenia wystarczy? Jeszcze kwestia tych m2. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. To znaczy, że mogę wyodrębnić na działalność gospodarczą tylko jeden pokój i wybrać ten najmniejszy, żeby płacić mniejszy podatek? Czy w ogóle podatku nie trzeba będzie płacić, gdy będę "korzystał" z mieszkania użyczonego przez moją mamę?
    Ostatnio edytowane przez briho ; 09-02-2010 o 12:22

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    Wystarczy umowa użyczenia lokalu, np. od rodziców. Jest to o tyle lepsze od wynajmu, że nie ma problemów z podatkami (właściciel musiałby płacić od przychodu z tytułu wynajmu). Weź pod uwagę to, że od powierzchni przeznaczonej na działalność gospodarczą płacisz większy podatek w UMiG. Z tego względu ja oficjalnie korzystam z 6m2. Wystarczy na biurko i komputer
    płacisz większy tylko wtedy gdy tą wyznaczoną część wykorzystujesz tylko na działalność i nie korzystasz z tej części w celach prywatno/mieszkaniowych.

Jęśli korzystasz z niej także do normalnego mieszkania to płacisz normalny podatek.

„(…) Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 2 lit.a) ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 121, poz. 844 ze zm.) budynki mieszkalne lub ich części podlegają opodatkowaniu niższą preferencyjną stawką podatku od nieruchomości, chyba że są zajęte na prowadzenie działalności gospodarczej, gdyż wówczas podlegają opodatkowaniu według stawek przewidzianych w art. 5 ust. 1 pkt 2 lit.b) ww. ustawy.

Zwrot „zajęte na prowadzenie działalności gospodarczej” oznacza, że budynek mieszkalny lub jego część musi być faktycznie zajęty na działalność gospodarczą, nie wystarczy więc fakt, że jest on związany z działalnością gospodarczą, gdyż znajduje się w posiadaniu przedsiębiorcy. Tezę tę potwierdza także orzecznictwo sądowe - w wyroku z dnia 11 sierpnia 1992 r. Naczelny Sąd Administracyjny orzekł, iż przepis ten wymaga, aby część budynku mieszkalnego była przeznaczona dla prowadzenia w niej działalności gospodarczej z wyłączeniem funkcji mieszkalnych i innych, związanych z zamieszkiwaniem w budynku (syg.akt SA/Wr 650/92 – aktualny również w obecnym stanie prawnym).

Jednocześnie z przepisu art. 5 ust. 1 pkt 2 lit.b) ustawy o podatkach i opłatach lokalnych nie wynika, by warunkiem zastosowania wyższej stawki podatku do opodatkowania części lokalu mieszkalnego było wyłączenie funkcji mieszkalnej całego lokalu mieszkalnego.

Jeżeli zatem lokal mieszkalny lub jego część został zajęty na prowadzenie działalności gospodarczej, ale powierzchnie zajmowane na prowadzenie działalności gospodarczej służą jednocześnie celom mieszkalnym, to będą one korzystały ze stawki określonej w art. 5 ust. 1 pkt 2 lit.a) ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, tj. jak dla budynków mieszkalnych.

Należy zwrócić uwagę, że potwierdzeniem faktycznego zajęcia budynku mieszkalnego lub jego części na prowadzenie działalności gospodarczej może być między innymi fakt rozliczania w ramach prowadzonej działalności gospodarczej kosztów związanych z utrzymaniem budynku mieszkalnego lub jego części (np. kosztów zużycia energii, wody, centralnego ogrzewania, wywozu śmieci itp.) lub wprowadzenie tego budynku lub jego części do ewidencji środków trwałych.(…)”
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 09-02-2010 o 13:35
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Domyślnie

Uff, coraz większy mam mętlik w głowie. Czy możecie mi tak chłopski rozum napisać jak to będzie w moim przypadku? Czyli - rejestruję działalność gospodarczą w Ostrołęce, w mieszkaniu, którego właścicielem jest moja matka. Sporządzam umowę użyczenia lokalu i moja matka ją podpisuje. Ja natomiast mieszkam w Warszawie i w tym mieszkaniu, na który będzie zarejestrowana firma de facto nie będę prowadził żadnej działalności (no ale wiadomo, trzeba zarejestrować tam firmę). Czy w takim przypadku muszę płacić dodatkowy podatek?

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uff, coraz większy mam mętlik w głowie. Czy możecie mi tak chłopski rozum napisać jak to będzie w moim przypadku? Czyli - rejestruję działalność gospodarczą w Ostrołęce, w mieszkaniu, którego właścicielem jest moja matka. Sporządzam umowę użyczenia lokalu i moja matka ją podpisuje. Ja natomiast mieszkam w Warszawie i w tym mieszkaniu, na który będzie zarejestrowana firma de facto nie będę prowadził żadnej działalności (no ale wiadomo, trzeba zarejestrować tam firmę). Czy w takim przypadku muszę płacić dodatkowy podatek?
    No proszę, końkureńcja z Ostrołęki
    A kiedy zamierzasz się zająć papierkami, bo ja jadę w Piątek
    Choć jak patrzę na PF to jednak nie konkurencja
    Ostatnio edytowane przez odi ; 09-02-2010 o 14:25
    pkt 8 regulaminu

Domyślnie

Na razie portfolio ślubne mam małe, miałem tylko 2 śluby "zrobione" u znajomych za friko. Stronkę sobie stworzę jak już założę firmę

Domyślnie

odi, przy takim nadmiarze klientów nie masz co się martwić konkurencją na zapas, poza tym mimo firmy w Wawie, w tym fachu można obsługiwać cały kraj. 60% moich zleceń to granice Polski
    Zastanawiam się jeszcze nad potwierdzeniem w postaci odpisu z Księgi Wieczystej, czy to pomoże oprócz umowy użyczenia?
    Briho, a nie lepiej by Ci było o tę stronkę postarać się przed złożeniem wniosku i przedstawić ją jako krok podjęty w imię firmy?

Strona 63 z 152 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów