Kolega wczesniej ladnie na to odpisal, odpisze i ja.
Mam 20D, ktore uzywalem do mojej glownej fotografi czyli zwierzeta (gl. ptaki). Mialem spory dylemat na co zmienic 20D, bo ogolnie fotografuje poza przyroda ogolnie wyszystko, byla mala wojna 7D vs 5D2. Wygral 5D2, bo jednak poza technicznymi bajerami chcialem FF i wiekszy skok w obrazowaniu. Niby stracilem CROP, tak wazny w przyrodzie. Wlasnie NIBY. Bo mam dokladnie to samo co w 20D w 1:1, do tego ostrzejsze i ladniejsze. Wiec nielugo Marek przejmie w calosci prace 20D takze w terenie focac ptaki. Sample zrobilem aby zobaczyc jak to bedzie wygladac patrzac w 1:1, a chyba kazdy, kto fotografuje ptaki dlugimi tele zwraca uwage na ostrosc/jakosc przy max powiekszeniu. Jest lepiej niz sie spodziewalem, jak sie ociepli bede juz mial terenowe sample, bo na razie na mrozy nieco mi szkoda piatki i ciagle 20D uzywam. Jesli ktos planuje upgrade swojego 20/30/40D i fotografuje przyrodniczo, AF jest dla niego OK w starym body, to zmiana na 5D2 jest ciekawym wyborem. W 1:1 nie traci, a zyskuje wiadomo co.
Jedyne czego mi brakuje, to Crop'a Video. Wiadomo, foto sobie wytne, ale filmy sa z calej klatki FF skalowane do 1080p w calosci, wiec trace powiekszenie. Podobno magic lantern ma Crop video, ale nie testowalem. Wtedy mozna by zrobic crop 2x podobny jak ma taki olympus i wtedy filmy beda naprawde swietne z terenu.