pozdro.,
m.
Mialem 50 1.8 pozniej 85 1.8 a teraz mam 50 1.4.
Uczciwie przyznam ze 50 plastikowa robila ciekawe i ladne zdjecia no ale tylko gdy AF nie nawalil a tego nie mozna zaliczyc do jego mocnych stron.
Kupilem pozniej 85 i bylo wielkie WOW no ale w pomieszczeniach byl bezuzyteczny na dworze dla odmiany rewelacja (bardzo milo wspominam go i czasem zaluje ze sprzedalem).
Mam teraz 50 1.4 i bez watpienia warto kupic go zamiast wersji 1.8 chocby ze wzgledu na spokoj psychiczny zwiazany z AFem, nie robi az tak wielkiego szalu jak 85tka ale nadal jest to WOW no i mozna go uzywac z powodzeniem w pomieszczeniach.
Co do portretow na ogniskowych > 50mm to uwazam ze wiekszosc z nas chce miec takze teleobiektyw 70-200 i wlasnie lepiej kupic jasne tele, najlepiej f/2.8 i nim robic portrety na zewnatrz - przy >100mm i f/2.8 bedzie takze WOW i wtedy 85mm moze czesciej ladowac w torbie wiec moze od razu warto przemyslec zakup tele a pominac 85tke![]()
Też stoję wlaśnie przed takim wyborem, chce mieć stalke podpiętą do 450d a niebawem do 50d no i tak chyba z rozsądku wybiorę 50 1,4 , chociaż przyznam że testowalem w Media oba i przy tym kiepskim tam oświetleniu 85 1,8 jak dla mnie wypadl lepiej, nawet znacznie lepiej. No ale w domu też chcę czasami popstrykać więc 85 na niewiele mi się przyda.
Canon 50d, C 10-22, C 24-105L , C 70-200L f4, C 85mm f1,8 , + canon 580EX II
Jak dla mnie 85 zarówno na cropie jak i na FF bardziej mi pasuje niż 50mm 1.4.
Witam
a co powiecie o współpracy sigmy 50mm 1.4 z 40D i to samo odnośnie sigmy 30mm
Pozdrawiam
Ja mialem Sigme 30/1.4 na 30D, a wiec aparacie z nieco wolniejszym autofocusem. Nie mialem problemów z FF/BF, trafial w punkt. W ciemnych pomieszczeniach autofocus raczej nie zawodzil, trzeba tylko celowac na kontrastowe miejsca w obrazie. Co do szybkosci - mnie odpowiadala. Ani nie razila, ani nie zachwycala - po prostu ok. Co do zdjec - kwestia subiektywna - mi podobalo sie ze byly kontrastowe, zywe... w porownaniu do takiego 18-55 niebo a ziemia. W porownaniu do 85/1.8 - mialy troche inna kolorystyke, cieplejsza.