Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
... Mam się martwić, że 99% Klubowiczów będzie użytkownikami Canona?? Nie rozumiem w czym problem?...
Przeczytaj swoje własne posty z października na forum C-F-K w sprawie nazwy. :-)

Nie rozumiesz w czym problem? Zapisał byś się do Sony-Foto-Club? Poszedłbyś na spotkanie Panasonic-Foto-Klub?

Myślę, że przyjdzie Ci długo czekać na następnego posiadacza 1Ds Mk3 w Skierniewicach. Bez urazy. To właśnie jest ten problem.

Do tego, żeby zorganizować plener żaden klub czy stowarzyszenie nie jest potrzebne. Do tego żeby robić zdjęcia też nie. Zdjęcia robi się samemu. Na każdym plenerze. Zdjęć nie robi się tylko Canonem (to tylko ok 30% rynku).

Nie mieszajmy dwóch zasadniczo różnych rzeczy Forum CB i Foto Klub. Forum CB to forum sprzętowe gdzie jest ogromna łatwość znalezienia potrzebnej informacji technicznej w mniejszym lub większym stopniu tego sprzętu dotyczącej. Tak dotyczącej również fotografii w ogólności, Photoshopa i paru innych rzeczy. Forum internetowe to idealne miejsce do tego i żaden klub tego nie zastąpi a rywalizacja na tym polu z góry jest skazana na totalną porażkę. Foto Klub to.... to już zależy od tego czego oczekują i co chcą robić członkowie.

Ludzie, żeby należeć do klubu muszą mieć jakąś korzyść z tego uczestnictwa.

Zanim ktokolwiek rozsądny zapisze się do jakiegokolwiek klubu to powinien przeczytać statut i mieć jasność co do celów klubu. Tu MUSI być jasność i spójność tego co klub robi bądź zamierza robić i tenże cel, w jakimś stopniu, musi przekazywać również nazwa klubu. Innymi słowy każdy odpowiada sobie na conajmnie dwa pytania:

1. Jaki jest cel działania klubu?
2. Co ja z tego będę miał?

Przynależność do klubu dla samej przynależności nie ma sensu. Tak samo nie miało sensu przynależenie do PZPR dla samej obecności o oczekiwania jakichś wydumanych korzyści.

Gadanie patriotyczne w stylu "nie pytaj co USA może zrobić dla Ciebie, pytaj co Ty możesz zrobić dla USA" zupełnie nie ma tu zastosowania.

Jak ktoś ma ochotę założyć sobie "Klub czcicieli świętego Graala" i znajdzie wyznawców to czemu nie. Tylko nie może liczyć, że to się będzie wszystkim podobało. Identycznie jest z założeniem Klubu-Foto. Ze zgrozą przeczytałem w postach na C-F-K kiedy ktoś napisał - zakładamy klub Canona - przedstawiciele innych wyznań mogą przychodzić na plenery ale nie mogą być członkami jedynie słusznej wiary. (cytat niezbyt dosłowny) Mnie to wystarcza...

I tak napisałem w tej sprawie dużo za dużo. Zamykam dziób i solennie obiecuję, że się więcej w TEJ sprawie nie odezwę ani słówkiem.