Strona 28 z 65 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    jak ty ten zus liczysz ? ;] 320 zl x12 daje 3840 , powiedzmy 4k w sumie

20 slubow, po 1.5k zdjec na slubie daje w sumie caaaale 30k przebiegu , to ma byc zajechany sprzet ?
    ... tym bardziej ze jak sie robi 20 slubow rocznie to da sie z tego utrzymac

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dygresja do książki podatkowej i płacenia podatku VAT. Moim zdaniem normalne odprowadzanie VAT daje możliwość jego odliczania i wypadku zakupów np aparatu oprócz wciągnięcia go w koszty można również odliczyć VAT, a to już sporo! Zatem z ta książką to chyba nie do końca dobry pomysł
    pkt 8 regulaminu

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    Dygresja do książki podatkowej i płacenia podatku VAT. Moim zdaniem normalne odprowadzanie VAT daje możliwość jego odliczania i wypadku zakupów np aparatu oprócz wciągnięcia go w koszty można również odliczyć VAT, a to już sporo! Zatem z ta książką to chyba nie do końca dobry pomysł
    Nie możesz odliczyć więcej VAT, niż go sam pobierzesz, czyli w najlepszym wypadku wychodzisz na zero. VAT zaczyna się opłacać, gdy pracujesz dla firm, ale to już wykracza poza tematykę ślubną.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    Po pierwsza ksiegowosc rozbudowa - wiecej problemow. Poza tym mowimy po czatkach , sprzetu z dotacji nie rozliczy sie tak , wiec gdzie korzysc z tego vatu ? co miesiac sie sprzetu nie kupuje tyle... inna sprawa to wlasnie swiadczenie uslug dla osob prywatnych a nie firm , wiec znow po co sie pakowac w to ;].

Przelicz sobie , 4k miesiecznie przychodu , od tego vat , i za kazdym razem zabawa zeby cos w koszta wciagnac. A tak kilkadziesiat zlotych i mamy spokoj ;]
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz
    miałem chyba 3 przypadki, że pary młode jechały do ślubu lincolnem, do którego zmieści się jeszcze fotograf. Zdecydowana większość jedzie albo własnym autem, albo jakimś fajnym zabytkiem, w którym nie ma miejsca na ubogiego fotografa.
    Nie wyobrażam sobie pracować przy ślubach bez własnego auta. Pomijając niezależność, młodzi mieszkają czasem w takich miejscach, gdzie żaden publiczny transport nie dojeżdża.
    Powiedz to kalinie i habakukowi (i kilku innym).
    Ja mam zgoła odmienne doświadczenia (jechałem i lincolnem, i zabytkiem, i standardem, z braćmi, wujkami, i znajomymi, itd.).
    Ostatnio edytowane przez Kinski ; 04-02-2010 o 15:42
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Ja mam zgoła odmienne doświadczenia (jechałem i lincolnem, i zabytkiem, i standardem, z braćmi, wujkami, i znajomymi, itd.).
    nie ma jak się wje...na wydrę młodym do auta... ...żałosne

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    Jakie żałosne? Ja też tak robię, zostawiam samochód pod salą weselną i jeżdżę z młodymi jak tylko mogę, w samochodzie też robi się zdjęcia, no i zawsze jesteś przy parze.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po pierwsza ksiegowosc rozbudowa - wiecej problemow. Poza tym mowimy po czatkach , sprzetu z dotacji nie rozliczy sie tak , wiec gdzie korzysc z tego vatu ? co miesiac sie sprzetu nie kupuje tyle... inna sprawa to wlasnie swiadczenie uslug dla osob prywatnych a nie firm , wiec znow po co sie pakowac w to ;].

Przelicz sobie , 4k miesiecznie przychodu , od tego vat , i za kazdym razem zabawa zeby cos w koszta wciagnac. A tak kilkadziesiat zlotych i mamy spokoj ;]
    Nie wiem jak jest z przechodzeniem z książki na ryczałt, ale według mnie zawsze można jakiś vat odliczyć, bo kupuje się jakiś program, sprzęt komputerowy, co kolwiek, nawet nocleg w hotelu, wszystko wychodzi taniej a rachunkowość według mnie jest mniej skomplikowana niż zrobienie strony www, którą zrobiłem sam - rezultaty można zobaczyć dramatu nie ma:P
    pkt 8 regulaminu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta

a twoje teksty o robieniu slubow za 200 zl to nie sa zalosne

sam zlote mysli sadzisz

moze ty sie wj... ja rozmawiac ustal jak bedzie najwygodniej , widzialem juz jak kamerzysta spoznil sie 20 minut bo jechal swoim autem i nie mogl wjechac tam gdzie mlodzi , przez co popitalal na piechote kawalek...
    no comment...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Witam wszystkich

Podepnę się pod temat bo też mnie on trochę dotyczy. Jeśli uda mi się otrzymać dotację to będę stała przed wyborem formy opodatkowania. No i właśnie:
    btw 600 zl podatke ? karta podatkowa 20-80 zl , zalezy od miejscowosci , o vat-cie nie ma co mowic bo to bzdura w tym wypadku...
    jeśli chodzi o kartę podatkową to chyba jednak nie jest tak różowo jak kolega pisze. To są składki miesięczne na rok 2010 (zależne od wielkości miasta, odpowiednio do 5tys mieszkańców, 5-50tys i powyżej 50tys) pozycja nr 90:

http://infor.pl/skany/spis.php?rodza...z=912&str=0012

W mieście powyżej 50tys opłata miesięczna wynosi 589zł, więc nie wiem skąd się wzięło to 20-80zł.
    Byłabym zachwycona gdyby to było prawdą, ale nie wydaje mi się ;-) Chyba, że ktoś jest lepiej poinformowany bo sam taką kartę odprowadza to proszę o wyprowadzenie z błędu.

Jeśli powyższe stawki są prawidłowe to chyba już bardziej opłaca się podatek ogólny gdzie można sporo wrzucać w koszty, a gdy się nie ma zleceń to się nic nie płaci (przy karcie trzeba płacić co miesiąc tyle samo bez względu na to czy uzyskało się dochód czy nie).

Strona 28 z 65 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów